Aktuálně Ze života složek IZS

Pachatel zemřel, je hotovo?

13. června v odpoledních hodinách bylo na tísňovou linku 158 v Královéhradeckém kraji oznámeno, že v jednom z domů v obci Javornice došlo k nálezu tří těl. Na místo tak ihned vyjela policejní hlídka, která nález potvrdila…

…Po potvrzení informace ze strany hlídky, došlo k informování okresního i krajského výjezdu Služby kriminální policie a vyšetřování. Na místo dorazil tak dosah s technikem z Územního odboru Rychnov nad Kněžnou i z prvního oddělení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Technici i kriminalisté ohledávali místo činu a v součinnosti se soudním lékařem došlo k ohledání těl osob. Došlo také k „vytěžení“ příbuzných a sousedů a na místě probíhala i další operativní práce.

Muž (31 let), žena (32 let) a dítě (4 roky) zemřeli následkem střelných zranění. Z prvotního šetření na místě bylo předběžně stanoveno, že muž zavraždil ženu a dítě a následně spáchal sebevraždu. Motivem tohoto činu měly být rodinné problémy. Způsob úmrtí ale musí potvrdit nařízená soudní pitva.

Při ohledání místa došlo k nalezení brokovnice, další střelné zbraně a střelivo. Z evidence bylo zjištěno, že zbraně byly drženy legálně a muž měl zbrojní průkaz.

Hotovo? Kdepak…

Mohlo by se zdát, že tímto to pro tým kriminalistů, a nejen těm, práce končí. Pravděpodobný pachatel je po smrti, tak není vlastně co prošetřovat. Ale ve skutečnosti bude probíhat naprosto stejné šetření, jaké probíhá v jiných obdobných činech, když pravděpodobný pachatel žije. Policistky a policisté budou pracovat na případu do té doby, než dojde ke zjištění všech náležitostí a vyšetřovatel bude moci v úzké spolupráci s Krajským státním zastupitelstvím případ odložit, neboť pachatel je po smrti.

Byť něco je zjevného na místě, musí být vše potvrzeno a musí být vyvráceny všechny pochybnosti, které by kolem celého případu mohly panovat. V prvních několika hodinách policistka policisté pracují operativně a čekají na výsledky pitvy. Stejně tak práce pro policii nekončí ani ve chvíli, kdy by pachatel takového činu byl zajištěn přímo na místě trestného činu. Policie vždy musí vše vyšetřit.

Upřímnou soustrast pozůstalým! Díky všem, kteří šetří tento a jim podobné činy!

Mohlo by se vám také líbit...