Aktuálně

Dvacet lidí zachránili hasiči při požáru ubytovny v Kralupech, na místě zasahovaly tři posádky LZS

Ve středu, 11. ledna, krátce před půl jednou odpoledne byl na tísňové linky ve Středočeském kraji ohlášen požár ubytovny v Kralupech nad Vltavou. Oznamovatel hasičům uvedl, že jde o třípatrovou budovu, ze které jde velký kouř, a v oknech jsou vidět lidé.

To byl impuls pro operačního důstojníka k okamžitému vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Záchranáři na místo ihned vyslali několik posádek RZP, posádky s lékařem a také byl vyžádán vzlet hned tří vrtulníků LZS – z Prahy, Hradce Králové a Ústí nad Labem. Na místo také mířily hlídky OOP, OHS a také například velitel středočeské policie, společně s nimi i kralupští strážníci.

Když na místo dorazila první jednotka profesionálních hasičů z Kralup nad Vltavou, došlo k potvrzení zakouření celé třípatrové budovy. Jelikož lidé nemohli z budovy ven, okamžitě byly zahájeny záchranné práce – evakuace osob proběhla po nastavovacím žebříku. Tam, kde nešlo ustavit žebřík, byly osoby evakuovány vnitřkem budovy za pomoc evakuačních masek.

Když na místo dorazila první jednotka profesionálních hasičů z Kralup nad Vltavou, došlo k potvrzení zakouření celé třípatrové budovy. Jelikož lidé nemohli z budovy ven, okamžitě byly zahájeny záchranné práce – evakuace osob proběhla po nastavovacím žebříku. Tam, kde nešlo ustavit žebřík, byly osoby evakuovány vnitřkem budovy za pomoc evakuačních masek.

Zranění utrpělo několik osob

Hasiči zachránili osmnáct dospělých a dvě děti. Zdravotnická záchranná služba ošetřila sedm osob, z nichž dvě byly transportovány do zdravotnických zařízení. Přímé škody na stavební konstrukci a vybavení stanovil vyšetřovatel HZS Středočeského kraje na pět set tisíc korun. Uchráněné hodnoty hasebním zásahem byly vyčísleny na pět milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování,“ dodal mluvčí hasičů.

Hasiči museli celou budovu odvětrat za pomoci přetlakové ventilace. Došlo také k dalšímu průzkumu, zda někdo v nějaké z částí třípatrové budovy nezůstal. To se nepotvrdilo. Před půl druhou byla ohlášena lokalizace požáru. Docházelo k redukci zasahujících jednotek požární ochrany. Hasiči postupně dohašovali skrytá ohniska požáru. Krátce po 14:30 byl požár zlikvidován. Evakuační autobus ze stanice Slaný byl použit k transportu osob do náhradního ubytování zajištěného městem Kralupy nad Vltavou.

V době zásahu většího množství JPO byla záloha stanice Kralupy nad Vltavou prováděna JSDH Kralupy nad Vltavou.

Na místě zasahovali:

HZS Středočeského kraje z CHS Mělník, CHS Kladno, HZS Kralupy nad Vltavou a Slaný, HZS podniku Správy železnic z Kralup nad Vltavou a AERO Vodochody AEROSPACE a také JSDH obcí Braškov-Valdek, Chvatěruby, Kozinec, Kralupy nad Vltavou, Minice – Kralupy nad Vltavou, Nelahozeves a Veltrusy.

ZZS SČK: Kralupy nad Vltavou, Mělník, Slaný a další, ZZS HMP na místo vyslala na základě vyžádání velkokapacitní sanitku Fénix a LZS z Prahy, Ústí nad Labem a Hradce Králové.

Foto: HZS Středočeského kraje

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

3 dny ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

3 dny ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

3 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

4 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

5 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

6 dny ago