Aktuálně

Při záchraně životů významnou měrou pomohli policisté ze Dvora Králové nad Labem a Hostinného

Policie České republiky velmi úzce spolupracuje se Zdravotnickými záchrannými službami krajů, kdy v některých krajích jsou přímo hlídky PČR zapojeny do systému záchrany osob v systému First Responder. Přesně takto to funguje v Královéhradeckém kraji, kde se v srpnu tato spolupráce opět osvědčila.

6. srpna byla policejní hlídka ve složení pprap. Václav Hlava (OOP Dvůr Králové nad Labem) a prap. Pavel Šverák (OOP Hostinné) kolem jednadvacáté hodiny večerní vyslána k náhlé zástavě oběhu. Hlídka na místo události dorazila za necelé čtyři minuty. V bytě nalezli dvaatřicetiletého muže. U toho policisté potvrdili náhlou zástavu oběhu a ihned připravili přístroj AED a současně prováděli resuscitaci. AED vyhodnotil potřebu podání defibrinačního výboje, kdy toto bylo opakováno celkem třikrát. Policisté prováděli resuscitaci sedm minut, než na místo dorazili záchranáři. Ti společně s policisty pokračovali v resuscitaci, která nakonec byla úspěšná. Posádka LZS následně muže přepravila na urgentní příjem FN Hradec Králové.

Velké poděkování patří i strážníkům Petrovi Procházkovi a Jiřímu Procházkovi z Městské policie Dvůr Králové nad Labem, kteří poskytli významnou součinnost při přistávání vrtulníku a přepravě lékaře na místo,“ uvedla k tomuto zásahu tisková mluvčí Policie České republiky por. Bc. Martina Jandová.

Na místě do tří minut

Hned další den (7. srpna) v ranních hodinách byla hlídka z OOP Dvůr Králové nad Labem ve složení prap. Patrik Rejchrt a prap. Adam Kopecký vyslána k dalšímu případu náhlé zástavy oběhu. Tentokrát šlo o třiaosmdesátiletou ženu. Hlídka policie na místo dorazila během tří minut, kdy na místě byli již záchranáři, kteří prováděli všechny úkony k záchraně života.

Muži zákona celou dobu spolupracovali se záchranáři, kteří potřebovali provést ty nejdůležitější úkony. I u této ženy se podařilo obnovit základní životní funkce a následně došlo k transportu ženy do nemocnice.

K těmto dvěma událostem se vyjádřil i vedoucí OOP Dvůr Králové nad Labem: „Jsem velmi hrdý, že mladí policisté z útvaru, jemuž mám tu čest velet, opět prokázali, že naše práce má obrovský smysl a že u Policie České republiky slouží lidé, kteří našemu poslání věří a nikdy nezaváhají, když na jejich konání závisí životy a zdraví ostatních. Obě hlídky Obvodního oddělení Dvůr Králové nad Labem svým jednáním bez nejmenšího zaváhání prokázaly svou vysokou profesionalitu a ochotu pomáhat druhým. To stejné platí i o strážnících Městské policie Dvůr Králové nad Labem, kteří zcela profesionálně a s nadstandardní ochotou provedenými úkony přispěli společně se záchranáři, hasiči a policisty k úspěšnému zvládnutí nastalé situace,“ uvedl npor. Bc. Michal Záruba.

Přestože jsou policisté na podávání první pomoci vyškoleni, je pro ně každá reálná situace opravdovou zkouškou, kdy se musejí ve velice krátkém čase správně rozhodnout a celou situaci vyhodnotit. Jsem upřímně rád, že počínání těchto policistů je bezesporu motivací pro ostatní, proto všem zúčastněným na záchraně těchto životů patří velké poděkování,“ dodal k těmto událostem plk. Mgr. Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. 

Foto: Policie České republiky

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

1 dnem ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

1 dnem ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

1 dnem ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago