Ze života složek IZS

Hasiči cvičně lovili sud s nebezpečnou látkou z řeky Labe ve Chvaleticích

Cvičení začalo tím, že v pondělí, 27. listopadu, bylo oznámeno, že v Labi se nachází sud s chemickou látkou.

K tomu došlo při manipulaci se sudem v nákladním přístavišti ve Chvaleticích. V dvěstělitrovém sudu se nacházel vyjetý olej. Sud se ponořil poškozeným uzávěrem a olej začal unikat do Labe. Na místo okamžitě vyrazilo několik jednotek požární ochrany včetně potápěčů z Pardubic a také automobilový jeřáb.

Na místě cvičné události byla zahájena okamžitá opatření, včetně položení norné stěny na hladinu řeky, kterou bylo zabráněno dalšímu šíření uniklého oleje. Dále byl proveden odběr vzorků a sběr nebezpečných látek z hladiny. Potápěčská skupina hasičů uvázala sud pomocí vázacích prostředků a následně byl sud s olejem vytažen pomocí autojeřábu,“ uvedla por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje.

Krom hasičů Pardubického kraje se do cvičení zapojili i profesionální hasiči z Elektrárny Chvaletice. Do cvičení byli zapojeni i hasiči ze Středočeského kraje a také Česká inspekce životního prostředí. „Během cvičení bylo prováděno průběžné hodnocení, které bude sloužit pro vyhodnocení celého cvičného zásahu,“ dodala mluvčí Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Mohlo by se vám také líbit...