Rozhovory s lidmi z IZS

VIDEO: (Ne)obyčejného strážníka Artura můžete znát i z televize

Devětatřicetiletý strážník Artur Tereščenko již téměř osmnáct let pracuje u Městské policie v Plzni a hrdě hlásá, že má rád Plzeň. Možná i proto se rozhodl podílet se na bezpečnosti ve městě piva. Artur však není jen „obyčejný“ strážník, má mnoho zálib, dělá mnoho dobrého a můžete ho navíc znát i z televize.

S Arturem jsme si krásně popovídali nejen o jeho činnosti jako strážníka, ale také jako herce. Artur ale také pořádá nejrůznější akce se složkami IZS i pro složky IZS – příkladem může být hromadné darování krve. O tom ale již více v samotném rozhovoru.

Jelikož se s Arturem nějakou chvíli známe, budeme si v rozhovoru tykat.

Arture, jsi strážníkem v Plzni. U jakého útvaru pracuješ a v čem Tvá práce spočívá?

Ano, v listopadu to bude osmnáct let, co pracuji na Borské služebně. Jsem zařazen na vozidlo s celoměstskou působností a přesněji mám na starost pult centrální ochrany (objekty), linku seniorů. Jezdíme na rvačky, sebevrahy atd. Dále jsme podpůrná hlídka pro ostatní kolegyně a kolegy v Plzni. Na této pozici pracuji zhruba šestnáct let.

Jsi muž mnoha tváří. Rozhodl si se pomoci kolegům na Ukrajině, ale daruješ i krev. Jak si se k tomu všemu dostal? Jak Tě to napadlo?

Mám v sobě zakotvenou pomoc potřebným, proto když začala válka na Ukrajině, neváhal jsem a snažil jsem se pomoci ukrajinským kolegům – policistům. Inspirace byla u kolegů z MP Praha, akorát jsme tuto akci udělali s kolegy Vávrou a Polatou ve větším měřítku. Darovat krev jsem začal už kdysi dávno, ještě za dob našeho velitele služebny, pana Jiřího Hájka. A od té doby chodím darovat krev pravidelně.  To je jen zlomek z mojí, dalo by se říci, charitativní činnosti a pomoci potřebným.

Někteří lidé Tě znají díky kariéře „herce“. Jak si se k herectví dostal?

Vždy jsem toužil po tom, abych mohl okusit svět filmu, proto jsem se rozhodl zúčastnit některých castingů, což mně nakonec vyšlo. A měl jsem tu možnost stát před kamerou.

Jak dlouhou dobu hraješ?

Tomuto koníčku se věnuji nějaký ten rok, ale v poslední době se snažím mnohem více. Ale je to velmi náročné skloubit rodinu, práci a natáčení dohromady. 

A v čem všem si hrál?

Hrál jsem v Případech 1. oddělení, v seriálu Polda, Zlatá labuť, Gump 2 – Jsme dvojka a v dalších.

Znáš i nějaké známé herce?

Při natáčení jsem se měl možnost setkat a „spolupracovat“ např. s panem Vašutem, Prachařem, Matáskem, Polívkou, Kozubem. Co mě obzvlášť těšilo, byla spolupráce s Martinem Stránským, který si zahrál v náborových videích naší odborové organizace Unie bezpečnostních složek. Mám s ním velmi vtipnou a povedenou scénku na svých sociálních sítích. Taková sranda z natáčení.

Jak vlastně odpočíváš od své práce a herectví?

Od své práce odpočívám tak, že někdy zasahuji i ve svém volnu a od herectví odpočívám tak, že se inspiruji u hereckých kolegů (smích). Navíc mám rád graffiti, poslouchám PSH a mám celkově rád kulturu hip hopu.

Co děláš ve volném čase?

Ve svém volném čase se hlavně věnuji své rodině a své milované dceři Sofince, svému Anglickému bulíkovi. Snažím se sebevzdělávat, rád cestuji, chodím do fitnessu, abych se udržoval v kondici pro sebe a svoji práci. Rád si jezdím vyčistit hlavu na motocyklu Harley – Davidson a v neposlední řadě se věnuji svému veteránu Škoda Octavie z roku 1961, který tu péči potřebuji opravdu velmi kvalitní.  

Jak si se dostal do zajímavého videa UBS?

Díky své herecké zálibě a zkušenostem jsem dostal tuto nabídku být ve video spotu Unie bezpečnostních složek, který se natáčel u nás v Plzni. Za což jsem nesmírně rád. Určitě se na něj podívejte, myslím si, že moc povedl. Posuďte sami: 

Jsi nějak více aktivní v rámci UBS?

Jsem předsedou Základní organizace Unie BS při MP Plzeň. Pro své členy pořádáme různorodé akce, ať to byl střelecký den, paintball, posezení apod. Anebo pro všechny složky IZS jako bylo poděkování těmto složkám se zdarma vstupem do ZOO v Plzni. Spoustu akcí dělám s profesionálním hasičem Miroslavem Kalabisem, za což mu moc děkuji. Ale hlavní bod Unie BS je právní pomoc, naposledy byla využita pro našeho kolegu, který střílel na ozbrojeného útočníka s nožem.  Spolu s kolegy z Unie BS intenzivně pracujeme na zlepšení podmínek nejen pro strážníky městských policií, ale i pro příslušníky policie HZS, VS ČR a Celní správy. Za moji dosavadní práci a zásluhy jsem byl navržen do výkonného výboru Unie BS za MP a OP, čehož si nesmírně vážím.

A co plánuješ dál?

Po pracovní stránce jsem téměř spokojený, takže neplánuji zatím nic konkrétního, i když nějaké nabídky jsou… Pokud by byla možnost, tak bych rád více hereckých rolí. A v rodinném životě co nejvíce spokojenosti, klidu a lásky. Navíc v současné době plánujeme s přítelkyní svatbu.

Přeji vám hodně štěstí jako rodině. No a neláká Tě jít k státní policii? Pokud ne, tak proč?

Popravdě mne to neláká, jsem spokojený, nemám důvod měnit, byť jsem si dodělal VŠ vzdělání, protože můj sen bylo pracovat u kriminální policie, ale má práce mi zatím naplňuje, takže nemám důvod měnit a odcházet ke státní policii.     

Jak se na celou Tvou práci a činnosti dívá rodina?

Má rodina mne plně podporuje a je na mne hrdá, vnímá to, že to, co dělám, není jednoduché, a proto jsou mi oporou ve všem, co dělám, a fandí mi. Což je pro mne velice důležité.

Jsou na Tebe hrdí?

Ano jsou, je to také jedna z věcí, která mne posouvá stále dopředu. A za to jim ze srdce děkuji. Bez nich by to opravdu nešlo…

Proč by si ostatním lidem doporučil být strážníkem?

Tak je to smysluplná práce, která pomáhá potřebným a je tam přímý kontakt s lidmi. Každý den je jiný a nikdy nevíš, co se vše může stát a přihodit během tvé služby. Momentálně u nás v Plzni probíhá nábor k nám do řad městské policie Plzeň. Tak se staň mým kolegou třeba i Ty!

A proč si vlastně začal darovat krev?

Darovat krev jsem začal před mnoha lety, kdy jsem chtěl pomoci potřebným lidem, a  vím, že krev je nenahraditelná: momentálně mám za sebou 35. odběr. Společně s kolegou Miroslavem Kalabisem od HZS Pk, jsme udělali v březnu akci „Daruj krev s IZS“, které se zúčastnily veškeré základní složky IZS v Plzni. Celkově přišlo darovat krev 35 kolegů a z toho 13 prvodárců! Za což jsme nesmírně rádi. A doufám, že to poslouží jako inspirace pro ostatní naše kolegy. Byl bych moc rád, kdyby i ostatní neváhali, přidali se a stali se dárci krve, mohou tak někomu zachránit život. Jedním darováním krve zachráníte až tři lidské životy, a to se vyplatí!

Závěrem se Tě zeptám, zda je Tě možnost někde potkat nebo zastihnout?

Pokud máš na mne nějaké otázky, neváhej mne kontaktovat na sociálních sítích. A nebo se potkáme v ulicích města Plzně.

Arturovi závěrem patří velké poděkování za to, co vše dělá. Patří mu také díky za to, že motivuje ostatní k dobrým činům a za záchranu mnoha lidských životů!

Foto: archiv Artura Tereščenka