Rychlá zdravotnická pomoc – nejvíc zastoupená výjezdová skupina využívána u Zdravotnických záchranných služeb krajů, případně společností poskytující PPNP – přepravu pacientů neodkladné péče. Posádku, která může přepravovat až dva pacienty, tvoří zdravotnický záchranář a řidič-záchranář nebo dva zdravotničtí záchranáři.

Posádky RZP zrealizují průměrně 90 procent všech výjezdů k pacientům. Vzdělání zdravotnických záchranářů je na takové úrovni, že si zvládnou poradit s téměř každým zdravotním stavem. Lékaře zdravotničtí záchranáři potřebují zejména ve chvíli, kdy je třeba podat medikaci, jenž záchranář nemůže podat, případně při zajištění dýchacích cest a převedení pacienta na umělou plicní ventilaci. V těch nejzávažnějších případech pak lékař společně s vozidlem RV doprovází pacienta do nemocničního zařízení.

Výjezdová skupina RZP vyráží ze stanoviště v Jinonicích v Praze.

Co se týká vozového parku, jsou vozidla pro výjezdovou skupinu různorodá a na nejrůznějších podvozcích. V některých krajích můžete potka tzv. „krabice“, jinde zase „obyčejnou dodávku“. Zejména v horských oblastech se ZZS krajů snaží o to, aby vozidla měla náhod na všechna čtyři kola.

Zmíněné vozidlo s tzv. „krabicovou“ nástavbou.

Jistou zajímavostí v rámci výjezdové skupiny RZP může být pro veřejnost to, že v současné době i ženy řídí sanitní vozidla a v určitých případech k vám může vyrazit vyloženě ženská posádka. Nestává se to často, ale občas je to možné. A představte si, že některé ženy se právě z posádky RZP vypracují vzděláním a zkušenostmi až na služby u LZS.

A jak vypadá výbava sanitního vozidla?

Mohlo by se vám také líbit...