Aktuálně

FOTO/VIDEO: Požár penzionu na Jičínsku likvidovali hasiči ze dvou krajů

Předposlední březnový den roku 2023 byl na tísňovou linku hasičů v Královéhradeckém kraji nahlášen požár penzionu v obci Brada – Rybníček. Hasiči na místo vyrazili jedenáct minut po osmé hodině ráno.

Požár, který se šířil zejména přes střechu a v mezistropí mezi střešní konstrukcí a podhledy, si vyžádal postupné vyhlášení až třetího stupně požárního poplachu. O pomoc s likvidací požáru byli požádáni i hasiči ze sousedního Libereckého kraje, kdy KOPIS HZS Libereckého kraje na místo vyslal několik jednotek. „Místo zásahu rozdělil velitel na dva bojové úseky. Primárním úkolem jednotek bylo zastavit šíření požáru na nezasaženou část budovy, což se nakonec podařilo. Nataženo bylo několik vodních proudů, k hašení byla využita i výšková technika. Aby hasiči šíření požáru ukončili, museli rozebírat velkou část střešní konstrukce,“ uvedla Martina Götzová tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje.

Jelikož zásah probíhal v dýchací technice a spotřeba byla veliká, vyžádal si na místo velitel zásahu příjezd protiplynového kontejneru z centrální požární stanice v Hradci Králové. Další náhradní lahve se vzduchem byly dováženy z požární stanice Jičín. Během zásahu se bohužel zranil jeden z dobrovolných hasičů, jeho zranění však nevyžadovalo akutní ošetření. „Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu v 12:20 hod. Během odpoledních hodin byly síly a prostředky na místě redukovány, některé jednotky byly odesílány zpět na základny. Dále se provádí likvidační práce při rozkrývání konstrukce a dohašování případných skrytých ohnisek,“ dodala mluvčí.

Přítomní vyšetřovatelé HZS stanovili předběžně škodu ve výši šesti milionů korun. Obdobná hodnota se ale díky zásahu jednotek požární ochrany podařilo zachránit. „Detailní průzkum požářiště pro potřeby vyšetřovatelů bude možný až během pátku 31. 3., přesná příčina nebyla zatím stanovena. K ohledání budou přizváni také experti z oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR,“ závěrem dodala Martina Götzová.

Na místě zasahovali hasiči z:

HZS KHK: Požární stanice Jičín a Hradec Králové

JSDH obcí Železnice, Jičín, Valdice, Sobotka, Staré Místo, Lužany, Kopidlno, Brada – Rybníček. Z Libereckého kraje pak Lomnice nad Popelkou a Rovensko pod Troskami.

Foto a video: Michal Fanta, HZS Královéhradeckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...