Hrdinové mezi námi

Olga zachránila svému partnerovi život, zaslouží si velké uznání!

8. června měla paní Olga se svým partnerem pohodový den na chatě, jenže to se změnilo odpoledne. Její partner při sekání trávy zkolaboval a došlo u něj k náhlé zástavě oběhu.

Paní Olga rychle zareagovala, uvědomila si, že jde o život a okamžitě začala reagovat. „Nevěděla jsem, zda to dělám správně, znala jsem jen letáky z metra – stlačovat 90x za minutu? Ale kde? Přímo na srdci? Nevěděla jsem vlastně skoro nic, ale začala jsem. Minuta jako by trvala hodinu, propadala jsem hysterii a beznaději,“ popisuje situaci Olga. „I Přes moje volání o pomoc, které mi bralo sílu, nikdo neslyšel, nikdo nešel,“ dodává vzápětí.

Bohužel neměla s sebou ani telefon. Musela proto zanechat resuscitace a běžela pro telefon. Následně se dovolala paní Světlaně na tísňové lince 155. Ta ihned instruovala paní Olgu k provádění resuscitace a vyslala k místu události posádky z Jihlavy a Chotěboře. Vrtulník přistál zhruba dvě stě metrů od místa události. Olga pořád prováděla resuscitaci až do chvíle, než přiběhli k místu záchranáři.

Záchranáři provedli zajištění základních úkonů a také provedli defibrilační výboj – ten byl úspěšný a došlo k obnově základních životních funkcí. Paní Olga ten den prokázala neuvěřitelnou odvahu a odhodlání. Je to jen pár dní, co přijela spolu s přítelem navštívit naše záchranáře v Jihlavě a Chotěboři. „Museli jsme se setkat s těmi, kteří nám na pomoc přiletěli a naprosto profesionálně pokračovali v záchraně života, bez ohledu na cokoliv. A nesmělo chybět ani setkání se záchranářkou Veronikou z Chotěboře a jejím jedinečným řidičem Radkem, který za pacientem se sanitou zvládl terén, který vlastně ani zvládnout nejde. „Můj přítel všechny tyto skvěle lidi viděl vlastně “poprvé” a přesto to byly chvíle plné radosti, dojetí, ale i humoru, a hlavně velkých díků. NIKDY na ně, na každého z nich nezapomeneme, nikdy nepřestanou mít náš obdiv a úctu!!!“ stojí v závěru tiskové zprávy ZZS kraje Vysočina.

Text: autor a tisková zpráva ZZS Kraje Vysočina

Foto: ZZS Kraje Vysočina

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

16 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

17 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago