Hrdinové mezi námi

Kpt. Michal Kasl školí nové policistky a policisty v první pomoci, sám několikrát zachránil lidský život

Kpt. Ing. Michal Kasl je příslušníkem Policie České republiky již šestnáctým rokem. Poslední čtyři roky slouží v Sadské, kde ve Školním policejním středisku učí nové kolegyně a kolegy mimo jiné i první pomoc. Kapitán Kasl však minimálně dvakrát své zkušenosti využili i ve svém životě, kdy zachránil lidské životy.

V obci Jemníky došlo v roce 2018 k dopravní nehodě osobního vozidla, které po nárazu začalo hořet. Právě Michal Kasl z vozidla vyprostil vážně zraněnou ženu. Do příjezdu záchranářů ženě poskytoval první pomoc. Podruhé v době svého volna poskytoval první pomoc 15. září 2023 ve Slaném.

Krátce před 8. hodinou ranní projížděl ulicí Pražská, kde si všiml vážně zraněné ženy po dopravní nehodě. Tu chvíli předtím srazilo na přechodu auto, jehož řidič, pravděpodobně oslněn sluncem, 77letou ženu přehlédl. Michal Kasl neváhal a okamžitě se k vážně k zraněné seniorce rozeběhl a začal jí jako první poskytovat první pomoc,“ uvedl kpt. Mgr. Pavel Truxa. Zraněná žena mimo jiné masivně krvácela z dolní končetiny, kde došlo k otevřené zlomenině. Muž zákona okamžitě přiložil svůj vlastní turniket (speciální škrtidlo), aby krvácení zastavil. Po příjezdu posádek ZZS předal ženu záchranářům.

S tím, že ve svém volnu zachraňoval život, se ani nesvěřil svým kolegům v práci. Michal Kasl zajisté naplňuje heslo „pomáhat a chránit“ a zcela jistě je to opravdový profesionál, který danou problematiku nejen vyučuje, ale své znalosti umí skvěle využít i v praxi a reálném životě a neváhá poskytnout pomoc těm, kteří to potřebují,“ dodal kpt. Mgr. Truxa.

A my děkujeme nejen tomuto policistovi za pomoc druhým. Lidé to mnohdy vůbec netuší, ale právě policisté mohou jako první poskytovat první pomoc nebo zasahovat u dopravních nehod, případně požárů.

Foto: Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...