Categories: Aktuálně

Tisková konference ke střelbě v budově FF UK a v Klánovickém lese

22. prosince od 11:00 probíhala tisková konference ke střelbě v budově FF UK a také ke střelbě v Klánovickém lese. Důležité informace naleznete v tomto článku.

Na tiskové konferenci Policie České republiky je přítomno několik policejních vedoucích útvarů včetně vedoucího 1. OOK KŘP HMP, také ředitel ZZS HMP. V současné době je přehráváno video z celého zásahu – pohledem policistů.

Jako první na místě byli policisté z SKPV. První hlídky PMJ na místě byly za pět minut, první policisté během čtyř minut! Cílem bylo dostat se co nejrychleji k pachateli – k eliminaci nebo k zadržení. Postupně byl zajišťován perimetr kolem budovy. Policisté postupně spolupracovali se záchranáři na ošetřování a transportu pacientů.

Během dalších minut docházelo k propátrávání všech míst univerzity. Během evakuace museli policisté překonávat nejrůznější barikády, které SPRÁVNĚ vytvořili studenti a učitelé. Evakuovaní lidé našli zázemí v budově Rudolfina, kdy vedení policisté děkuji za poskytnutí prostor. Zákrok krom prostředí ve vnitřku budovy probíhal i venku. Zajištěn byl perimetr, aktivně bylo nasazeno velké množství hlídek. I tak bohužel došlo ke zranění třech osob na ulici. Policisté stříleli i ze země do míst, odkud pachatel střelnou zbraní s optikou střílel. Útočník spáchal sebevraždu, pravděpodobně brokovníci.

Je potvrzeno čtrnáct obětí civilních, zemřel i pravděpodobný pachatel. Zraněno bylo 25 osob – ty všechny byly ztotožněny, zemřelé osoby taktéž. Rodiny zraněných a zemřelých osob jsou s faktem obeznámeny.

Krajský policejní ředitel děkuje neziskovým organizacím, které poskytli své psychology či krizové interventy. Tři policisté měli požádat o krizovou pomoc. I sám ředitel PČR v Praze, který slouží u policie čtyřicet let, byl z události zděšen. Ze strany policie NENÍ zraněn žádný příslušník! Během nočních hodin se jedna osoba měla inspirovat činem, pro osobu si došla zásahová jednotka.Pachatel střelby měl v budově FF UK velké množství zbraní i nábojů.

Plk. Vojtěch Motyka uvedl, že celá událost začala v okrese Kladno ve 12:26, kdy volá na linku 158 svědkyně, kdy ji muž napsal sebevražednou SMS. Na místo okamžitě vyráží hlídky policie, HZS i ZZS. 12:42 je přidán poznatek, že podezřelá osoba, má jet do Prahy. 12:47 hlídka na místě bydliště útočníka oznamuje nález mrtvého muže. V následujících minutách je přidán poznatek, že v domě je nalezeno něco, co připomíná nástražné výbušné zařízení.

Ve 13:15 je vyhlášeno pátrání po podezřelém muži. Ve 13:27 vychází požadavek ze SČK do Prahy, aby policisté provedli prohlídku jedné budovy FF UK. 13:49 mají policisté poznatek, kdy by se podezřelá osoba mohla nacházet v budově na ulici Celetná. Míří tam okamžitě velké množství hlídek PČR. 14:22 začíná vyklízení objektu. Ve 14:59 přichází informace o střelbě v budově FF UK v ulici Jana Palacha. 15:15 je předán poznatek, že se pachatel se pohybuje na střeše. 15:20 je předána informace o tom, že pachatel zemřel.

Policie NIKDE NEZAHÁLELA. Od střelby v Klánovickém lese policisté nechodili domů. Jsou relevantní informace o tom, že na Kladensku, v budově FF UK i v Klánovicích střílel jeden a ten samý pachatel.

Klánovický les

Mjr. Aleš Strach uvedl, že 15. 12 přijali policisté oznámení o střelbě v Klánovickém lese, bohužel došlo k nálezu zemřelého muže a dítěte. Na místě probíhalo operativní šetření, zajištění kriminalistických stop a mnohé další úkony. V první fázi bohužel nebyli zjištěni svědci. V prvních dnech potřebovali policisté získat co nejvíce informací a kamerových záznamů.

V rámci prověřování celé události bylo nasazeno velké množství uniformovaných i neuniformovaných policistů. Kriminalisté v místě působili dlouhé hodiny a dny. Od počátku na případu pracovalo desítky až stovky kriminalistů. Poznatky k osobám, které policisté měly, byly prověřeny a osoby byly zjištěny. Ani jedna z osob s případem neměla nic společného.

V rámci pátracích akcí v Klánovickém lese kriminalisté potřebovali získat další stopy. Stejně tak chtěli kriminalisté, zda na místě není nějaká další oběť nebo sám zemřelý pachatel. Tým kriminalistů od minulého pátku do včerejšího dne byli v práci všichni, na případu pracovali ti nejlepší kriminalisté ze všech.

Za pět dnů kriminalisté prováděli filtraci jistých osob (bylo jich zhruba 4 000), které by mohly mít spojitost s tímto činem. Probíhalo postupné prověřování, zjišťování, kde se jaká osoba nacházela, co dělala a podobně. Kriminalistům dle slov mjr. Aleše Stracha chybělo chybělo pár dnů, aby dotyčného podezřelého vraha nalezli. Kriminalisté postupně pátrali po všech osobách, které by s případem mohly mít spojitost, bohužel podezřelý muž bydlel až ve Středočeském kraji.

Brig. gen. Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro SKPV, uvedl, že nepamatuje tolik nasazených sil a prostředků na hledání pachatele. Je patrno, že podezřelý muž z mnohonásobných vražd, znal alespoň z části policejní práci – to kriminalistům ztěžovalo práci.

Nyní se provádí například balistická šetření na Kriminalistickém ústavu v Praze. V Klánovickém lese probíhají dále zvýšené policejní kontroly.

Foto: Týdeník policie

Martin Kramer

Recent Posts

VIDEO: Nad distributory heroinu v Dubí na Teplicku spadla klec!

V České republice je velmi rozšířená drogová problematika, takže se tomuto tématu věnují i kriminalisté…

1 dnem ago

VIDEO: Díky spolupráci strážníků, policistů a záchranářů došlo k záchraně života v Postoloprtech, poděkování přišlo mimo jiné na sociálních sítích

Byla středa, 23. října 2024, krátce po 18. hodině, kdy přišlo oznámení zdravotních problémů na…

2 dny ago

Požár v Mariánských Lázních má pokračování, kriminalisté obvinili muže z vraždy

V pondělí, 16. října 2023, došlo kolem 21:30 požáru rodinného domu v Mariánských Lázních nedaleko…

2 dny ago

Co je to rakovina?

Jakmile se řekne slovo „rakovina“, každému se asi vybaví velmi závažné onemocnění nejrůznějších částí lidského…

5 dny ago

Pražský strážník pomohl zachránit lidský život, byl za to oceněn

Strážník Městské policie hl. m. Prahy Ladislav Pokorný se 24. vracel z noční služby, když…

5 dny ago

Při nehodě vozidla ZZS MSK a osobního automobilu došlo ke zranění čtyř osob

Náročnost povolání řidiček a řidičů složek IZS je opravdu veliká už jen z toho důvodu,…

6 dny ago