Aktuálně

Olomouc bude hostit soutěž hasičů v požárním sportu

Od pátku 23. srpna do neděle 25. srpna bude město Olomouc plné hasičských sportovců. Bude se zde totiž konat Mistrovství České republiky v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů. A to do konce se světovou účastí!

V pátek se hasiči představí při divácky velmi atraktivním výstupu na cvičnou věž přímo v nádherných kulisách historického Horního náměstí. V sobotu a v neděli se pak soutěž přesune na atletický stadion TJ Lokomotiva Olomouc,“ uvádí tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje por. Mgr. Lucie Balážová. Soutěž profesionálních hasičů se bude konat po jednapadesáté, soutěž dobrovolných hasičů je pak starší o osmnáct let – půjde o devětašedesátý ročník. Záštitu nad touto akcí převzali hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek a primátor Statutárního města Olomouc Mgr. Miroslav Žbánek.

Profesionální hasiči budou soutěžit v kategorii jednotlivců, a to ve výstupu na cvičnou věž a v běhu na 100 m s překážkami. Součet časů z těchto disciplín určí nejlepší závodníky ve dvojboji. V soutěži družstev budou profesionální hasiči závodit ve čtyřech disciplínách (výstup na cvičnou věž, běh na 100 m s překážkami, štafeta 4×100 m s překážkami, požární útok), dobrovolní hasiči se utkají o titul ve třech disciplínách (běh na 100 m s překážkami, štafeta 4×100 m s překážkami, požární útok). Součet umístění družstev v jednotlivých disciplínách určí vítěze mistrovství,“ uvádí k soutěži Lucie Balážová.

Družstva žen i mužů

V rámci soutěže dobrovolných hasičů se budou účastnit ženy i muži – muži budou mít 16. družstev a ženy 19. Součástí budou hasiči ze Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska, České hasičské jednotky a Moravské hasičské jednoty. Hasičský záchranný sbor České republiky bude mít družstev čtrnáct. Součástí bude i jedno družstvo profesionálních hasičů podniku, které je nominováno Asociací velitelů HZS podniků z. s.  Letos bude podnikové hasiče zastupovat jednotka podniku DEZA.

Součástí celé akce budou ale i družstva ze světa – na soutěž se chystají hasiči ze Slovenska, Polska, Německa a dokonce i Bulharska. „Jde o největší a nejprestižnější sportovní akci na úseku profesionálních a dobrovolných hasičů v České republice. Soutěže se účastní i reprezentace HZS podniků, Moravské hasičské jednoty a České hasičské jednoty. Ke zvýšení atraktivity probíhá soutěž za účasti zahraničních reprezentací. Celkově se mistrovství zúčastní 55 družstev po 13 lidech. Účastní se jí špičkoví sportovci, kteří dosahují vynikajících výsledků i na mezinárodní úrovni. HZS krajů se v organizování MČR v PS střídají a společné mistrovství zavítá do Olomouce poprvé. Vzhledem k množství sportovců a diváků ze všech krajů a zahraničí je Mistrovství ČR v požárním sportu významnou sportovní událostí mezinárodního významu,“ dodává Lucie Balážová.

Více k soutěži se dozvíte na oficiálním webu.

Foto: ilustrační

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

15 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

17 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago