O složkách IZS Technika

O HZS Plzeňského kraje – úvod a ÚO Domažlice

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje (HZS PLK) působí na rozloze zhruba 7 648 kilometrů čtverečních, kde žije dle informací z roku 2023 605 388 obyvatel. Plzeňský kraj je členěn na cekem sedm okresů, kdy ale v rámci HZS PLK je zřízeno jen pět Územních odborů (ÚO). V čele HZS PLK stojí již několik let brig. gen. Ing. František Pavlas. V celém kraji se nachází 17 stanic HZS.

Ani v Plzeňském kraji se profesionální hasiči neobejdou bez svých kolegů z řad dobrovolných hasičů. Těch je na každém územním odboru velké množství. V rámci Plzeňské kraje nalezneme JPO kategorií II, III, ale také IV. V. a VI. Dobrovolné podnikové hasiče mají například v pivovaru v Plzni nebo na území NP a CHKO Šumava. Profesionální podnikové hasiče pak nalezneme v Plzni u drážních hasičů.

Na území kraje se nachází, jak již bylo zmíněno, Národní park a Chráněná krajná oblast Šumava. Velkou pomocí pro profesionální hasiče jsou již zmínění podnikoví dobrovolní hasiči. Ti mají krom čtyřkolek a osobních automobilů i v Prášilech a na Modravě velkoobjemové cisterny CAS 30 na podvozku Tatra 815-7 s objemem nádrží pro hasební vodu 9 000 litrů a pěnidlo 540 litrů.

V rámci HZS PLK je zřízena i Chemická laboratoř Třemošná – zde je i školící středisko. Hasiči z této laboratoře mají neustálou pohotovost a vyráží nejen do Plzeňského kraje, ale i do okolí.

Územní odbor Domažlice

Sídlo ÚO Domažlice je na adrese Břetislavova 158 v Domažlicích, kde také sídlí CHS Domažlice. Ve vedení tohoto ÚO je plk. Ing. Václav Petržík. Na Chodsku mají hasiči v zásahovém obvodu významné silnice i několik železničních tratí včetně jedné mezinárodní. V oblasti ÚO se nachází i malé či větší řeky. Krom pahorkatin zasahují hasiči zejména u hranic s Německem ve výše položených místech. Kolem hranic s Německem je výborná spolupráce s místními JSDH. V případě mimořádnosti spolupracují s českými hasiči i hasiči z Německa.

CHS Domažlice

Centrální hasičská stanice v Domažlicích (kategorie C1) sídlí na již zmíněné adrese Břetislavova 158. Ve vedení stanice je již několik let mjr. Ing. Jaroslav Hrdlička (mimochodem velmi fajn člověk, pozn. autora). Na garáže HZS navazují garáže a zázemí místní JSDH. V zásahovém obvodě CHS Domažlice jsou 4 JSDH kategorie JPO II., 7 JSDH kategorie JPO III a 62 JSDH kategorie JPO V. Hasiči z této stanice zasahují v oblasti plné lesů, ale také hlavních silničních tahů a také železniční trati z Plzně do Německa. S tou souvisí i velmi náročný zásah složek IZS u čelního střetu dvou vlaků v Milavčích. V roce 2015 pak místní hasiči společně s mnohými dalšími zasahovali u požáru 16 hektarů pole a lesa u obce Stráž. V rámci zásahové oblasti vede velké množství silnic I. II. i III. třídy, v Domažlicích se nachází nemocnice a v celé oblasti velké množství objektu s vyšším požárním rizikem.

Technika na CHS Domažlice: RZA-L2Z Ford Ranger, CAS 20/3500/210-S2T Scania (s Cobrou), CAS 20/3400/210-S2T Tatra TerrNo, CAS 30/9000/540-S3VH Tatra 815-7, VEA-L2Z Ford Ranger, AZ 30-M1Z MB Metz, AP 27-S2 Tatra 815, VYA Tatra 815, NA Fiat Dobló, DA VW Transporter, 3xANK MB Atego + KTE, KCH, KPV, KTA, KTY, KOD, KEL, KC, 2xKNA, PH, PHD, PL, PN, PMS a 3xVEA-L1Z Škoda Kodaiq pro velitele stanice, vyšetřovatele příčin vzniku požárů a řídicího důstojníka ÚO.

HS Staňkov

Hasičská stanice Staňkov (kategorie P1) sídlí na adrese Baarova 451. Velitelem této stanice je npor. Ing. David Dopirák. V rámci zásahového obvodu HS Staňkov je zřízena jedna JSDH kategorie JPO II, čtyři JSDH kategorie JPO III. a 33 JSDH je kategorie JPO V. V rámci zásahové oblasti vede několik hlavních silnic, přes oblast vede již zmíněný železniční koridor z Plzně do Německa a také tranzitní plynovod. Ve Stodě nalezneme nemocnici a v rámci oblasti také několik domovů důchodců (objekty s vyšším požárním rizikem).

Technika HS Staňkov: CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terra, CAS 30/9000/540-S3VH Tatra 815-7, AZ 30-M1Z MB Atego, VEA-L1Z Škoda Yeti a DA Ford Transit.

V příštím pokračování se podíváme do okresu Klatovy na celkem čtyři hasičské stanice.

Zdroje: HZS Plzeňského kraje, Katalog stanic HZS ČR, vlastní

Foto: HZS Plzeňského kraje

Mohlo by se vám také líbit...