Aktuálně

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v sobotu, 14. září, byla nařízena evakuace části Opavy. V noci pak došlo k evakuaci části Krnova i Českého Těšína. Obdobná situace nastala i na Jesenicku.

Stále na všechny apelujeme, aby, pokud nemusí, nikam nevyráželi. Problémy jsou na silnicích i na železnici. Bohužel policie stále pohřešuje čtyři osoby, kdy tři spadli s vozidlem do potoka v obci Lipová-lázně a jeden muž při uklízení naplavenin spadl do potoka v okrese Uherské Hradiště.

K sedmé hodině ranní platí extrémní povodňový stupeň na 15ti místech.

Aktualizace budou od nejnovější po nejstarší

ON-LINE REPORTÁŽ KONČÍ – důležité informace budou zveřejňovány průběžně.

Ve Zlínském kraji je omezen příjem (plánovaný) pacientů v nemocnicích v Uherském Hradišti a ve Zlíně.

Ostrava – „myší díry“ (podjezdy) pod mosty v Přívoze i v Mariánských Horách u Chemičky jsou uzavřeny.

Ústí nad Labem – pokud někam budete cestovat MHD, bude se vám hodit tento příspěvek.

Opava – dle aktuální predikce se počítá s tím, že by řeka Opava mohla kulminovat dnes kolem 17:00.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj – stále pomáhají k záchraně osob i vrtulníky. V oblasti operují vrtulníky AČR, PČR, ale i soukromého poskytovatele – DSA. Není však možné, aby v jednom místě lítal větší počet techniky.

Policie České republiky – pohled z vrtulníku Bell 412 v zasaženém území.

Jeseník – řeka již kulminovala. Z oblasti vrtulníky zachránily zhruba padesát obcí. Starostka města přirovnala ČT tuto událost k apokalypse.

Ústecký kraj – ,,Povodňová komise rozhodla, že dojde k uzavření povodňové vany na I/30 v Ústí n. L. již DNES VEČER. Informační značení bude již od Lovosic přes I/8 a od Děčína přes I/13,“ uvedlo ŘSD na síti X.

Olomoucký kraj – upřesnění situace k Hanušovicím – utrhnul se břeh řeky, ten se sesunul. Nejednalo se o protipovodňovou hráz.

Olomoucký kraj – silnice I/44 od obce Bělá pod Pradědem, Jeseník, Česká Ves, Písečná, Mikulovice je UZAVŘENA! Někde je silnice zatopena, jinde podemleta.

Ostrava Svinov a Nová Ves – pro některé lidi z oblasti je nařízena evakuace.

Moravskoslezský kraj – ve většině kraje nefunguje železniční doprava.

ŘSD na sítí X – „ŘSD muselo evakuovat ostravské Národní informační centrum, nyní celorepublikový dopravní dispečink operuje ze záložního pracoviště na SSUD Mankovice. Dočasně z tohoto důvodu zaznamenává výpadek i on-line infostranka http://dopravniinfo.cz, na odstranění se intenzivně pracuje,“ uvedl ředitel ŘSD.

Bohumín – ve Starém Bohumíně se dostala Odra přes hráze. Kulminace Odry se očekává až v noci.

Mošnov – dva vrtulníky Mi-17 jsou na letišti v Mošnově. Do Mošnova aktuálně letí z Náměšti nad Oslavou Mi-171Š.

Liberecký kraj – silnice I/14 mezi Poniklou a Harrachovem uzavřeli silničáři, je zaplavená vodou.

HS ČR na X: HS je v pohotovosti ve všech horských oblastech, ve kterých působí. Stále nedoporučujeme pohyb na hřebenech hor, upozorňujeme na vyšší riziko pádu stromů i sesuvů půdy na strmých svazích. Dávejte na sebe nejen na horách pozor!

Pardubice – uzavřeli některá místa, která jsou v okolí řeky Chrudimky. Místa nejsou ale nikterak významná.

Jihomoravský kraj – ZZS JMK pomohla s evakuací pacientů z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří do jiných nemocnic v Brně a okolí. Celkově se povedlo sestavit 11 posádek, došlo k posílení zdravotnického operačního střediska, tým specializovaných činností i inspektora provozu.

HZS Karlovarského kraje uvedl na FB stránce následující: ,,Počasí se v našem kraji postupně uklidňuje což se rozhodně nedá říct o jiných krajích a především o severu Moravy. Dopoledne jsme obdrželi požadavky na vyslání odřadů z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Do dvou hodin od přijetí žádostí vyjel do Olomouckého kraje speciální dronový vůz společně se třemi piloty a do Moravskoslezského kraje byl vyslán záchranný odřad čítající 32 osob, především se jedná o lezce a specialisty pro práci na vodě, 14 vozidel, včetně evakuačního autobusu, evakuačního nákladního automobilu s vysokou brodivostí, cisterny pro tankování PHM, spojového vozu a standardních zásahových automobilů. Dále jsou součástí odřadu přívěsy s celkem 10 čluny a další vybavení pro práci na vodě, ve výškách a nad volnou hloubkou. Oba odřady jsou na cestě do určených krajů a jsou koncipovány plně soběstačně, bez potřeby podpory v místě působení,“ uvedli hasiči.

default

HZS Jihomoravského kraje na FB: Naši hasiči-letečtí záchranáři pomáhají v postižených oblastech severní Moravy. Dva již operují z paluby vrtulníku Letecké služby Policie ČR, další dva jsou v pohotovosti připraveni zapojit se do záchranných prací.

Luže – dochází k evakuaci obce. Hladina říčky Novohradky se během krátkých deseti minut zvýšila o více jak půl metru.

V Děčíně dojde ke stavbě dalších protipovodňových stěn. Zároveň se kvůli rozvodněnému Labi uzavírají další silnice.

Vysočina – někde ještě stoupají řeky, avšak na území kraje nemá již tolik pršet, uvedl to hejtman kraje.

Zlínský kraj – ŘSD na X: Aktuálně uzavřená silnice I. tř. ve Zlínském kraji: I/50 buchovské hory (spadlé stromy); I/50 Uherský Brod (voda na vozovce); I/35 Lešná (spadlé stromy); I/35 Valašské Meziříčí-Zašová (voda na vozovce). Silnice I/35 v Dolní Bečvě po odtěžení naplavení opět v provozu.

Hanušovice a Ruda nad Moravou – hasiči zachraňují osoby z této oblasti, neboť došlo k protrhnutí protipovodňové hráze.

Krnov – asi osmdesát procent města je pod vodou.

Praha – na videu se můžete podívat na odjezd policistů SPJ z Prahy.

Ostrava – v Antošovicích a v Koblově proběhla evakuace. V současné době bude probíhat evakuace na Nové Vsi.

Jeseník – v oblasti mají lidem aktuálně pomáhat čtyři vrtulníky. Problémy jsou také s úniky plynu. Hladina řeky postupně klesá.

Česká republika – do dnešního poledne zasahovali hasiči v České republice u 4 305 událostí.

Ostrava – ulice Rudná v Ostravě Svinově byla uzavřena. Neprojedete ani po ulicích Hlučínská z Ostravy Přívoza do Hlučína. Křižovatka na ulici Vřesinská je stále pod vodou. Taktéž dochází k uzavírání ulic v okolí nádraží ve Svinově.

Jeseník a okolí – starostka Zdeňka Blišťanová České televizi potvrdila, že ve městě a okolních obcích začaly padat první domy.

Královéhradecký kraj – ,,Na výzvu Policie uzavíráme silnici I/14 v úseku Potštejn – Záměl z důvodu vody na vozovce. Ostatní silnice I. třídy v KH kraji zatím bez větších komplikací. Řidičům je k dispozici asistenční linka ŘSD 800 280 281,“ uvedl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD.

Veselí nad Moravou, Kroměříž – řeka Morava postupně stoupá. V Kroměříži je řeka již na třetím povodňovém stupni.

Moravskoslezský a Středočeský kraj – hasiči – letečtí záchranáři – z Kladna pomáhají na Bruntálsku v obci Albrechtice. Zatím (údaj k 13:13) zachránili pět osob.

V Brně je situace stabilizovaná.

Zlínský kraj – některé obyvatele menších obcí, kde protékají malé řeky, museli hasiči a policisté evakuovat. V Uherském Hradišti, Vsetínsku a Kroměřížsku je problém s elektřinou.

Liberecký kraj – ZZS LK: ,,Obec Višňová je v podstatě odříznutá od okolního světa. Jedna z našich posádek zde bude trvale umístěna, aby se lidé neocitli bez zdravotnické pomoci. Naši zaměstnanci jsou v pohotovosti a jsme kdykoliv připraveni posilovat výjezdové posádky,“ uvedli záchranáři.

Pardubice – tamní MP se připravuje na vzestup Chrudimky. Z pohádkové zahrady v sousedství parku Červeňák přesouvají strážníci větší zvířata do útulku MP Pardubice. Ovce stěhují do bývalých Masarykových kasáren.

Královéhradecký kraj – nejhorší situace je kolem 13:00 na Broumovsku. Do oblasti bylo vysláno větší množství sil a prostředků. ,,Provádíme průzkum zaplavených domů, komunikace jsou uzavřeny. V Broumově jsme zřídili nouzové ubytování,“ uvedli hasiči na síti X.

Moravskoslezský kraj – ZZS MSK na Krnovsko vyslala i posádku LZS, která pomáhá v zaplavené oblasti. ,,Je efektivním prostředkem u lidí s potřebou urgentní zdravotnické pomoci v místech, které voda dočasně odřízla a sanitní vozidla se k nim včas nedostanou,“ uvedl Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK.

Děčín – i hasiči v Děčíně řeší mimořádné události spojené s dešti. V Dolním Žlebu například řešili utržené přívoz. Po odstranění nánosů dřeva z kotevního lana byl přívoz odtažen ke břehu a důkladně ukotven.

Česká republika – i dnes obrovskou nálož práce mají příslušnice a příslušníci na KOPISech HZS krajů a také na NOPIS GŘ HZS ČR. Patří jim od nás všech velký dík!

Hejnice – vedení obce vyzvalo obyvatele bydlící v blízkosti vodních toků, aby se připravili na evakuaci.

Zlínský kraj – dálnice D55 je z Napajedel do Otrokovic opět průjezdná.

Česká republika – Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR, uvedl, že dosud bylo evakuováno více jak deset a půl tisíce osob. Několik stovek jich bylo přímo zachraňováno.

Jihomoravský kraj – Ve 12:23 hasiči zasahovali u téměř 200 událostí, zasahuje 900 hasičů. ,,Za celé období evidujeme 1909 událostí, 2 zraněné osoby včetně jednoho hasiče a 276 evakuovaných osob. Dnes počítáme přes 700 událostí a číslo se stále zvyšuje. Nejčastěji jde o zásahy v souvislosti se silným,“ uvedli hasiči na FB stránce.

Děhylov – Ostrava – dle aktuálního vývoje situace na řece Opavě dojde k pravděpodobnému uzavření mostu. Do Hlučína se tak přes Děhylov lidé nedostanou.

Česká republika – AČR má ve vzduchu vrtulník V3A Sokol, kdy jeho posádka zachraňuje osoby v Jeseníku. Mi-171š pomáhá při záchraně osob ze střechy budovy v Bruntále. Další technika je připravena.

https://twitter.com/ArmadaCR/status/1835262151839162728

Mělník – náplavka kolem Labe je celá pod vodou.

Ostrava – řeka Ostravice klesá, říčka ve Vřesině klesá pomalu. Problémy jsou však stále na Svinově. V Děhylově řeka Opava taktéž stále stoupá.

Česká republika – po dvanácté hodině má být bez proudu 243 000 domácností. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji. Energetici dělají ale vše proto, aby se poruchy co možná nejrychleji odstraňovali.

Liberecký kraj – ZZS Libereckého kraje je připravena na pomoc všem. Mají v pohotovosti tři specializovaná vozidla, která jsou vybavena zdravotnickým materiálem, nafukovacím stanem, naftovým topením, elektrocentrálou a dalšími potřebnými prostředky.

Soběslav a Veselí nad Lužnicí – Lužnice by měla dostat na úroveň padesátileté vody. Mnoho práce tak v této oblasti mají hasiči a policisté.

Český Těšín – obyvatelé ulice Na Olšinách se mohou díky poklesu hladiny řeky Olše vrátit domů.

Královéhradecký kraj – ,,Teplice nad Metují a Adršpach – voda v těchto lokalitách stoupá, provoz po komunikacích je omezen, prosíme, aby každý respektoval dopravní omezení a pokyny složek IZS,“ uvedli na síti X hasiči.

Česká republika – velké díky zasluhují i strážníci městských a obecních policií. Ti také pomáhají a zachraňují lidi. Mnohde sami měli velké problémy, případně problémy s evakuací svých útulků. Jedou ale na 110 procent!

Ostrava – ulice Rudná, železniční trať a dálnice D1 v oblasti Svnova pod vodou!

Opava Komárov – silnice I/17 na Ostravu uzavřena!

Česká republika – v 11:00 ČHMÚ evidoval na 267 místech nějaký ze tří povodňových stupňů.

Pardubický kraj – od včerejší dvanácté hodiny do téměř jedenácté hodiny dopolední hasiči evidují více než 500 zásahů. ,,Nejvíce provádíme rizikové kácení vyvrácených stromů, monitorujeme hladiny vodních toků a čerpáme vodu,“ uvedli hasiči na FB stránce.

Nehvizdy – v této obci nedaleko Prahy taktéž hasiči čerpají vodu z nejrůznějších míst.

Vesnice Količín, část Holešova a aktuální pohled od HZS ZLK.

Valašské Meziříčí – silnice do Rožnova pod Radhoštěm a Bystřicí pod Hostýnem je uzavřena, respektive do Rožnova je sjízdná s opatrností. Třetí povodňový stupeň je na Rožnovské i Vsetínské Bečvě.

Bohumín – do centra města se dostává voda. Je přepravována evakuace.

Jihomoravský kraj – ŘSD v 10:45 uzavřelo silnici I/71 ve Velké nad Veličkou z důvodu velkého množství vody.

Jeseník – většina cest do Jeseníku je zaplavena. Probíhá evakuace osob z rizikových domů za pomoci vrtulníku W-3A Sokol.

Lovosice – problémy jsou i v Lovosicích, kde došlo k zatopení cyklostezek a očekává se zatopení lesoparku Osmička. Došlo také k zatopení ulice Přívozní.

Česká republika – nasazen byl WASAR tým v šesti družstev, nasazeno bylo i pět týmů VZS. Nasazeny jsou tři vrtulníky LS PČR Bell 412. Dva vrtulníky AČR (Sokol a MI-171) zasahují v Jeseníku a Široké Nivě. Mi-171 v počtu dvou kusů jsou ze strany AČR vyžádáni. Vyžádány jsou i dva vrtulníky DSA. V předstihu je požádáno o další dva vrtulníky Bell 412. Pomáhá i vrtulník UH-60 Black Hawk. Pohřešovány jsou čtyři osoby.

Česká republika – Pokud budete vyzváni k evakuaci, RESPEKTUJTE JEJ! Jsou místa, kde se nouzově zachraňují osoby, které evakuaci odmítli…

Na pomoc do postižených oblastí vyráží i hasiči z Plzeňského kraje a policisté z Ústeckého kraje.

Olomoucký kraj – některé obce zřídili informační krizové linky. Seznam naleznete v příspěvku HZS OLK.

Na sídlišti Kateřinky v Opavě de facto teče řeka. Až sem se dostala voda z řeky Opavy. Voda zatekla do několika panelových domů a unáší kontejnery a popelnice z okolí.

Hradec Králové – do akce byl aktivován druhý vrtulník na základně LZS. Na palubě bude letecký záchranář HZS KHK. Téměř okamžitě je tato posádka připravena pomoci.

Jeseníky – v oblasti přestalo pršet. Řeky Opava, Opavice či Odra by měly kulminovat během dneška, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Bělá pod Pradědem – v oblasti je situace kritická. Evakuovalo se zhruba 200 osob.

Na železnici na Ostravsku se očekávají několikamilionové škody. Někde jsou tratě podemleté, jinde jsou zatopené haly k údržbě vozidel.

V Jihomoravském i Jihočeském kraji taktéž prší a situace je špatná. Některé obce v JČK jsou stále zatopené, v JMK stoupají hladiny řek.

Bělá pod Pradědem – do opce ze Záchranného útvaru v Hlučíně vyrazili hasiči mimo jiné i s obojživelným pásovým transportérem PTS 10. Bude sloužit k přepravě osob a materiálu z těžce přístupných míst.

Plzeň – situace na řekách v Plzni je setrvalá, maximálně na lehce zvýšeném průtoku. Celou situaci monitoruje Městská policie Plzeň.

Česká republika – na mnohých místech padají stromy a sesouvá se půda. Opravdu NECHOĎTE DO PARKŮ A LESŮ!

Vranovská přehrada – dojde k odpouštění další vody. Správci povodí informovali starosty z okolí.

Zlínský kraj 10:16 – silnice I/50 v oblasti Buchlovských kopců je UZAVŘENA!

České dráhy prodlužuje možnost vrácení jízdenek bez storno poplatku až do 17. září!

Česká republika – od půlnoci do 10:00 hasiči v České republice řešili 3 048 událostí. Nejvíce zásahů je v MSK a OLK.

Vysočina – hasiči na Vysočině zasahovali od deváté do desáté hodiny u padesáti událostí. Většinou se jedná o odstranění popadaných stromů.

Malá Úpa je odříznuta od okolních obcí z důvodů sesuvů půdy. Silnice od křižovatky na Pec pod Sněžkou až po státní hranice JE UZAVŘENA!

Opava – MP Opava na FB stránce: Hladina sice pomaleji, ale stále stoupá. Nenechte se zmást menšími srážkami a menší oblačností. Voda sem teče z Jeseníků. Nedoporučujeme kolem toků provádět tzv. „povodňovou turistiku“.

Karlovarský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj – z Karlovarského kraje vyrazí na pomoc do krajů Moravskoslezského a Olomouckého hasiči. Z KVK vyrazí v 10:00.

Jeseník – ve městě operuje vrtulník AČR, který provádí záchranu osob.

Moravskoslezský kraj – někde probíhají záchranné práce již za pomoci vrtulníků. Nabídka vzešla i od ZZS MSK, kdy i tento vrtulník může pomoci se záchranou osob – pokud nebude na primárním zásahu. Do MSK míří další vrtulníky AČR, na pomoc mohou vzlétnout i další vrtulníky PČR.

Moravskoslezský kraj – v noci bylo evakuováno v MSK tři tisíce osob. Probíhají přípravy na další evakuace v Opavě a Antošovicích.

Krnovsko – mnoho silnic nelze projet. Obdobná situace je i na Opavsku.

Ostrava Antošovice – opět přetékají laguny.

Šumperk – očekává se další povodňová vlna z řeky Desné. MP Šumperk vyzývá všechny, kteří žijí v záplavových oblastech, byli připraveni na evakuaci! ,,Připravte evakuační zavazadlo, přesuňte se do vyšších pater nebo opusťte budovy, zabezpečte své nemovitosti. V případě výzvy buďte připraveni opustit domov,“ uvedli strážníci na FB stránce.

Moravskoslezská zdravotnická záchranná služba v některých případech při nočních výjezdech nemohla k místu dorazit. O pomoc tak záchranáři požádali hasiče.

Česká republika – dobrou zprávou je, že některé toky pomalinku klesají.

Středočeský a Moravskoslezský kraj – Letecká služba Policie České republiky společně s leteckými záchranáři HZS SČK přelétá do MSK jako pomoc při zvládnutí povodňové situace. Pohled z vrtulníku není hezký.

Moravskoslezský kraj – hasiči v MSK řešili od čtvrtečního dne do dnešní šesté ráno 2 100 událostí. Zachránit bylo třeba 53 osob. Hasiči apelují na to, aby lidé byli součinní vůči složkám IZS a respektovali jejich pokyny! Lepší je se evakuovat ve chvíli, kdy to jde dobře, než ve chvíli, kdy je problém.

Kraj Vysočina – hasiči na Vysočině od půlnoci do deváté hodiny řešili 200 zásahů. ,,Před třetí hodinou ráno jsme v ulici Strachujovská v Jimramově evakuovali tři osoby z vodou ohrožených domů,“ uvedli hasiči na síti X.

Český Těšín otevřel další evakuační místo, první bylo již zaplněno.

Zlín – řeka Dřevnice je na třetím stupni povodňové aktivity. Na některých místech se vylila z koryta.

Moravskoslezský kraj – byť na některých místech přestává pršet, vyhráno ještě není. Zítra bude pršet opět a řeky stále klesat nebudou. Srážky aktuálně jdou směrem na Čechy.

Jihočeský kraj – aktuálně z Týna nad Vltavou: ,,Příjezdová cesta do chatové oblasti v Hněvkovicích na levém břehu je zcela zaplavena, zaplavená je i cyklostezka na Břehách a mezi Břehy a Rybičků loukou je cyklostezka uzavřena. V Týně došlo např. k vylití vody v Podskalí na cyklostezku, na vývazišti lodí pod restaurací Vorař a v prostoru Na Valše. Nábřeží mezi mosty na levém břehu je uzavřeno. Očekává se možný další vzestup hladiny a vylití vody z koryta na dalších místech. Žádáme občany, aby zbytečně neriskovali, respektovali uzavírky a vyhýbali se nebezpečným místům, zejména na nábřežích,“ uvedlo město na své FB stránce.

Olomoucký kraj – HZS OLK na X doslova uvedl: ,,Strašně náročná noc a ráno! Pro obyvatele ohrožených obcí na severu kraje, pro stovky hasičů i policistů přímo v terénu… Nebezpečné záchrany na člunech, evakuace tisíců lidí, přetížené operační středisko. Taková je realita…Nyní řešíme 345 událostí v kraji!“ uvedla za HZS OLK Lucie Balážová.

Zlínský kraj – v sobotu zasahovali hasiči v ZLK u 547 událostí. Od půlnoci do osmé hodiny ráno hasiči řešili 396 událostí. Z toho nejvíce výjezdů měli hasiči na Vsetínsku, a to 138, dále na Zlínsku 109, na Kroměřížsku 82 a nejméně událostí zaznamenali na Uherskohradišťsku.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj – aktuální situace na vodních tokách. Bohužel situace je kritická na mnohých místech.

Přerovsko – na Přerovsku se zhoršuje situace z důvodu stoupání řeky Bečvy i některých jejích přítoků. Na některých místech hasiči nasazují čerpadla, aby vyčistili kanály a propustky.

Třinec – problémy jsou i v Třinci. Některé silnice jsou zaplaveny a řeka stále stoupá.

Královéhradecký kraj – JPO v KHK zasahovaly od včerejších 18:00 do dnešní šesté ráno u více jak 180ti událostí.

Opava – řeka Opava v Opavě došlo k překročení stoletého průtoku. Očekává se, že takové průtoky budou i na jiných místech v rámci povodí Odry.

Česká republika – v 07:00 bylo bez proudu přes 200 000 odběratelů. Energetici dělají vše proto, aby co nejvíce oprav zvládali co nejrychleji odstranit.

Ostrava – MHD má opět problémy. V oblasti zastávky Hornické muzeum je cesta neprůjezdná. Autobusy nejezdí!

Klimkovický tunel je uzavřen v obou směrech!

Praha, Moravskoslezský kraj – policisté ze Speciální pořádkové jednotky Praha vyrazili v noci do Moravskoslezského kraje na pomoc místním policistkám a policistům. Během dopoledne na místo vyrazí další příslušníci.

Česká republika – situace na železnici je kritická. Padají stromy, v MSK jsou zaplaveny železniční tratě. Na snímku vidíte aktuální výjezdy drážních hasičů k 08:07.

Karlovarský kraj – k 07:20 jsou uzavřeny silnice č. 21012 Nejdek – Rudné – Přebuz a silnice č. 2235, 2236, 2237 Krásný Les – Srní/ Krásný Les – Osvinov. Nově je uzavřena i silnice č. 21047 Nejdek – Pernink

Mělník – jako jediná řeka v SČK je Labe na třetím povodňovém stupni. Protipovodňové hráze byly postaveny.

Jihomoravský kraj – aktuálně 07:58 je v Jihomoravském kraji v akci 23 profesionálních a 94 dobrovolných jednotek. Zasahují u 122 událostí.

Dálnice D55 – sjízdná je s velkou opatrností průjezdný úsek na 28. kilometru ve směru od Otrokovic na Hulín.

Dálnice D1 – je uzavřena u Bohumína ve směru do Ostravy i Polska!

Dálnice D55 – Kolem 07:40 zavřeli silničáři úsek dálnice z Napajedel do Hulína. Problémy na silnicích jsou i jinde ve Zlínském kraji. Problémy dělá voda a pády stromů do cest.

Jesenicko a Šumpersko – činnost policie je v těchto oblastech zaměřena na evakuaci osob.

Jesenicko – silnice na mnoha místech jsou zaplaveny, další silnice jsou podemlety. Policie žádá, abyste do oblasti, pokud nemusíte, nejezdili!

V Praze zasahovaly složky IZS u Lužického semináře u záchrany muže, který se topil ve Vltavě. U Palackého mostu si ho všimla hlídka MP Praha, kdy proud muže unášel. Hasiči předali muže záchranářům.

Česká republika – z letištích ve Kbelích a v Náměšti nad Ostravou vyrazily vojenské vrtulníky do Moravskoslezského kraje – Mošnova. Armáda České republiky je připravena aktivovat další složky AČR.

Dálnice D1 je v Ostravě a Bohumíně uzavřena.

V Opavě Kateřinkách hasiči na člunech evakuují osoby, které do této doby neodešly.

Foto: HZS OLK, HZS HMP, HZS ZLK, HZS KV, HZS KVK, HZS PAK, HZS JMK, Město Týn nad Vltavou, ZÚ HZS ČR, PČR, MP Opava

Mohlo by se vám také líbit...