Co nebo kdo je to

Jaký je rozdíl mezi JSDH a SDH?

Dobrovolných hasičů se týkají obě dvě zkratky – ty označují Jednotku Sboru dobrovolných hasičů (případně se dodává ještě „O“ jako obce nebo „P“ jako podniku) a Sboru dobrovolných hasičů. Tyto dvě části hasičů však nemusí být společné – jsou místa, kde jsou jen jednotky, anebo také místa, kde jsou jen sbory, ale nemají jednotky.

JSDH – jde o hasiče, kteří jsou členy výjezdové jednotky. Výjezdová jednotka je zřizována obcí. To jsou hasiči, kteří se zabývají zásahovou činností. Každý ze členů musí být starší osmnácti let a pro nejrůznější činnosti musí mít specializace – jde například o nositele dýchacích přístrojů nebo hasiče, kteří mohou pracovat s motorovými pilami. U JSDH jsou kategorie jednotek požární ochrany. K jednotkám dobrovolných hasičů se zařazuje kategorie JPO II., III. a V. Kategorie VI. je pak JSDH podniku. Co která kategorie znamená, se dočtete v tomto článku. JSDH zřizuje obec (podnik) a obce, které svou JSDH nemají, musí mít smlouvu s jiným městem – povinnost měst je mít svou JSDH.

Ukázka Tater u JSDH Sušice a JSDH Volšovy. Dnes už ale JSDH nemají vyloženě jen a pouze Tatry, ale i další značky podvozků vozidel.

SDH – jde o hasiče, kteří jsou členy Sborů dobrovolných hasičů – jde o spolek obdobný rybářům, myslivcům apod. Jsou to hasiči, kteří pracují s dětmi, pracují s veřejností, věnují se požárnímu sportu a vlastně vychovávají další generaci hasičů. Členové SDH (sdružení) mohou být součástí jednotek, ale také to tak být vůbec nemusí. Sbor má například 50 členů, ale jen 15 bude mezi JSDH. Členem SDH se může stát vlastně každý – je to obdobné, jako se můžete stát členy mysliveckého sdružení, rybářského sdružení a podobných organizací.

Závěrem je potřeba zmínit, že všichni tito hasiči jsou velmi důležití a téměř u všech sborů a jednotek jsou pryč doby, kdy by šlo o „pijáky“ mezi hasiči. A na úplný závěr si ženy a muži patřící do JSDH i SDH zasluhují velký dík.

Mohlo by se vám také líbit...