Aktuálně

ON-LINE: Pátek plný deště. Česká republika se připravuje na velkou vodu

Českou republiku od čtvrtka trápí silné deště. V pátek, 13. září, se situace ještě zhoršuje a problémy mohou nastat zejména v Jeseníkách a na řekách Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce.

Hasičský záchranný sbor České republiky všechny prosí, aby nevolali na tísňovou linku 112 a 150 se žádostí o pytle s pískem! . Policie prosí všechny řidičky a řidiče, aby, pokud je to možné, vůbec nikam nevyráželi. Při cestách na mokrých silnicích hrozí větší riziko dopravní nehody. O to, aby na hory nechodili turisté, prosí Horská služba České republiky. Do lesů a parků, pokud nemusíte, taktéž nechoďte!

Informace řazeny od těch nejaktuálnějších!

18:10 – konec dnešní on-line reportáže. Pokračujeme zase zítra.

17:57 Kněžnice – Osobní vlak číslo 5519 u obce Kněžice (nedaleko Jičína) narazil do stromu. Na místo míří drážní hasiči z Nymburka. Lze očekávat problémy v železniční dopravě v této oblasti.

Složky IZS jsou připravené na zásahy i během noci a soboty. V terénu bude větší počet policistů, hasičů i záchranářů. Stále platí, že Policie České republiky má v pohotovosti další tři vrtulníky typu Bell určené pro záchrany osob nebo přepravu materiálu, čtyři skupiny potápěčů a tři skupiny pyrotechniků. Na pomoc druhým je připravena i Armáda České republiky – ta má připraveny dva vrtulníky pro SAR a také dva ženijní týmy.

U Obrataně zastavil osobní vlak před spadlým stromem na trati. Než bude strom odstraněn, očekávejte zpoždění na trati z Tábora do Horní Cerekve. Problém nastal také na trati u Jílové u Prahy, kde narazil vlak do sesunutého kamene. Na místo taktéž jedou hasiči.

Město České Budějovice vydává samotné pytle nebo pytle naplněné pískem na Výstavišti České Budějovice u pavilonu T1 (zadní část areálu). Pytle budou vydávány fyzickým osobám žijícím v Českých Budějovicích. Více informací.

V 18:00 přeruší v Praze provoz lanovky na Petřín. Infolinka 296 19 18 17 bude v provozu nonstop!

HZS Kraje Vysočina společně s dobrovolnými jednotkami řešil od sedmé hodiny ráno do šestnácté hodiny 40 událostí ve spojitosti s počasím. Ve třiceti případech šlo o popadané stromy a větve

V kraji Olomouckém hasiči evidují od včerejších 6:00 do pátečních 15:00 více než 220 událostí. ,,V tuto chvíli se jedná o přípravné a preventivní práce a monitoring situace na jednotlivých tocích. Chystají se mobilní protipovodňová hrazení (například v Moravičanech v režii JSDH Moravičany), čistí se propustky i okolí toků, odstraňují se velké překážky, jako jsou například právě lávky či mosty. Zaznamenáváme v této souvislosti zásahy, kdy jsme například z toku odstranili spadlé stromy vlivem podmáčené půdy,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje por. Mgr. Lucie Balážová

,,Také zasedají povodňové komise ORP i kraje, v nichž pracují naši příslušníci. Pokračujeme v přípravách pytlů na všech územních odborech. Ve Vikýřovicích využíváme kapacit protipovodňového kontejneru, který pracuje poloautomaticky a zrychluje plnění pytlů s pískem. Spolupracujeme s místními jednotkami sboru dobrovolných hasičů,“ dodala mluvčí Balážová.

V Královéhradeckém kraji zasahují JPO včetně drážních hasičů u několika pádů stromů do profilu železničních tratí. V Červeném Kostelci a v Policii nad Metují vlak přímo do stromu narazil. Proto v okolí těchto měst počítejte se zpožděním.

Do pomoci s pytlováním se zapojili i odsouzení z několika českých věznic. Tuto činnost například vykonávají odsouzení v Ostravě ve spolupráci s Magistrátem města Ostravy nebo Vazební věznice Ruzyně, kde spolupracuje VS ČR a vězni s MČ Praha 6.

Ve Středočeském kraji hasiči od 06:00 do 15:00 řešili 91 událostí – pětapadesát z nich přímo souvisí s aktuálním počasím. ,,Jezdíme rozřezávat stromy. Dobrovolní hasiči plní a rozváží pytle s pískem a provádí protipovodňová opatření,“ uvedli hasiči na síti X. ,,U Peček na Kolínsku byli dobrovolní hasiči z Peček dřevěnou lávkou pro pěší přes řeku Výrovku. Při jejím rozvodnění by tato lávka mohla způsobit problémy,“ doplnili hasiči.

Hasiči v Libereckém kraji k 15:00 zasahovali u více jak jednoho sta událostí. ,,Zhruba 90x se jednalo o technickou pomoc – bezmála 20x preventivní protipovodňová opatření jako rozvoz pytlů s pískem, monitoring vodních toků (zejména na Frýdlantsku – např. ve Višňové, Raspenavě či Hejnicích). Téměř 70x hasiči vyjížděli k větvím či stromům popadaným na komunikace,“ uvedli hasiči na své FB stránce.

V Praze od 15:00 drží hotovost zhruba 700 dobrovolných hasičů – ti jsou připraveni pomoci svým profesionálním kolegům a hlavně pak veřejnosti.

Grafika a foto: ČHMÚ, HZS LK, OLK, KV a SČK, VS ČR

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

15 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

16 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

18 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

4 dny ago