Aktuálně

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom místě byly všechny důležité informace. Začátek nového týdne je náročný ve více částech země. Stále platí, že pokud nikam nemusíte, nikam nejezděte! Vyhýbejte se lesům, parkům, ale také krajům řek – půda je podmáčená a hrozí utrhnutí svahu!

Na Ostravsku kolabuje doprava. Problémy jsou v rámci silnic, železnice, ale již nyní i v rámci MHD. Litovelsko aktuálně trápí voda, která přitekla z Jeseníků. Bohužel na většině území České republiky opět prší.

Aktualizace budou od nejnovější po nejstarší

Dnešní on-line zpravodajství končí, díky všem za čtenost.

Krnov – záplavy mají bohužel už tři oběti. Dvě osoby byly nalezeny v Krnově, z toho jedna v jednom ze zaplavených bytě. Upřímnou soustrast.

Ostrava – z městské části Přívoz hasiči zachránili již 495 osob. Záchranné práce v oblasti stále probíhají. Během dne probíhala záchrana za pomoci člunů, ale i vrtulníků.

Česká Ves – Armáda České republiky nepomáhá pouze se záchranou osob, ale také s odstraňováním nebezpečných stavů. Ženisté z olomouckého 153. praporu pomáhají na Jesenicku.

Jesenicko – v postižených obcí nefunguje mobilní síť, elektřina taktéž ne a pitná voda je dostupná pouze cisternami.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj – do krajů zamířili i drážní hasiči z jiných částí republiky. Pomáhají nejen na železnici, ale také dalším složkám IZS při likvidaci mimořádností ve spojení s povodněmi.

Zlínský kraj – v kraji není již žádná silnice uzavřena z důvodu povodní.

Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav vydal doporučení pro obyvatele zasažené povodněmi.

Brno – na výstavišti pomáhají s pytlováním i dobrovolníci z Masarykovy univerzity. Těchto osob je několik set.

Kroměříž – řeka Morava začala v Kroměříži kulminovat.

V obci Zátor na Bruntálsku došlo při povodních ke strhnutí mostu. Voda také poškodila dva domy. Přišly o část obvodových zdí.

Ostrava – pohled na práci týmu hasičů, pyrotechniků a dalších při zpevnění hráze v Ostravě Přívoze.

Ostrava – město Ostrava a Ostravská univerzita společně zřizují dočesné evakuační centrum v budově sportu Pedagogické fakulty na Černé louce.

Opava – některé důležité silniční tahy jsou již průjezdné. Ulice Rybářská, Nákladní, Zámecký okruh, Těšínská jsou průjezdné až ke kruhové křižovatce u Globusu. Pro chodce je průchozí lávka U Bludičky. NEPRŮJEZDNÉ JSOU K 15:20 MOSTY – na ulici Ratibořské, Pekařské a Mostní.

Jesenicko – v místě neprší a voda pomalu, ale jistě, klesá.

Řeka Opava v Děhylově již klesá, je však stále k 15:10 na třetím povodňovém stupni.

Olomouc Nové Sady – řeka Morava se již dostala k mostu, který vede do městské části Holice. Hráz i most mají k přelití zhruba metr a půl.

Havířov – podjezd u vlakového nádraží, kdy tato oblast byla v pátek pod vodou, je opět zprovozněn pro vozidla i pro chodce.

Česká republika – pro ty, co by někam potřebovaly jet, vytvořily ČD mapu, kde a jak (ne)jezdí vlaky.

Olomoucký kraj – ,,Na Prostějovsku byla zaplavena v noci z neděle na pondělí část Němčic nad Hanou, evakuováno bylo 17 obyvatel. Voda ohrožovala i Nezamyslice. Čistili jsme Podhradský rybník od naplavenin,“ uvedli hasiči na síti X.

Bohumín a Ostrava – policisté pomohli se záchranou řidiče kamionu z téměř celého potopeného vodou. V Ostravě pak voda pohltila dva muže. Policisté pomohli a všichni tři lidé jsou v pořádku!

Třinec – most u „myší díry“ je průjezdný!

Kvůli povodňové situaci jsou ZRUŠENY Dny NATO a také Národní den železnice v České Třebové.

Kofola v Krnově mimo provoz, stejně tak jsou mimo provoz pivovary Litovel a Hanušovice.

Ostrava – s ucpáním protrhnuté hráze v Ostravě hasičům pomáhají pyrotechnici. Hasiči do míst jeřábem dávají pytle s pískem – lano následně odpaluje pyrotechnik.

Brno – byť v Brně silně foukalo, všechny zvířata v ZOO Brno jsou v pořádku. Pracovníci ZOO však uklízejí popadané větve a další nepořádek.

Jeseník – provoz v této nemocnici se podařilo zachovat, avšak nemocnice je bez plynu.

Olomouc – v Olomouci je již také třetí stupeň povodňové aktivity.

Přerov – Bečva již klesla na první povodňový stupeň. Otevírají se postupně silnice, které byly uzavřeny.

Ostrava – z části Přívoz bylo evakuováno již 250 osob včetně dětí. Pomáhají čluny i vrtulník.

Jihomoravský kraj – HZS JMK na X: ,,V Brně v areálu Nemocnice Milosrdných bratří provádíme preventivní protipovodňová opatření v souvislostí s možným nastoupáním vody v kanalizaci. Současně probíhá výstavba protipovodňových zábran v Hodoníně, kde se rovněž jedná o preventivní opatření v blízkosti státního archívu,“ uvedli hasiči.

Česká republika – s pytlováním stále pomáhají i vězněné osoby z několika českých věznic.

Česká republika – Horská služba se také zapojuje do pomoci druhým. Včera s dalšími složkami IZS pomohli s evakuací manželského páru v Kunčicích u Starého Města. Technika HS ČR se dostává do míst, kam se osobní automobily nedostanou. Video naleznete na FB HS ČR.

Pardubický kraj – HZS PAK děkuje dobrovolníkům pomáhajícím s pytlováním. JPO po kraji stále zasahují v souvislosti s dešti.

Opava – většinu mostů město pro pěší i automobily z preventivních důvodů uzavřelo. Používat se budou moci ve chvíli, kdy je zkontrolují statici.

Višňová a Bulovka (Frýdlantský výběžek) – obyvatelé, kteří byli evakuováni, se dnes mohli již do svých obydlí vrátit.

Olomouc – od pondělí 16. září je UZAVŘENA ORL AMBULANCE A TAKÉ MAGNETICKÁ REZONANCE ve Vojenské nemocnici Olomouc!

Hradec Králové – voda z Orlice zaplavila chatovou oblast v Hradci Králové ve Svinarech. Uzavřeny jsou náplavky v centru a stezka u řeky Labe.

Litovel – voda ve městě stagnuje, někde pomalu klesá.

Moravskoslezský kraj – tam, kde se objevily první pokusy o rabování, byly směřovány další síly a prostředky PČR. Policie bude k takovému jednání NEKOMPROMISNÍ!

Olomoucký kraj – posádka Kryštofa 09 (LZS) byla z Olomouce přesunuta do Šumperka, kde je připravena na pomoc v zasažených oblastech. Zatím však dle ZZS OK „počasí nehraje do karet“.

Královéhradecký kraj – toky v tomto kraji se uklidňují. Všechny hlavní silniční tahy by měly být k půl jedné odpoledne průjezdné.

Moravskoslezský kraj – hejtman Bělica uvedl, že se Policie České republiky setkala s prvními pokusy o rabování.

Olomoucký kraj – ZZS na Jesenicku pomáhá od víkendu Vodní záchranná služba. Ta usnadňuje práci záchranářů. ,,Celá oblast je odříznutá a našim vozidlem se nedostaneme prakticky nikam. Moc děkujeme za pomoc! Držte se a prosím, dbejte pokynů složek IZS,“ uvedli olomoučtí záchranáři na X.

Karlovarský kraj – situace v kraji je klidná. Karlovarský kraj tak řeší pomoc zasaženým oblastem povodněmi. Pokud máte zájem pomoci a jste z KVK, podívejte se na tento příspěvek HZS KVK.

Pardubice – uzavření mostu Kpt. Bartoše pro pěší i vozidla, z důvodu nebezpečí poškození konstrukce mostu.

Česká republika – ŘSD postupně kontroluje mosty v oblasti jejich správy.

V Litovli již dle radnice neteče ani pitná voda. Pracuje se na odstranění tohoto velkého problému.

Pardubice – uzavřena byla oblast zámku a také centrální hřbitov – hrozí pády strom.

Lipová-lázně – policie nalezla vozidlo, které se zřítilo do místního toku. Bohužel ve vozidle nebyla osádka, po ní nadále policie pátrá.

Mošnov – letiště v Mošnově se změnilo v logistické centrum. Hasiči společně s potravinovými bankami připravují potřebné věci, které budou transportovány do míst postižených povodní.

Jihomoravský kraj – 10 JPO zasahuje u protipovodňových hrází u obce Hrabětice na Znojemsku. Hasiči na místo sváží pytle plné pískem a zpevňují místo.

České Budějovice – jihočeská metropole se připravuje na druhou vlnu povodní. Na Šumavě a v Novohradských horách stále prší.

Středočeský kraj – situace se v tomto kraji mírně zhoršila. Vyjma oblasti Rakovnicka jsou všechny řeky na nějakém z povodňových stupňů. Nejhorší situace je na Sázavě.

Česká republika – aktuální informace v rámci povodňové aktivity od ČHMÚ.

V Krnově nefunguje elektřina ani není dodávána pitná voda.

Opava – voda poškodila most v Opavě Ratibořské ulici. V současné době dochází k jeho prohlídce. Není jasné, zda půjde jezdit mezi centrem Opavy a sídlištěm Kateřinky.

Česká republika – opět se dokazuje, jak štědří umí Češi být. Například do sbírky Člověka v tísni přišlo za 24 hodin více jak 24 000 000 Kč.

Ostrava – tady jezdí normálně MHD, auta, chodí lidé. Ostrava Přívoz. Foto: Karin Šťastná

Ostrava – HZS MSK na X: ,,Do této chvíle bylo záchranného na sedm desítek osob včetně dětí, odvezeni budou do evakuačního centra na Černé louce,“ uvedli hasiči.

Pardubice – došlo k uzavření nábřeží u Chrudimky, došlo zde k propadu země.

Pardubice – dochází k uzavření mostu u Automatických mlýnů. Voda dosahuje ke konstrukci mostu. Most UZAVŘEN pro vozidla i pěší!

Jihočeský kraj – stav řeky Lužnice je lepší, možná nebude

Pardubický kraj – v neděli měli hasiči v kraji 555 událostí. ,,Večer byla nejhorší situace na Novohradce od Luže až k Hrochovu Týnci. Jednotky hasičů provedly evakuaci 13 osob z Čankovic a Bližňovic. Starosta Luže zajišťoval částečně samovolnou evakuaci osob z ohrožených oblastí,“ uvedli hasiči na X.

Jihomoravský kraj – poklesy v řekách jsou rychlejší, do přehrad teče méně vody.

Ostrava Poruba – došlo k uzavření mostu v ulici „Nad Porubkou“. Pitná voda má být pitná k 09:15 bez problémů po celé Ostravě.

Višňová – v obci jsou stále hasiči, pomáhají s čerpáním vody.

Zlínský kraj – noc pro hasiče byla poklidná, zasahovali jen u sedmi událostí. Od nedělní půlnoci do pondělní desáté hodiny dopolední řešili profesionální a dobrovolní hasiči 50 událostí.

Litovel – policie uzavřela obec Litovel.

Ostrava – aktuálně z části Přívozu bylo evakuováno 33 osob a také zvířata. V akci ZZ MSK, WASARR i ZÚ HZS ČR.

Ostrava – dle všeho došlo k defektu na vodním toku. Ten zaplavuje oblast Přívozu. IVC Přívoz muselo být taktéž evakuováno.

Ostrava Přívoz – ulice Palackého se evakuuje.

Pardubický kraj – hasiči stále čerpají vodu, sledují povodňovou situaci, odstraňují popadané stromy. KOPIS vypomáhá i ostatním krajům.

Moravskoslezský kraj – v současné době v oblasti OLK a MSK operuje pořád několik vrtulníků PČR a šest vrtulníků AČR. Včera byla nemocnice v Krnově napojena na agregát.

Otrokovice – možná jste na sociálních sítích zaznamenali video, kdy mladý muž skočil do řeky. Tento muž se sám přihlásil policii. Ta jeho jednání řeší v rámci přestupku.

Moravskoslezský kraj – SPJ MSK zachránila včerejšího dne dvě osoby! Výpomoc SPJ z HMP a SCP z dalších částí republiky trvá!

Ostrava – bylo rozhodnuto o evakuaci části Přívoz!

Pardubice – Nemošicích strážníci MP Pardubice a hasiči pomáhají s distribucí pytlů s pískem k ochraně nemovitostí. Dobrou zprávou je, že Chrudimka by neměla nadále stoupat.

Královéhradecký kraj – Od pátku do neděle JPO v KHK zasahovaly u zhruba 1 200 událostí. ,,Za jeden víkend jsme tak zvládli sedminu toho, co za celý loňský rok. Poděkování patří všem profesionálním a dobrovolným jednotkám, které jsou v terénu a pomáhají,“ uvedli hasiči na FB. ,,Během noci se situace v regionu z pohledu zásahové činnosti relativně uklidnila, očekáváme ale opětovný nárůst událostí spojený s likvidačními pracemi v souvislosti s tím, jak bude opadat voda v zatím nejvíce zasažených oblastech na Náchodsku a Trutnovsku. Dnes zároveň řešíme případná protipovodňová opatření na Královéhradecku,“ dodali.

Ústí nad Labem – v tomto městě jsou z důvodu záplav problémy. Pokud někdo bude potřebovat někam MHD, navštivte stránky DP Ústí nad Labem.

Moravskoslezský kraj – Ostrava, Opava, Krnov – v těchto městech je mnoho uzavírek. Města žádají, abyste nikam necestovali! Problémy jsou i s veřejnou dopravou!

Moravskoslezský kraj – v kraji bylo v neděli za pomoci vrtulníků LS PČR, AČR a LZS zachráněno celkem 130 osob a šest zvířat.

Jeseník – v akci je v Jeseníku AČR s Tatrami, nachází se tam i odřad z HZS KVK.

Královéhradecký kraj – HZS KHK na X: ,,Vozidlo, které vjelo na zaplavenou silnici, museli dnes ráno nouzově odtáhnout hasiči u Opatovic nad Labem na Pardubicku, neboť po zaplavení motoru už dále nejelo. Zvažte, prosíme, kudy, kam a čím v těchto dnech pojedete,“ uvedli hasiči.

Ostrava – Tomáš Lach, dokumentarista HZS MSK, natočil reálnou záchranu muže v Ostravě Výškovicích. Podívejte se na jeho video.

Kopřivnice – plné ruce práce měli i hasiči z Kopřivnice. Vyjížděli k nejrůznějším druhům zásahům spojených s povodňovou situací. Krom JSDH Kopřivnice byli v akci i další JSDH zřízené obcí Kopřivnice – Lubina I, Lubina II, Vlčovice, Mniší. A samozřejmě pomáhali i profesionální hasiči.

Ostrava – MHD jezdí s problémy, město apeluje, abyste do Ostravy, pokud nemusíte, NEJEZDILI!

Česká republika – dnes jsou desítky tisíc obyvatel bez elektrického proudu. Energetici se snaží odstranit co nejrychleji všechny problémy, avšak někam stále nemohou kvůli bezpečnosti vstoupit.

Ostrava – pohled z policejního vrtulníku na situaci z dnešního rána v Ostravě.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Liberecký kraj – za neděli hasiči v LK evidují 4xDN, 433 technických pomocí (většina souvisí s vodou), 6 záchran osob a zvířat, jeden planý poplach. V Semilech zachránili hasiči z řeky Jizery. Předána byla do péče ZZS LK.

Ústecký kraj – za víkend hasiči v Ústeckém kraji zasahovali u 928 událostí spojených s počasím. Hasiči se také připravují na kulminaci řek v tomto kraji.

Česká republika – bohužel došlo k potvrzení první oběti těchto povodní. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, dalších sedm osob je pohřešovaných.

Jihočeský kraj – kolem 17:00 má přijít do Veselí nad Lužnicí povodňová vlna. Město se na ní připravuje. Uzavřelo obě dvě základní školy, které budou dle potřeby sloužit pro evakuované osoby.

Bohumín – část města je bez proudu.

Litovel – zhruba osmdesát procent města je pod vodou.

HZS Plzeňského kraje – byť tento kraj nebyl rozměry počasí až tak zasažen, i tak hasiči měli přes víkend 183 výjezdů – hasiči monitorovali toky řek, odstraňovali naplaveniny z koryt a likvidovali popadané stromy.

Foto: HZS OLK, PČR, HZS PAK, ZZS OLK, HZS ZLK, HZS MSK, ZZS MSK, HZS KHK, HZS OLK, HZS PLK. HZS LK, LS PČR, JSDH Kopřivnice

Mohlo by se vám také líbit...