Aktuálně

Na Letišti Václava Havla v Praze jsou v provozu opět dvě výjezdové skupiny Stálé lékařské služby Asociace Samaritánů České republiky.

V době, kdy se neuskutečňovalo tolik letů, bylo zapotřebí mít na Letišti Václava Havla pouze jednu posádku RLP. Stálou lékařskou službu na letišti v Praze provozuje společnost ZS ASČR.

Do května sloužila pro potřeby letiště pouze jedna výjezdová skupina. Od května byla přidána druhá výjezdová skupina ve dvanáctihodinové směně od 09:00 do 21:00, kdy se na letišti pohybuje nejvíce cestujících. V sezónních měsících je realizováno zhruba 180 zásahů, kdy pacienty netvoří jen cestující, ale také zaměstnanci letiště. „Záchranáři zasahují v ambulanci, ve veškerých prostorách letiště a samozřejmě přímo v letadlech a divertu (letech, které nad ČR jen prolétávají a v případě zdravotních obtíží někoho z pasažérů jsou přesměrovány na Letiště Václava Havla Praha),“ uvedla Petra Homolová, tisková mluvčí ASČR.

Asociace Samaritánů České republiky poskytuje na základě výběrového řízení Stálou lékařskou službu (SLS) pro Letiště Praha a.s. (dále jen LP). Jedná se o zdravotní službu, která je poskytována zaměstnancům LP a dalším subjektům působícím na letišti, cestujícím, veřejnosti a návštěvníkům. Dle požadavků LP zajišťujeme školení a průběžné doškolování a výcvik zaměstnanců Hasičského záchranného sboru LP a palubního personálu leteckých společností v poskytování první pomoci,“ dodala mluvčí Homolová.

V současné době mají záchranáři na letišti „fungl“ nové sanitní vozidla se skříňovou nástavbou na podvozku Mercedes-Benz Sprinter od německého výrobce C. Miesen GmbH. Obě dvě vozidla odpovídají vyhlášce, aby mohly splňovat kategorii vozidla RLP. V ambulantní části vozidel se nachází nejmodernější vybavení a díky velkému prostoru v této části vozidla je práce s pacientem snazší. Samozřejmostí je speciální „vybavení“ vozidla, které umožňuje záchranářům zásah na ploše letiště – řízení letového provozu ví, kde se zrovna záchranáři nachází. Pro vedoucího oblasti pak slouží vůz Mercedes-Benz Vito.

V samostatném budoucím článku se na tyto vozidla podíváme důkladně.

Foto: ZS ASČR

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

2 dny ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

2 dny ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

3 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

4 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

5 dny ago