Ze života složek IZS

FOTO: Požár bazénu v Českém Krumlově zaměstnal desítky hasičů a policistů

Pravděpodobně naprosto hloupý nápad stál za jedním z největších zásahů jednotek požární ochrany v Českém Krumlově. V sobotu, 7. září, byl na tísňovou linku jihočeských hasičů oznámen požár střechy bazénu v Českém Krumlově. Prvotní informace, které hasiči dostali dvě minuty po půl deváté ráno, nenasvědčovaly v žádném případě o opravdu náročném zásahu.

První informace totiž hovořily o kouři ze střechy, kdy plameny nejsou vidět. Na místo tak KOPIS vyslal profesionální hasiče z CHS Český Krumlov a HS Křemže, stejně tak JSDH obcí Český Krumlov, Větřní a Chvalšiny. „Velitel českokrumlovské profesionální jednotky o průzkumu na místě zásahu podal zprávu, že v budově nikdo není, nikdo nebyl evakuován ani zraněn. A že požár je v podhledech střechy. Vyžádal si posilovou jednotku – cisternu ze stanice České Budějovice, která má ve svém vybavení systém Cobra. Jedná se o speciální systém určení pro řezání a pronikání a hašení uzavřených prostor. Ideální právě pro střechy a podhledy. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vzhledem k množství sil a prostředků vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu,“ uvedli k prvním desítkám minut zásahu jihočeští hasiči.

Při zvýšení stupně požárního poplachu byly na místo vyslány JSDH obcí Hořice na Šumavě, Velešín a Holubov. Na místo bylo třeba dopravit další lahve a dýchací přístroje pro hasiče, neboť převážná většina zásahu hasičů probíhala právě v dýchací technice.

Vše pravděpodobně kvůli vosám

Jelikož se požár stále šířil vnitřní částí střechy, byl kolem půl jedenácté dopoledne vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Na místo tak mířily další a další jednotky hasičů. Stále byla velká potřeba dovážet nové dýchací přístroje a doplňování lahví – s tím pomohl protiplynový kontejner.

Již v prvních chvílích byl znám pravděpodobný důvod požáru – hubení vos za pomoci ohně, respektive kouře. Na místě krom hasičů pracovali i policisté včetně kriminalistů z ÚO Český Krumlov. Velitel zásahu po dobu několika dlouhých hodin musel pravidelně řešit střídání zasahujících hasičů, dopravu vody, ale také jídla a občerstvení pro desítky zasahujících hasičů.

Hašení probíhalo o i v noci na neděli a o pomoc byl vyžádán Záchranný útvar HZS ČR. V neděli mohl velitel zásahu rozhodnout o snížení stupně požárního poplachu na druhý.

Pomohlo pásové rypadlo záchranného útvaru

Zasahující hasiči po celou dobu zásahu rozebírali střechu tak, aby se dostali k ohniskům požáru. To probíhalo za pomoci pil a dalšího nářadí. V neděli ráno na místo dorazili příslušníci ZÚ HZS ČR s pásovým rypadlem CAT 336, které je vybaveno drapákem a také demoličními nůžkami.

Hasiči tak postupně rozebírali konstrukci celé budovy tak, aby se dostali všude, kde se nacházela ještě skrytá ohniska požáru. Hasiči postupně požár uhasili a většina jednotek se vrátila v neděli odpoledne na své stanice a zbrojnice. Někteří hasiči ale zůstali na dohlídku.

V pondělí, 9. září, na místo vyrazili vyšetřovatelé z řad Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a také již zmínění kriminalisté z ÚO Český Krumlov. Ti začali celou událost vyšetřovat pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Foto: HZS JČK, HZS ČR a PČR

Mohlo by se vám také líbit...