Hrdinové mezi námi

Šestiletý chlapec pomohl otci s hypoglykémií, dostal Kryštůfka záchranáře

Epilepsie, astma nebo diabetes. To jsou nemoci, které mohou vyvolat náhlé zhoršení stavu, kvůli kterému může být potřeba zavolat záchranáře. V sobotu, 3. února, došlo nedaleko Uherského Hradiště ke stavu, kdy muž z důvodu hypoglykémie měl zdravotní potíže…

Muž v té době byl se svým synem, i tak si ale někteří svědci myslel, že muž je opilý (pozor, osoba s hypoglykémií opravdu takto vypadat může – není cítit však alkoholem). Šestiletý chlapec ale jim ale oznámil, že tatínek je diabetik. Svědci tak ihned zavolali na tísňovou linku 155. Operátorka tísňové linky na místo události vyslala posádku RV a RZP z Uherského Hradiště.

V době příjezdu posádek ZZS Zlínského kraje byl muž již téměř v bezvědomí. Šestiletý hoch se však situace nezalekl a záchranářům hned řekl vše, co bylo potřeba. „Díky perfektní spolupráci s hochem se muže podařilo zaléčit v rámci přednemocniční neodkladné péče a přivést do plného vědomí už v místě události,“ uvedli zlínští záchranáři na svém Facebooku.

Záchranáři malému chlapci za jeho spolupráci předali Kryštůfka záchranáře Nadačního fondu Kryštůfek. A kdo ví, třeba za patnáct let budou mít záchranáři nového kolegu v podobě tohoto chlapce.

Na závěr je důležité poznamenat, že obdobné situace nejsou za tak výjimečné. S dětmi je v rámci volání na tísňovou linku povětšinou dobrá spolupráce. Děti se neptají, proč danou věc mají udělat, ale rovnou konají. Děti, které jsou navíc vedeny k tomu, že někdo blízký má nějaký zdravotní problém, ví, jak se zachovat a co dělat.

Foto: ZZS Zlínského kraje

Mohlo by se vám také líbit...