Ze života složek IZS

Při mistroství v požárním sportu padlo hned několik rekordů

Mistrovství České republiky v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů roku 2024 hostila od pátku 23. srpna do neděle 25. srpna metropole Hané – Olomouc. Při tomto mistrovství padlo hned několik rekordů.

První den byl ve znamení výstupu do čtvrtého patra cvičné věže přímo na Horním náměstí v Olomouci, kam přišlo velké množství diváků. Nejrychlejší čas začínal na třinácti sekundách, další se pohybovali pod hranicí patnácti sekund. „V sobotu se pak závod přesunul na stadion TJ Lokomotiva, kde se konal běh na 100 metrů s překážkami a štafety. A padaly národní rekordy! V kategorii SDH mužů se ve štafetě na 4x 100 metrů podařilo SDH Zbožnov z Pardubického kraje zaběhnout čas 55,21 s a stanovit tak nový národní rekord. Úspěšná byla také reprezentace žen, která štafetu zaběhla za 60,15 sekund a také pokořila národní rekord,“ uvedla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Královská disciplína v požárním sportu – požární útok se odehrávala v neděli taktéž na stadionu TJ Lokomotiva. „Soutěžní družstva předváděla sportovní výkony, které atakovaly ty nejlepší národní časy. A opět se dařilo. SDH Želčany stanovil nový nejlepší čas na 24,40 sekund v kategorii mužů. SDH Budíkovice určil nový čas na 22,67 v kategorii žen. I profesionálním hasičům se dařilo. Nový rekord stanovil HZS Středočeského kraje na 22,52!“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Reprezentace ze zahraničí nezahálely

Součástí soutěžních družstev byly i týmy z Bulharska, Polska, Slovenska a Německa. Ani tito hasiči nikterak nezaháleli. Družstva českých hasičů však opětovně dokázala, že patří ke světové špice – ve všech mezinárodních kategorií byla nejlepší.

Titul mistra mezi profesionálními hasiči si odvezlo družstvo HZS Moravskoslezského kraje. Družstvo dobrovolných hasičů SDH Zbožnov si veze domů titul taktéž a mezi ženami bylo nejlepší družstvo z SDH Oprechtice z Moravskoslezského kraje.

Děkujeme všem organizátorům, technické četě za zabezpečení celé soutěže a rovněž sponzorům za podporu, bez níž by se takto velká akce nedala uspořádat,“ dodává závěrem v tiskové zprávě Lucie Balážová.

Rozsáhlá fotogalerie je k nalezení zde, kompletní výsledky pak zde.

Foto Vojta Jarý

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

15 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

16 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago