Aktuálně

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny řek postupně klesají. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji již probíhají likvidační práce po příchodu velké vody.

Složky IZS bohužel stále pátrají po několika osobách, které se pohřešují po víkendu. Nově se pátrá po osobě, která byla spatřena v řece Labi v Ústí nad Labem. V MSK a OLK pomáhá armáda. Během středy, 18. září, dojde ke stavbě provizorních mostů v nejhůře zasažených oblastech.

Stále platí prosba, aby se lidé vyhýbali parků, lesům, horám a podobně! Půda je podmáčená a hrozí pády stromů, případně utrhnutí svahů.

Olomoucký kraj – záplavy mají bohužel již čtvrtou potvrzenou oběť. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku byla nalezena pohřešovaná sedmdesátiletá žena. Ta byla v sobotu evakuována, v neděli se však do obce vrátila.

Jihomoravský kraj – z CHS Vyškov na Moravě vyrazilo šestadvacet dobrovolných a profesionálních hasičů, kteří mají výbavu na čerpání vody. Budou provádět rodinné domy, sklepy, garáže a také suterény domů. Ve výbavě mají hasiči více jak 20 nejrůznějších čerpadel. V dopoledních hodinách byli tito hasiči nasazeni v oblastech obcí Vrbně pod Pradědem, Karlovicích a Ludvíkov. Video z odjezdu můžete vidět na FB HZS JMK.

Královéhradecký kraj – na pomoc do Bohumína vyrazili hasiči HZS KHK, kteří sami měli mnoho práce při záchranných pracích. Nyní již ale vyráží na pomoc druhým. Míří do Bohumína, kam vezou mobilní čerpací stanice SIGMA 400 a čerpací kontejner Hytrans Fire System SOMATI s hydraulicky poháněným čerpadlem. Ty jsou zapůjčeny od SSHR (Správa státních hmotných rezerv).

Článek bude postupně aktualizován.

Foto: náhledová fotografie z Ostravy Přívozu, úterý 17. září, HZS KHK

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

1 dnem ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

1 dnem ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago

ON-LINE: Velká voda ohrožuje Českou republiku i v sobotu, někde probíhají evakuace. Policie přesouvá své příslušníky do rizikových oblastí.

Po včerejší on-line reportáži sledující situaci související s deštěm v České republice, budeme v sobotu…

6 dny ago