Aktuálně

Nová sanitní vozidla pro ZZS Jihomoravského kraje zvládnou zařídit preferenci na semaforech v Brně

Jihomoravský kraj jakožto zřizovatel Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje pravidelně věnuje finance na obnovu vozového parku. Ve čtvrtek, 22. srpna, převzali záchranáři slavnostně čtyři nová vozidla Mercedes-Benz Sprinter 419 CDI a vozidla Škoda Kodiaq pro výjezdové skupiny RV a Inspektora provozu.

 Celkově dojde k obnově patnácti vozidel pro výjezdové skupiny RZP/RLP (MB Sprinter) a dvě vozidla Škoda Kodiaq pro výjezdové skupiny RV a jedno vozidlo pro IP. Vozidla Mercedes-Benz Sprinter 419 CDI mají nejsilnější výkonovou variantu tohoto typu vozidla, kdy výkon motoru je 190 koní, mají automatickou převodovku 7G – Tronic Plus. Pro práci s pacienty je obrovskou výhodou vybavení hydraulickými nosítky a při cestě za pacientem nebo do nemocnice je výborným pomocníkem systém C-Roads. Ten umožňuje na vybraných křižovatkách v Brně zajistit preferenci pro vozidla IZS.

Nové Mercedesy budou sloužit v rámci územních oblastí Hodonín, Blansko a Vyškov. V červnu záchranáři převzali stejné Mercedesy, které však putovaly do oblastí Brno, Vyškov, Břeclav a Znojmo. Zbylých pět vozidel převezme ZZS Jihomoravského kraje na podzim tohoto roku.

Nové vozidla pro lékaře v Brně a inspektory provozu

22. srpna však záchranáři nepřevzali jen „velká“ sanitní vozidla, ale také ty „malá“. Dvojice vozidel Škoda Kodiaq bude sloužit v Brně, respektive u vozidla pro IP po celém Jihomoravském kraji. Vozidlo pro lékaře je předáno na výjezdovou základnu v Brně Ponavě. V červnu tohoto roku bylo předáno pak třetí vozidlo Škoda Kodiaq, které slouží pro výjezdovou skupinu RV na výjezdové základně v Brně – Černovicích.

Vozidla pro výjezdové skupiny RV jsou kupována i z toho důvodu, že setkávací systém (rendez-vous) je rozšiřován do dalších koutů Jihomoravského kraje – jde například o Znojmo, Hodonín a také například Pohořelice.

Pakliže vás zajímají ceny vozidel, tak jeden MB Sprinter pro výjezdové skupiny RZP/RLP vyšel na 4 922 280 Kč vč. DPH, vozidlo pro IP stálo 2 849 550,00 Kč vč. DPH a vozidlo pro výjezdové skupiny RV vyšlo na 2 718 870,00 Kč vč. DPH. Za všechny vozidla Jihomoravský kraj zaplatil 82 121 490,00 Kč vč. DPH (patnáct vozidel MB Sprinter, dvě vozidla pro RV a jedno vozidlo pro IP).

 „Jihomoravská záchranka má v denním provozu 55 posádek, se kterými hospodaří operační středisko. Událostí je za 24 hodin průměrně 300, v těchto náročných letních dnech však někdy i 350. Je ale třeba vzít v úvahu, že výjezdů je ještě více, protože k jedné události může být vysláno více sanitek. Včetně záložních vozidel má v současné době naše organizace přibližně stovku mercedesů a dvě desítky škodovek. Počet najetých kilometrů se v posledních letech zvyšuje, vloni naše sanitky ujely celkem 3 165 738 km. Jsem ráda, že o ně můžeme pečovat ve vlastním moderním autoservisu,“ uvedla v rámci slavnostního předání vozidel ředitelka ZZS Jihomoravského kraje MUDr. Hana Albrechtová.

Foto: ZZS JMK

Poznámka: cena vozidel je uvedena včetně vybavení

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

16 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

17 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago