Aktuálně Ze života složek IZS

Profesionální hasiči z Jaroměře mají nové AED

Ve chvíli, kdy dojde z jakéhokoli důvodu k náhlé zástavě oběhu, je nezbytně nutné zahájit resuscitaci. Pakliže se s ní začne co nejdříve, výrazně rostou šance na záchranu osoby postižené NZO. Pakliže se navíc použije malá chytrá „krabička“ s názvem AED (automatizovaný externí defibrilátor), je šance na záchranu ještě daleko větší – a nemusí zrovna dojít k podání samotného výboje.

AEDéčko budou mít nově ve výbavě provovýjezdové cisterny i profesionální hasiči ze stanice v Jaroměři. Díky daru firmy Danisco Czech Republic, a.s. ze Smiřic bude v Jaroměři již šestice těchto zařízení – jedno je ve výbavě městské policie, další jsou k nalezení na zimním a plaveckém stadionu, ve dvou obchodních domech a také v rámci jedné firmy s velkým počtem zaměstnanců. Profesionální hasiči ale mohou být s AED vyslání v rámci celého svého zásahového obvodu.

V rámci HZS Královéhradeckého kraje je AED vybavena polovina stanic profesionálních hasičů, další jsou ale také ve výbavách Jednotek Sborů dobrovolných hasičů obcí. Ve výbavě je mají i některé hlídky státní policie a některá města pořídila AED svým městským policiím. Celkově narůstá počet aktivací ostatních složek IZS v rámci náhlých zástav oběhu. Na místo se tak dostávají tyto složky dříve, než dorazí posádky ZZS (tedy pokud je nejbližší posádka ZZS daleko).

Mohlo by se vám také líbit...