Proč.. ?

Proč mohou složky IZS vstoupit na cizí pozemek?

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje zveřejnila na své facebookové stránce příspěvek, kdy se její posádka setkala s naprosto nepochopitelným chováním majitele pozemku, kterému strašně moc vadilo, že mu na něm stojí sanitní vůz.

Posádka sanitního vozidla v té době zasahovala v domě, kde jisté pacientce selhávalo srdce. Záchranáři tak jasně splnili podmínku, která opravňuje právě záchranáře na cizí pozemek. Oprávnění vstupu na cizí pozemek posádkami ZZS kraje upravuje Zákon o zdravotnické záchranné službě č. 374/2011 Sb., a sice v paragrafu 18, odstavce prvního. „Členové výjezdových skupin jsou oprávněni vstupovat za účelem poskytnutí přednemocniční neodkladné péče do cizích objektů, obydlí a na cizí pozemky, pokud se tam podle dostupných informací nachází osoba, které má být přednemocniční neodkladná péče poskytnuta,“ je psáno explicitně psáno v zákoně.

Vstoupit na cizí pozemek při plnění svých služebních povinností však mohou i příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky (včetně dobrovolných hasičů), stejně tak jako příslušníci Policie České republiky. Vstup na cizí pozemek ze strany hasičů je upraven Zákonem o Hasičském záchranném sboru č. 320/2015 Sb., konkrétně v paragrafu 28, odstavci 1, 2, 3 a 4. Zákon o Policii České republiky č. 273/2008 Sb. pak v paragrafu 40 upravuje pravidla pro vstup na pozemek v rámci výkonu povolání příslušníků PČR v případě, kdy jde o život a zdraví nějaké osoby. Vstupy na pozemek v rámci jiných úkonů Policie České republiky pak upravují jiné části zákona, kdy ve většině případů musí mít policie povolení státního zastupitelství a soudu.  

Je jisté, že většina normálních osob nemá v žádném případě problém s tím, že složky IZS vstoupí na cizí pozemek v případě, kdy jde o záchranu života zdraví, osob, zvířat nebo majetku. Bohužel případ z Hvozdné ve Zlínském kraji ale ukazuje, jak důležité je ukotvení této pravomoci v zákoně.

AKTUALZIACE K UDÁLOSTI Z HVOZDNÉ: Dle webu ČR zprávy bohužel žena po několika dnech v nemocnici zemřela, avšak její smrt by neměla mít přímou souvislost se samotnou událostí. Případem omezení práce záchranářů se však zabývá obvodní oddělení ve Fryštáku.

Foto: ZZS Zlínského kraje

Mohlo by se vám také líbit...