Mnoho z nás, kteří jsme žili v malých obcích, asi velmi dobře zná sportovní akce Sborů dobrovolných hasičů obcí, kdy malí i velcí soutěží v tzv. „požárním sportu“. O co ale v této soutěži jde? A soutěží v takové činnosti i profesionální hasiči?

Požární sport je brán jako speciální tělesná příprava profesionální hasičů HZS České republiky i HZS podniku, takže v požárním sportu mohou soutěžit i profesionální hasiči. Vrcholem těchto soutěží je Mistrovství v požárním sportu družstev HZS ČR a Mistrovství České republiky družstev Sborů dobrovolných hasičů obcí.

Součástí požárního sportu jsou požární útok, běh na 100 metrů s překážkami, výstup do čtvrtého patra cvičné věže, štafeta 4 x 100 metrů s překážkami. Cílem je samozřejmě být nejrychlejší, nejlepší a neztratit žádné body.

Historie a současnost

Historie požárního sportu v České republice sahá do roku 1967, kdy jej do naší vlastní přinesl náčelník Hlavní správy požární ochrany ČR Ing. Pavel Stoklásek. Do České republiky se dostal z bývalého Sovětského svazu, kde tento sport probíhal již od roku 1937. Od roku 2001 jsou nominováni profesionální hasiči do soutěží ředitelem HZS kraje, kdy soutěžící jsou vybráni z těch hasičů, kteří se požárnímu sportu pravidelně věnují.

V rámci tohoto sportu sportují lidé v několika kategoriích, kdy jsou odstupňovány dle věku soutěžících. Samostatnou kategorii pak mají ženy, veteráni (35 a více) a veteránky (35 a více). Zejména pro dětské soutěžící je požární sport sportem, při kterém se hýbou, vzdělávají v hasičské oblasti a je také velmi pravděpodobné, že se rozhodnou být hasiči v dospělosti.

Je třeba také podotknout a zdůraznit velkou práci vedoucích dětí a také dospělých, kteří pravidelně cvičí a snaží se být lepší a lepší. Vedoucím mládeže pak patří velký dík!  

Zajímavé informace pak můžete nalézt na tomto webu.

*Ilustrační fotografie z požárního sportu*

Martin Kramer

Share
Published by
Martin Kramer
Tags: Hasiči

Recent Posts

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

14 hodin ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

2 dny ago

ON-LINE: Velká voda ohrožuje Českou republiku i v sobotu, někde probíhají evakuace. Policie přesouvá své příslušníky do rizikových oblastí.

Po včerejší on-line reportáži sledující situaci související s deštěm v České republice, budeme v sobotu…

3 dny ago

ON-LINE: Pátek plný deště. Česká republika se připravuje na velkou vodu

Českou republiku od čtvrtka trápí silné deště. V pátek, 13. září, se situace ještě zhoršuje…

3 dny ago

VIDEO/FOTO: HZS Libereckého kraje předal svou techniku dobrovolným jednotkám, sám dostal trojici seskokových matrací

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje ve čtvrtek, 12. září, v prostorách CHS Jablonec nad Nisou předal…

3 dny ago

Žáci vyhrožovali útoky na školách, policie všechny dopadla

Hned tři konkrétní případy výhružky útoku na konkrétních školách řešili jihomoravští policisté na začátku září.…

3 dny ago