Aktuálně

FOTO a VIDEO: Hasiči, policisté i záchranáři zasahovali u exploze chemického závodu v Ostravě

Ve čtvrtek, 27. dubna, byla v 10:39 na tísňovou linku moravskoslezských složek IZS informace o exploze a následném požáru s ethylanilinem v chemickém závodě v Ostravě – Mariánských Horách.

Na místo okamžitě vyrazily hlídky Policie České republiky, postupně na místo dorazilo sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a také posádka RLP a RZP (tým pro specializované činnosti) ZZS Moravskoslezského kraje. ,,Na místo události vyjely profesionální jednotky hasičů ze stanic Ostrava-Přívoz, Ostrava-Fifejdy a Ostrava-Zábřeh, spolu s nimi na místě události zasahovaly rovněž jednotky dobrovolných hasičů z Radvanic, Ostravy-Zábřehu a Ostravy-Nové Vsi. Na místě také zasahovali profesionální hasiči společnosti BorsodChem MCHZ. s.r.o.,“ uvedli moravskoslezští profesionální hasiči.

Ještě před příjezdem na místo hasiči viděli stoupající černý dým a plameny šlehající z jedné z nádrží a také z přilehlého potrubí. Hasiči započali s hašením hořící nádrže a potrubí. K hašení byla použita i hasičská pěna.

Bylo také započato ochlazování nádrží. Hasiči vybavení protichemickými obleky také postupně uzavřeli ventily v potrubí tak, nemohlo dojít k poškození technologie dalším rozšiřováním požáru. Důležité bylo, že při explozi a následném požáru nedošlo k žádnému úniku nebezpečných chemických látek do ovzduší. Z tohoto důvodu ani nebylo třeba provádět evakuaci.

„Záchranáři ošetřovali devětatřicetiletého muže, který při události spadl z výšky a byl zasažen chemickou látkou. Byl při vědomí, lékař ZZS však u něj zjistil mnohočetná vážná poranění – hlavy, hrudníku, zad, horní a dolní končetiny, stejně jako známky poleptání neznámou chemickou látkou. Stav pacienta byl život ohrožující,“ uvedl Lukáš Hump, tiskový mluvčí ZZS MSK. Stav muže si vyžádal uvedení do umělého spánku, zajištění dýchacích cest a převedení na přístrojem řízené dýchání. Po zajištění stavu na místě byl muž přepraven zdravotnickému týmu urgentního příjmu FN Ostrava. Vozidlo po zásahu muselo být odstaveno a muselo dojít k jeho dekontaminaci.

Na místě zásahu krom cisteren, výškové techniky a velitelských vozidel zasahovaly i chemický a protiplynový automobil a také kombinovaný hasicí automobil. Zásah profesionálních i dobrovolných hasičů probíhal ve velmi úzké spolupráci s podnikovými hasiči.

Bohužel i přes fakt, že bylo několikrát uvedeno, že obyvatelům Ostravy, zejména pak v okolí místa požáru, nehrozí žádné nebezpečí, na sociálních sítích se samozřejmě objevily konspirační teorie o tom, jak někomu je špatně na základě exploze a podobně.

Foto a video: Tomáš Lach, HZS MSK

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

2 dny ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

2 dny ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

3 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

4 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

5 dny ago