Aktuálně Ze života složek IZS

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové jednotky KŘP Jihočeského kraje na Třeboňsku. K požáru došlo v obci Stříbřec před devatenáctou hodinou.

V 18:52 vyhlásil KOPIS HZS Jihočeského kraje poplach na stanici v Třeboni a svolány byly JSDH obcí Stříbřec, Chlum u Třeboně a Stráž nad Nežárkou (následně došlo k povolání dalších JPO). Nahlášen byl požár domu v oblasti, která byla zatopena vodou. Na jedné straně domu do výše přibližně půl metru, na druhé straně skoro do metrů. ,,Zásah byl tedy velice ztížen z hlediska přístupu, jak pro naši zasahující techniku, která se jen velmi obtížně pohybovala po podmáčeném terénu, tak i pro všechny zasahující hasiče Povolána byli také jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jindřichův Hradec a České Budějovice včetně vyprošťovacího automobilu, kterým musela být vytažena jedna zapadlá cisterna,“ uvedli hasiči na Facebooku.

Zásadní komplikace však byla v podobě elektrického ohradníku, kdy na pozemku bylo patnáct rotvajlerů.  „Nebyla to však ta komplikace zásadní, se kterou si jednotky musely poradit. Okolo celého domu byl plot s elektrickým ohradníkem, ve kterém volně pobíhalo velkých 15 bojových psů (rotvajlerů). Velitel zásahu požádal o vypnutí ohradníku prostřednictvím pohotovostní služby. Hasiči následně přistoupili k domu, který hořel v plném rozsahu především ve střeše. Požár se dále rozšířil na osobní auto. Vstup jim velice komplikovali psi, kteří jim nedovolili se k domu přiblížit. Nakonec z bojové smečky hasiči evidovali trvale dva psy, kteří byli v domě. Další tři se pohybovali okolo domu. O ostatních pak v průběhu zásahu vůbec nevěděli, pravděpodobně se rozutekli. Požár jednotky dostaly pod kontrolu v 20:28 hodin, kdy byla nahlášena lokalizace požáru,“ dodali hasiči.

Na místo vyrazila samozřejmě i policie (nejdříve hlídka z OOP Třeboň, následně OOP Lišov, Jindřichův Hradec, Nová Bystřice a také policejní kynolog) a o pomoc byl požádán i veterinář. Policie na místo vyslala i zásahovou jednotku, která pomohla s odchytem psů a vracením domů. V domě byla bohužel nalezena osoba bez známek života. Kriminalisté nařídili soudní pitvu. Případem se nyní bude zabývat vyšetřovatel hasičů i SKPV ÚO Jindřichův Hradec.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Mohlo by se vám také líbit...