Technika

Čtyři nové Land-Rovery rozšířily vozový park ZZS MSK pro výjezdové skupiny RV

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje před několika týdny uvedla do provozu čtveřici nových vozidel značky Land-Rover Discovery sloužící pro výjezdové skupiny RV.

Vozidla, ve kterých budou vyrážet za pacienty lékař se zdravotnickým záchranáře, nalezneme na výjezdových základnách v Rýmařově, Frenštátu pod Radhoštěm, Opavě a také na výjezdové základně v Ostravě Zábřehu. Velkou výhodou těchto vozidel s pohonem na všechny čtyři kola a tří litrovým motorem je prostupnost i těžším terénem.

Vozidla by měla zvládnout projet i vodou o výšce devadesát centimetrů. „Rozměry automobilu s objemem zavazadlového prostoru přes 800 litrů umožní v případě potřeby rovněž nouzový transport pacienta vleže. Jde o novinku, ostatní typy automobilů v setkávacím systému takovou možnost nemají,“ uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje.  

Cena jednoho speciálu včetně vnitřní zástavby a specifických požadavků na provoz, činila bezmála tři a čtvrt milionu korun. Zdravotnické záchranné službě MSK přitom k pořízení automobilů poskytl finanční prostředky Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů, a to částkou 5.439.670,- Kč. Dotace statutárního města Opava činila 500.000,- Kč a pomohla uhradit část pořizovací ceny dalšího z vozidel. Zbytek nákladů, přes sedm milionů korun, byl pokryt z vlastních zdrojů ZZS MSK,“ dodal Lukáš Humpl.

Právě město Opava již dlouhou dobu záchranáře velmi podporuje – ať jde o tento příspěvek na nové vozidlo pro výjezdovou skupinu RV, nebo například o pořízení výbavy do sanitního vozidla. „Jsem velmi rád, že s opavskou záchrannou službou dlouhodobě spolupracujeme a finančně ji podporujeme. Každá takto investovaná koruna má obrovský smysl pro každého z nás, protože nikdy nevíme, kdy my nebo naši blízcí budeme záchranáře potřebovat. Důležité je také zajistit, aby měli co nejlepší podmínky pro svou nesmírně náročnou práci. Novému vozidlu přeji, aby bylo vždy včas tam, kde je potřeba, a jeho osádce co nejvíce návratů s dobrým koncem,“ uvedl při předání vozidla opavským záchranářům primátor města Opavy Tomáš Navrátil.

Záchranářům přejeme, aby nová vozidla sloužila na výbornou a všem lidem to, aby se s vozidlem potkali maximálně na akcích pro veřejnost.

Foto: ZZS MSK

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

15 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

17 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago