Aktuálně

První policejní Kodiaqy s „rovnátky“ předány

Prvních 50 kusů policejních vozidel Škoda Kodiaq s ochranným rámem převzala Policie České republiky na polygonu v Úhelnici u Mladé Boleslavi v úterý, 17. října.

Slavnostního aktu se účastnili i mistr vnitra Vít Rakušan, policejní prezident genpor. Martin Vondráček a člen představenstva společnosti Škoda Auto Martin Jahn. Tato hlídková vozidla budou soužit pro účely Služby pořádkové policie a Služby dopravní policie Krajských ředitelství policie. Policie České republiky celkově objednala 289 vozidel v hodnotě 453 158 244 Kč, přičemž z rozpočtu Policie České republiky bude hrazeno 68 880 009 Kč. Většinu nákladů na pořízení tak pokryjí prostředky z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z projektu „Technologické a materiální vybavení Policie ČR k řešení krizových událostí“, který je spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu 2014-2020 („IROP“) z prostředků React-EU (96. výzva v rámci reakce Unie na pandemii COVID-19).„Díky efektivnímu využívání možností mimorozpočtového spolufinancování jsme v mnoha případech schopni realizovat investiční akce, které by čistě z vlastních zdrojů vůbec nebylo reálné zajistit,“ uvedl náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku plk. Jaromír Bischof.

Co se týká samotných Kodiaqů, tak jsou v provedení 4×4. O pohon se stará dvoulitrový benzínový motor o výkonu 180 kW. Ten spolupracuje se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG a mají navíc adaptivní podvozek. Vozidla jsou odlišná od civilních vozidel speciální výbavou, ochranným rámem a zvukovým a výstražným zařízením.

Mám radost, že se nám podařilo zajistit obměnu policejních vozidel pro více než 240 prvosledových hlídek, které vyjíždějí k těm nejzávažnějším incidentům na území celé České republiky. Nová vozidla bez problému pojmou speciální vybavení včetně dlouhých zbraní a budou hlídkám zajišťovat vyšší bezpečnost i komfort každodenní náročné služby,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek s doplněním, že zbývající počet vozidel je určen pro příslušníky z řad služby dopravní policie. Nejedná se tedy ani tak o rozšíření policejního vozového parku, ale o jeho postupnou a nezbytnou obměnu.

Slavnostního předání nových policejních vozidel bylo v druhé části spojeno také s ukázkou tzv. PIT manévru, díky kterému jsou příslušníci Policie České republiky schopni bezpečně zastavit ujíždějící řidiče. „Od roku 2021 jsme na použití této techniky zastavování vozidel proškolili téměř šest tisíc policistek a policistů ze všech krajských ředitelství a některých celorepublikových útvarů. Nejen při dopravní nehodě, ale i při této činnosti se ochranný rám ukazuje jako vysoce funkční bezpečnostní prvek,“ doplnil policejní prezident.

Text: autor a plk. Jozef Bocán, tiskový mluvčí, PP ČR

Foto: Policie České republiky

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

15 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

17 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago