Aktuálně Ze života složek IZS

Česká republika čeká velkou vodu, hasiči museli evakuovat již první skupinu z nebezpečného území

Český hydrometeorologický ústav vydal v týdnu od 9. září předběžné informace o tom, že Českou republiku čekají vydatné deště. Po dobu následujících dnů byly výstrahy upravovány a v současné době se očekávají silné deště až do pondělního rána.

Čtvrtek 12. září

Od čtvrtka, 12. září, se na celou situaci připravují i složky IZS. Hasiči plní pytle pískem, s tím mnohdy pomáhají i strážníci. Policie České republiky je připravena pomoci všem potřebujícím pomoc. Zasedají povodňové komise i krizové štáby. Stejně tak i jednotlivá povodí snižují postupně hladiny přehrad. Nejzávažnější situace se očekává v pátek a v sobotu.

Hasičský záchranný sbor České republiky rozhodl o posílení směn KOPIS HZS krajů o určité počty příslušníků. Stejně tak je v plánu posílit i jednotlivé směny na stanicích HZS ČR. I některé JSDH obcí jsou připraveny držet hotovost na svých zbrojnicích, aby byli připraveni hasiči k co nejrychlejšímu výjezdu.

ČHMÚ vydal výstrahu i před silným větrem, která platí od pátku 18:00 do neděle 15. září 12:00. Doporučuje se proto NEVCHÁZET do lesů. Stejně tak NERISKUJTTE a nesjíždějte divoké řeky – ano, bohužel už i takové pokusy zde byly.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ – Hasičský záchranný sbor České republiky NEPOSKYTUJE preventivně pytle s pískem!

Pátek 13. září

Během noci ze čtvrtečního na páteční den například v Praze nebo v Českých Budějovicích začali hasiči, mnohdy ale pomáhali i strážníci, se stavbou protipovodňových hrází. Horská služba České republiky zásadně NEDOPORUČUJE vysokohorské pochůzky po horách, stejně tak je doporučeno nechodit do lesů.

V některých městech byly již preventivně uzavřeny silnice kolem řek. Pakliže je na silnici zákazová značka, RESPEKTUJTE tento pokyn! Stejně tak vás složky IZS prosí, abyste v žádném případě nesjížděli řeky – je to nebezpečné!

V Praze dojde k uzavření bezpečnostních vrat na Čertovce.

Lodní doprava je zastavena! V Brně nepojedou ani lodě na přehradě.

Hasičský záchranný sbor České republiky zasahoval ve čtvrtek, 12 září, u 732 událostí, z tohoto počtu bylo 357 technických pomocí (tam patří i zásahy spojené s vodou). Jde o nárůst o zhruba 100 případů. Od půlnoci do dnešní osmé hodiny ráno zasahovaly JPO v České republice u 121 událostí, 78 bylo technických pomocí. V pohotovosti je i Záchranný útvar HZS České republiky. Připravuje se technika pro případnou nutnou evakuaci osob a také zemní stroje pro úpravu podmáčené půdy.

10:00 – HZS Libereckého kraje ve Višňovém, části obce Poustka, společně s JSDH staví protipovodňovou stěnu. Na místě je i šestikolka z CHS Liberec. Na následující hodiny se připravuje i Policie České republiky. Například ve Zlínském kraji je posílena služba policejních hlídek v terénu.

10:45 – Jihomoravský kraj se taktéž připravuje na příchod až stoleté vody. Je předpoklad toho, že budou i lokální bouřky. Po celém kraji operují protipovodňové hlídky tvořené ze strany hasičů, které monitorují situaci kolem řek.

Dopoledne: JPO zasahují průběžně u popadaných stromů a menších místech, kde nestíhají kanály vstřebávat vodu. Byla uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce v Praze. ČHMÚ vydal výstrahu na extrémní nebezpečí i pro Prahu!

11:40 Brno – voda zaplavila tramvajovou smyčku v Modřicích. Tramvaje linky končí u Ústředního hřbitovu. Autobusové linky 504, 505, 510, 511, 512 a 513 jezdí přes centrum Modřic a nezastavují na zastávce Modřice, Tyršova.

12:07 Česká republika – Došlo k posílení služeb v rámci všech KŘP v České republice. V Praze, Brně i v Ostravě jsou vrtulníky Bell pro záchranu osob. Jsou připraveny čtyři výjezdové skupiny potápěčů a tři skupiny pyrotechniků. Připraveny jsou WASAR i USAR týmy. Pomoc může i AČR s dvěma vrtulníky a dvěma ženijními týmy.

Odpoledne Česká republika – V České republice na některých místech již hasiči vyráželi čerpat vodu. Ve většině případech jde o situace, kdy nestíhají kanály a zaplavují menší území – typicky jde o místa s garážemi a podobně. České dráhy oznámily, že po dobu tohoto víkendu budou vracet všem cenu jízdenek i v době, kdy by již platily poplatek za storno.

Již ve čtvrtek se odsouzené osoby z Vazební věznice v Liberci zapojili do příprav pytlů s pískem. Obdobná aktivita se dá očekávat i dnes a další dny.

! ! ! NEVOLEJTE NA TÍSŇOVÉ LINKY HASIČŮ SE ŽÁDOSTÍ O PYTLE S PÍSKEM ! ! ! Hasičský záchranný sbor České republiky sám o osobě tyto věci neposkytuje. Tyto věci prosím řešte s městem, kde žijete!

Poledne Jihomoravský kraj – Šest JPO zasahuje v chatové oblasti Biskoupky na Brněnsku 125 studentů + jejich vedoucí z důvodu zaplaveného mostu. Z bezpečného místa, kam je transportují hasiči, budou mít již vlastní odvoz. Apelujeme na všechny školní skupiny nebo kolektivy výletníků, aby svůj pobyt v přírodě zrušily!

Odpoledne Česká republika – Důležitý apel na všechny řidičky a řidiče. Pokud nikam nemusíte, nikam nejezděte! Mokrá vozovka zvyšuje riziko smyku a aquaplaningu. Pakliže již někam musíte jet, jezděte se ZVÝŠENOU opatrností! S sebou si určitě vezměte dostatek tekutin, případně náhradní oblečení.

Odpoledne Česká republika – Největší ohrožení se zatím zdá na řekách Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce. Odtok přehrady ve Vraném byl ještě zvýšen na 400 metrů krychlových za minutu. Vodohospodáři si tak uvolňují místo na řece protiproudu řeky.

Praha – Ve večerních hodinách dojde k zastavení provozu lanovky na Petřín. Stejně tak bude zavřen vstup na náplavky kolem Vltavy na Praze 1, 2 a 5. Uzavřeny budou i některé cyklostezky. Na některých místech jsou stavěna protipovodňové hráze.

Praha 15:00 – od této doby mají JSDH v Praze pohotovost a jsou připraveny na téměř okamžitý výjezd k událostem.

Článek bude postupně aktualizován.

Foto: HZS JČK, HZS LK, ČHMÚ

Mohlo by se vám také líbit...