Hrdinové mezi námi Ze života složek IZS

Jedni skočili pro mladíky ve vozidle do rybníka, druzí hasili požár osobního automobilu

Jejich prací, a pro mnohé i posláním, je pomoc lidem, které trápí nějaké zdravotní problémy, u kterých dojde k náhlému zhoršení zdraví nebo k jiné události vyžadující zdravotnickou intervenci. Zaměstnanci zdravotnických záchranných služeb krajů za svou kariéru ale zažijí i události, u kterých by nemuseli činit to, co udělali například záchranáři z Blatné a ze Středočeského kraje.

Veronika a Libor ze ZZS Středočeského kraje se vraceli z jednoho ze svých výjezdů, když si na dálnici všimli hořícího automobilu. Posádka ani na chvíli nezaváhala. Libor bezpečně zastavil sanitku a vydal se na pomoc s hasicím přístrojem k vozidlu. Veronika mezitím zjistili další důležité informace, a to ty nejdůležitější – osádka vozidla byla v pořádku. Díky jednání Libora se podařilo požár osobního vozidla uhasit, i tak ale hasiči přivolaní na místo ještě celé vozidlo překontrolovali.

O jednání posádky informovali samotní středočeští záchranáři, kteří veřejně na jejich stránce na Facebooku Liborovi poděkovali za jeho reakci. Díky si ale samozřejmě zasluhuje i paní Veronika.

Byli u nehody jako první, nečekali na hasiče a skočili do rybníku

O tragické dopravní nehodě u obce Paštiky v blízkosti jihočeské Blatné jste si již zde mohli dočíst. V době zveřejnění informace o tragické nehodě (dva mladíci zemřeli na místě, dva nezletilí byli zraněni) však nebylo známo, jak hrdinsky se zachovala posádka RZP z Blatné.

Právě blatenští záchranáři na místo dorazili jako první ze všech složek IZS. Z dostupných informací vyplývalo, že ve vozidle mají být ještě dva lidé, a tak řidič se záchranářem na nic nečekali a skočili do vody a z vozidla se snažili oba dva vytáhnout. Nemají na takové záchrany z vody žádné vybavení a patrně ani školení, i tak se jim ale společnými silami podařilo z vozidla vyprostit jednoho z mladíků.

Na místo vzápětí dorazila jednotka hasičů, která na jejich snahu navázala a vytáhla druhého muže. Jelikož u obou účastníků nehody došlo k selhání životních funkcí a zástavě srdce, bylo nutné bezodkladně začít s resuscitací obou – ta probíhala současně,“ uvedli jihočeští záchranáři na Facebooku.

I přes zahájenou pomoc záchranářů a zapojení všech dostupných metod, přístrojů a medikace se nepodařilo u dvojice mladíků obnovit základní životní funkce. Záchranářům z Blatné však patří obrovské poděkování za to, že na úkor vlastního komfortu a nadstandardním profesním zásahem se snažili dát mladým mužům větší šanci na přežití.

Jsou to dobráci, jiní darují krev

Život mnohých žen a mužů pracujících na záchrankách však není jen a pouze o pomoci druhým v rámci svého zaměstnání, ale pomáhají také ve svém soukromém životě. Mnozí řidiči, záchranáři i lékaři jsou například členy výjezdových Jednotek Sborů dobrovolných hasičů obcí, další jsou u Horské služby ČR jakožto dobrovolníci nebo dobrovolně pomáhají u Vodních záchranných služeb.

Mnozí tito lidé ale také jdou a darují část sebe pro druhé – darují jednu z nejcennějších tekutin na světě – krev. Další jsou taktéž zapsáni v registrech dárců kostní dřeně a dělají vše proto, aby mohli pomoci druhým více, než jen ve své práci.

Obdobně to ale funguje i u zdravotníků v nemocnicích nebo například u řidiček a řidičů zdravotnických dopravních služeb. Zkrátka a dobře, nejen, že si tito lidé zasluhují poděkování za svou práci, ale také za své další činy. Nejsou často vidět, ale jsou pro druhé velmi důležité.

Pánové a dámo velký dík za vaše nasazení!

Foto: ZZS JČK a ZZS SČK

Mohlo by se vám také líbit...