Ze života složek IZS

Hřensko, dva roky poté

V prvním článku ze série „Hřensko, dva roky poté“ si představíme úvodní informace o Národním parku České Švýcarsko, zjistíme, co vše se dělo na začátku jednoho z nejdéle trvajících zásahů složek IZS v České republice, a také zjistíme, že již na začátku byla celá událost velmi náročná. Cílem této série je ukázat čtenářům, jak náročná celá událost byla a jak moc si máme vážit hasičů, záchranářů, policistů, dobrovolníků, obyvatel zasažených obcí a mnohých dalších, které přímo požár v Národním parku České Švýcarsko zasáhl.

Čtyřiadvacátý červencový den roku 2022 už asi nikdy nevymažou z paměti obyvatelé velmi hojně navštěvované obce Hřensko, které leží téměř na samé hranici s Německem. Právě obec Hřensko je pomyslnou vstupní branou do Národního parku České Švýcarsko (dále jen NP ČŠ). Samotné Hřensko leží sice v nadmořské výšce jen 115 metrů nad mořem, ale okolí této obce je velmi kopcovité a poměrně dost těžce přístupné.

NP ČŠ je národním parkem s rozlohou téměř 80 kilometrů čtverečních. Na území tohoto NP se nachází pískovcové útvary a na ně je navázán specifický biotop. Na území NP se nachází mohutné skalní útvary – věže, brány, stěny a rokle. Asi nejvíce známým útvarem na území NP ČŠ je Pravčická brána. Tato národní přírodní památka ale byla několik dní v přímém ohrožení a stovky hasičů dělali vše proto, aby byla zachráněna – to se jim podařilo. Zachránit se hasičům ale nepodařilo mnoho kilometrů čtverečních lesů, to ale nebylo ani v jejich silách.

Již zmíněné lesy mají pokrývat 97 procent území parku. Součástí NP je také vesnice Mezná, o které v dalších pokračování bude dále řeč. Dalším lidským sídlem, které je známo hlavně po požáru, je rekreační oblast s názvem Mezní Louka. A právě tyto dvě místa byla velmi ohrožena…

07:21:04 to začalo

Jednadvacet minut po tom, co probíhá střídání směn na stanicích Hasičského záchranného sboru České republiky, se dovolal člen Jednotky sboru dobrovolných hasičů Labská Stráň Václav Šťastný mladší operačnímu důstojníkovi (nevolal na tísňovou linku 112/150). Na KOPIS HZS Ústeckého kraje se dotazoval, zda není hlášen požár v oblasti Hřenska směrem mezi Hřenskem a Mezní Lokou a dále na Pravčickou bránu. Pan Šťastný uvedl, že není schopen určit přesné místo, ale je vidět bílý stoupající kouř a je cítit požár dřeva.

V průběhu hovoru bylo kontrolováno operačním důstojníkem, zda v této oblasti není nahlášeno nějaké pálení. Ještě v průběhu hovoru, který trval tři minuty a šestnáct sekund, byl vyhlášen požární poplach JSDH obcí Labská Stráň a Hřensko. Hasiči z Labské Stráně vyrazili směrem k rozhledně Janov, odkud je dobrý výhled na okolí. Postupně na linku 112 a 150 bylo přijato šestnáct hovorů, ve kterých byly sděleny poznatky k požáru. Krom deseti občanů z České republiky na tísňovou linku volali i dvě osoby z území Německé spolkové republiky a na KOPIS HZS ULK volala i čtveřice JSDH obcí.

V 07:41 bylo na KOPIS oznámeno, že letadla prolétávající nad územím NP ČŠ zaznamenávají požár. Tato informace byla předána z Národního operačního a informačního střediska HZS České republiky.

Pomoc čtyřkolek byla veliká již od začátku

V operačním systému byla operačním důstojníkem založena mimořádná událost klasifikovaná jako „POŽÁR-LESNÍ POROST, dopřesnění: Malinův důl“, kdy došlo k vyhlášení poplachu již zmíněným JSDH obcí Labská Stráň a Hřensko. JSDH Labská Stráň vyjela na místo určení v 07:36 s CAS 25 a CAS 32, JSDH Hřensko na místo vyrazila 07:28  se čtyřkolkou v počtu 1+1. V 08:11 a v 08:12 na místo pak vyráží tato jednotka s CAS 32 v počtu 1+4 a CAS 30 v počtu 1+3.

CAS byly tou dobou, kdy projížděla čtyřkolka danou oblast a hledala nejvhodnější možnou cestu, již s osádkami připravené k výjezdu na místo události. V té době však nebyly vyslány další dvě JPO (HZS Děčín a JSDH Děčín – Staré Město) vyslány na místo události. To bylo závěrem vyhodnoceno tak, že nebyly nasazeny adekvátní síly a prostředky (dále jen SaP).

Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásil operační důstojník po získání informací od velitele JSDH Hřensko v 07:42 a třetí stupeň požárního poplachu vyhlášen na základě žádosti velitele zásahu (VZ) v 10:11. V 10:50 byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. V Analýze okolností požáru v Národním parku České Švýcarsko se uvádí v dílčím závěru k této části události: „Z pohledu vyslání požadovaných SaP při vyhlášeném III., respektive Zvláštním st. PP postupovalo KOPIS ULK dle požadavků velitele zásahu a příslušných služebních funkcionářů (ŘD ÚO, ŘD kraje). Z tohoto pohledu zde absentuje jasně zpracovaný poplachový plán do III. st. PP, podle kterého by KOPIS ULK nasazovalo stanovené SaP,“ svou roli tak zde hrají i „vyšší pozice“ na úrovni HZS Ústeckého kraje.

V době od 07:33 do 08:10 byl velitelem zásahu (VZ) velitel JSDH Hřensko, v době od 08:19 do 23:00 byl VZ velitel čety (VČ) z CHS Děčín.

Vysílání dalších sil a prostředků probíhalo průběžně

07:42 došlo ze strany KOPIS HZS ULK k vyhlášení poplachu stanici Česká Kamenice a JSDH Děčín – Staré Město, Markvartice, Děčín – Horní Žleb, Děčín – Křešice a Česká Kamenice. Na místo tak vyrazilo postupně několik cisteren, dopravní automobily a další čtyřkolka. V 07:45 byla na KOPIS HZS ULK předána první informace o tom, že požár je v oblasti Malinový Důl, cca. 150 metrů nad silnicí, padají tam stromy, jde o nebezpečné území a bude třeba letecké hašení. V 07:47 byl vyhlášen poplach profesionálním hasičům ze stanice v Děčíně – ti na místo vyrazili s CAS 30. V 08:00 byl vyžádán prostřednictvím NOPIS vrtulník Letecké služby Policie České republiky. V 08:08 oznámil velitel JSDH Hřensko na KOPIS HZS ULK, že jde o požár ve velmi špatném terénu z důvodu kůrovcové kalamity a budou potřeba další SaP.

Již při příjezdu na místo první cisterny ze stanice Děčín bylo jasné, že jde o korunový požár. Hasiči tvořili dopravní a útočné vedení za účelem prvotního hasebního zásahu. V době příjezdu profesionálních hasičů z Děčína byl velitel vozu informován ředitelem odboru NP ČŠ o tom, že je oblast velmi nebezpečná a může docházet poměrně snadno k pádu stromů. V té době bylo již jasné, že tento požár bude likvidován opravdu dlouhou dobu. Nikdo ale ještě netušil, že půjde o několik dlouhých dnů a hasiče čekají náročné hodiny těžké práce.

Konec první části

Zdroje informací: NP Český Švýcarsko, Wikipedie, vlastní, HZS Ústeckého kraje a Analýza okolností požáru v Národním parku České Švýcarsko.

Foto: Jiří Sucharda a HZS Ústeckého kraje, HZS České republiky

Mohlo by se vám také líbit...