Ze života složek IZS

Na výbuch domu v ulici Tržní v Brně hasiči nikdy nezapomenou

Bylo pondělí, 21. června 2004, když kolem jedné hodiny odpolední došlo k silné explozi bytového domu na ulici Tržní v Brně Černovicích. Ihned, jak se o události dozvěděly složky IZS, na místo zamířilo velké množství sil a prostředků všech složek.

V tu dobu však hasiči netušili, že půjde o jeden z nejhorších možných zásahů, na které mnozí dodnes nezapomenou. Po výbuchu plynu došlo ke zřícení části budovy a k požáru. První hasičská jednotka na místě události byla za pět minut po vyhlášení poplachu. Za velmi krátkou dobu na místo dorazili další hasiči, záchranáři, strážníci a policisté.

Zatímco několik hasičů likvidovalo požár, další se snažili zachraňovat lidi z domu. Vyprostit se hasičům podařilo během této doby dvě osoby. O součinnost byl vyžádán i USAR tým z Prahy. Bohužel za krátko se hasiči dozvěděli smutný fakt, že v domě žije rodina jednoho ze zasahujících hasičů. A právě dcera zasahujícího hasiče byla pohřešována. Ve 21:45 byla nalezena jedna oběť, brzy ráno nalezli hasiči i samotnou dívku.

Celý zásah byl mimořádně náročný nejen fyzicky, ale také psychicky. Celou tragédii umocňovala skutečnost, že pohřešovanou dívkou a nakonec i jednou z obětí byla čtyřletá dcerka jednoho ze zasahujících hasičů,“ uvedli k výročí události jihomoravští hasiči. „Následující den ještě hasiči vytahovali z trosek osobní věci postižených a pomáhali při vynášení materiálu z bytů před demolicí objektu,“ následně dodali hasiči.

Plyn byl cítit několik hodin

Při této události zemřely tři osoby (čtvrtá po čase v nemocnici) a sedm osob bylo zraněno. Během dvou dnů na místě zasahovalo patnáct jednotek hasičů, zhruba sto hasičů s třiceti kusy zásahové techniky. Při samotném zásahu měl velmi důležitou roli hasič, který dle některých svědků „nic nedělal“. On ale dělal velmi důležitou činnost – hlídal situace, kdy něco bude padat směrem k zasahujícím hasičům. Díky němu tak hasiči věděli, že si mají dát pozor.

Policisté nenalezli konkrétní osobu/osoby, která/které by na události nesla/y konkrétní vinu. Je fakt, že v daný den cítili obyvatelé domu silný zápach plynu. V 11 hodin přijeli na místo plynaři, o další dvě hodiny pak došlo k výbuchu.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Mohlo by se vám také líbit...