Aktuálně

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v sobotu, 14. září, byla nařízena evakuace části Opavy. V noci pak došlo k evakuaci části Krnova i Českého Těšína. Obdobná situace nastala i na Jesenicku.

Stále na všechny apelujeme, aby, pokud nemusí, nikam nevyráželi. Problémy jsou na silnicích i na železnici. Bohužel policie stále pohřešuje čtyři osoby, kdy tři spadli s vozidlem do potoka v obci Lipová-lázně a jeden muž při uklízení naplavenin spadl do potoka v okrese Uherské Hradiště.

K sedmé hodině ranní platí extrémní povodňový stupeň na 15ti místech.

Aktualizace budou od nejnovější po nejstarší

ON-LINE REPORTÁŽ KONČÍ – důležité informace budou zveřejňovány průběžně.

Ve Zlínském kraji je omezen příjem (plánovaný) pacientů v nemocnicích v Uherském Hradišti a ve Zlíně.

Ostrava – „myší díry“ (podjezdy) pod mosty v Přívoze i v Mariánských Horách u Chemičky jsou uzavřeny.

Ústí nad Labem – pokud někam budete cestovat MHD, bude se vám hodit tento příspěvek.

Opava – dle aktuální predikce se počítá s tím, že by řeka Opava mohla kulminovat dnes kolem 17:00.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj – stále pomáhají k záchraně osob i vrtulníky. V oblasti operují vrtulníky AČR, PČR, ale i soukromého poskytovatele – DSA. Není však možné, aby v jednom místě lítal větší počet techniky.

Policie České republiky – pohled z vrtulníku Bell 412 v zasaženém území.

Jeseník – řeka již kulminovala. Z oblasti vrtulníky zachránily zhruba padesát obcí. Starostka města přirovnala ČT tuto událost k apokalypse.

Ústecký kraj – ,,Povodňová komise rozhodla, že dojde k uzavření povodňové vany na I/30 v Ústí n. L. již DNES VEČER. Informační značení bude již od Lovosic přes I/8 a od Děčína přes I/13,“ uvedlo ŘSD na síti X.

Olomoucký kraj – upřesnění situace k Hanušovicím – utrhnul se břeh řeky, ten se sesunul. Nejednalo se o protipovodňovou hráz.

Olomoucký kraj – silnice I/44 od obce Bělá pod Pradědem, Jeseník, Česká Ves, Písečná, Mikulovice je UZAVŘENA! Někde je silnice zatopena, jinde podemleta.

Ostrava Svinov a Nová Ves – pro některé lidi z oblasti je nařízena evakuace.

Moravskoslezský kraj – ve většině kraje nefunguje železniční doprava.

ŘSD na sítí X – „ŘSD muselo evakuovat ostravské Národní informační centrum, nyní celorepublikový dopravní dispečink operuje ze záložního pracoviště na SSUD Mankovice. Dočasně z tohoto důvodu zaznamenává výpadek i on-line infostranka http://dopravniinfo.cz, na odstranění se intenzivně pracuje,“ uvedl ředitel ŘSD.

Bohumín – ve Starém Bohumíně se dostala Odra přes hráze. Kulminace Odry se očekává až v noci.

Mošnov – dva vrtulníky Mi-17 jsou na letišti v Mošnově. Do Mošnova aktuálně letí z Náměšti nad Oslavou Mi-171Š.

Liberecký kraj – silnice I/14 mezi Poniklou a Harrachovem uzavřeli silničáři, je zaplavená vodou.

HS ČR na X: HS je v pohotovosti ve všech horských oblastech, ve kterých působí. Stále nedoporučujeme pohyb na hřebenech hor, upozorňujeme na vyšší riziko pádu stromů i sesuvů půdy na strmých svazích. Dávejte na sebe nejen na horách pozor!

Pardubice – uzavřeli některá místa, která jsou v okolí řeky Chrudimky. Místa nejsou ale nikterak významná.

Jihomoravský kraj – ZZS JMK pomohla s evakuací pacientů z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří do jiných nemocnic v Brně a okolí. Celkově se povedlo sestavit 11 posádek, došlo k posílení zdravotnického operačního střediska, tým specializovaných činností i inspektora provozu.

HZS Karlovarského kraje uvedl na FB stránce následující: ,,Počasí se v našem kraji postupně uklidňuje což se rozhodně nedá říct o jiných krajích a především o severu Moravy. Dopoledne jsme obdrželi požadavky na vyslání odřadů z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Do dvou hodin od přijetí žádostí vyjel do Olomouckého kraje speciální dronový vůz společně se třemi piloty a do Moravskoslezského kraje byl vyslán záchranný odřad čítající 32 osob, především se jedná o lezce a specialisty pro práci na vodě, 14 vozidel, včetně evakuačního autobusu, evakuačního nákladního automobilu s vysokou brodivostí, cisterny pro tankování PHM, spojového vozu a standardních zásahových automobilů. Dále jsou součástí odřadu přívěsy s celkem 10 čluny a další vybavení pro práci na vodě, ve výškách a nad volnou hloubkou. Oba odřady jsou na cestě do určených krajů a jsou koncipovány plně soběstačně, bez potřeby podpory v místě působení,“ uvedli hasiči.

default

HZS Jihomoravského kraje na FB: Naši hasiči-letečtí záchranáři pomáhají v postižených oblastech severní Moravy. Dva již operují z paluby vrtulníku Letecké služby Policie ČR, další dva jsou v pohotovosti připraveni zapojit se do záchranných prací.

Luže – dochází k evakuaci obce. Hladina říčky Novohradky se během krátkých deseti minut zvýšila o více jak půl metru.

V Děčíně dojde ke stavbě dalších protipovodňových stěn. Zároveň se kvůli rozvodněnému Labi uzavírají další silnice.

Vysočina – někde ještě stoupají řeky, avšak na území kraje nemá již tolik pršet, uvedl to hejtman kraje.

Zlínský kraj – ŘSD na X: Aktuálně uzavřená silnice I. tř. ve Zlínském kraji: I/50 buchovské hory (spadlé stromy); I/50 Uherský Brod (voda na vozovce); I/35 Lešná (spadlé stromy); I/35 Valašské Meziříčí-Zašová (voda na vozovce). Silnice I/35 v Dolní Bečvě po odtěžení naplavení opět v provozu.

Hanušovice a Ruda nad Moravou – hasiči zachraňují osoby z této oblasti, neboť došlo k protrhnutí protipovodňové hráze.

Krnov – asi osmdesát procent města je pod vodou.

Praha – na videu se můžete podívat na odjezd policistů SPJ z Prahy.

Ostrava – v Antošovicích a v Koblově proběhla evakuace. V současné době bude probíhat evakuace na Nové Vsi.

Jeseník – v oblasti mají lidem aktuálně pomáhat čtyři vrtulníky. Problémy jsou také s úniky plynu. Hladina řeky postupně klesá.

Česká republika – do dnešního poledne zasahovali hasiči v České republice u 4 305 událostí.

Ostrava – ulice Rudná v Ostravě Svinově byla uzavřena. Neprojedete ani po ulicích Hlučínská z Ostravy Přívoza do Hlučína. Křižovatka na ulici Vřesinská je stále pod vodou. Taktéž dochází k uzavírání ulic v okolí nádraží ve Svinově.

Jeseník a okolí – starostka Zdeňka Blišťanová České televizi potvrdila, že ve městě a okolních obcích začaly padat první domy.

Královéhradecký kraj – ,,Na výzvu Policie uzavíráme silnici I/14 v úseku Potštejn – Záměl z důvodu vody na vozovce. Ostatní silnice I. třídy v KH kraji zatím bez větších komplikací. Řidičům je k dispozici asistenční linka ŘSD 800 280 281,“ uvedl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD.

Veselí nad Moravou, Kroměříž – řeka Morava postupně stoupá. V Kroměříži je řeka již na třetím povodňovém stupni.

Moravskoslezský a Středočeský kraj – hasiči – letečtí záchranáři – z Kladna pomáhají na Bruntálsku v obci Albrechtice. Zatím (údaj k 13:13) zachránili pět osob.

V Brně je situace stabilizovaná.

Zlínský kraj – některé obyvatele menších obcí, kde protékají malé řeky, museli hasiči a policisté evakuovat. V Uherském Hradišti, Vsetínsku a Kroměřížsku je problém s elektřinou.

Liberecký kraj – ZZS LK: ,,Obec Višňová je v podstatě odříznutá od okolního světa. Jedna z našich posádek zde bude trvale umístěna, aby se lidé neocitli bez zdravotnické pomoci. Naši zaměstnanci jsou v pohotovosti a jsme kdykoliv připraveni posilovat výjezdové posádky,“ uvedli záchranáři.

Pardubice – tamní MP se připravuje na vzestup Chrudimky. Z pohádkové zahrady v sousedství parku Červeňák přesouvají strážníci větší zvířata do útulku MP Pardubice. Ovce stěhují do bývalých Masarykových kasáren.

Královéhradecký kraj – nejhorší situace je kolem 13:00 na Broumovsku. Do oblasti bylo vysláno větší množství sil a prostředků. ,,Provádíme průzkum zaplavených domů, komunikace jsou uzavřeny. V Broumově jsme zřídili nouzové ubytování,“ uvedli hasiči na síti X.

Moravskoslezský kraj – ZZS MSK na Krnovsko vyslala i posádku LZS, která pomáhá v zaplavené oblasti. ,,Je efektivním prostředkem u lidí s potřebou urgentní zdravotnické pomoci v místech, které voda dočasně odřízla a sanitní vozidla se k nim včas nedostanou,“ uvedl Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK.

Děčín – i hasiči v Děčíně řeší mimořádné události spojené s dešti. V Dolním Žlebu například řešili utržené přívoz. Po odstranění nánosů dřeva z kotevního lana byl přívoz odtažen ke břehu a důkladně ukotven.

Česká republika – i dnes obrovskou nálož práce mají příslušnice a příslušníci na KOPISech HZS krajů a také na NOPIS GŘ HZS ČR. Patří jim od nás všech velký dík!

Hejnice – vedení obce vyzvalo obyvatele bydlící v blízkosti vodních toků, aby se připravili na evakuaci.

Zlínský kraj – dálnice D55 je z Napajedel do Otrokovic opět průjezdná.

Česká republika – Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR, uvedl, že dosud bylo evakuováno více jak deset a půl tisíce osob. Několik stovek jich bylo přímo zachraňováno.

Jihomoravský kraj – Ve 12:23 hasiči zasahovali u téměř 200 událostí, zasahuje 900 hasičů. ,,Za celé období evidujeme 1909 událostí, 2 zraněné osoby včetně jednoho hasiče a 276 evakuovaných osob. Dnes počítáme přes 700 událostí a číslo se stále zvyšuje. Nejčastěji jde o zásahy v souvislosti se silným,“ uvedli hasiči na FB stránce.

Děhylov – Ostrava – dle aktuálního vývoje situace na řece Opavě dojde k pravděpodobnému uzavření mostu. Do Hlučína se tak přes Děhylov lidé nedostanou.

Česká republika – AČR má ve vzduchu vrtulník V3A Sokol, kdy jeho posádka zachraňuje osoby v Jeseníku. Mi-171š pomáhá při záchraně osob ze střechy budovy v Bruntále. Další technika je připravena.

Mělník – náplavka kolem Labe je celá pod vodou.

Ostrava – řeka Ostravice klesá, říčka ve Vřesině klesá pomalu. Problémy jsou však stále na Svinově. V Děhylově řeka Opava taktéž stále stoupá.

Česká republika – po dvanácté hodině má být bez proudu 243 000 domácností. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji. Energetici dělají ale vše proto, aby se poruchy co možná nejrychleji odstraňovali.

Liberecký kraj – ZZS Libereckého kraje je připravena na pomoc všem. Mají v pohotovosti tři specializovaná vozidla, která jsou vybavena zdravotnickým materiálem, nafukovacím stanem, naftovým topením, elektrocentrálou a dalšími potřebnými prostředky.

Soběslav a Veselí nad Lužnicí – Lužnice by měla dostat na úroveň padesátileté vody. Mnoho práce tak v této oblasti mají hasiči a policisté.

Český Těšín – obyvatelé ulice Na Olšinách se mohou díky poklesu hladiny řeky Olše vrátit domů.

Královéhradecký kraj – ,,Teplice nad Metují a Adršpach – voda v těchto lokalitách stoupá, provoz po komunikacích je omezen, prosíme, aby každý respektoval dopravní omezení a pokyny složek IZS,“ uvedli na síti X hasiči.

Česká republika – velké díky zasluhují i strážníci městských a obecních policií. Ti také pomáhají a zachraňují lidi. Mnohde sami měli velké problémy, případně problémy s evakuací svých útulků. Jedou ale na 110 procent!

Ostrava – ulice Rudná, železniční trať a dálnice D1 v oblasti Svnova pod vodou!

Opava Komárov – silnice I/17 na Ostravu uzavřena!

Česká republika – v 11:00 ČHMÚ evidoval na 267 místech nějaký ze tří povodňových stupňů.

Pardubický kraj – od včerejší dvanácté hodiny do téměř jedenácté hodiny dopolední hasiči evidují více než 500 zásahů. ,,Nejvíce provádíme rizikové kácení vyvrácených stromů, monitorujeme hladiny vodních toků a čerpáme vodu,“ uvedli hasiči na FB stránce.

Nehvizdy – v této obci nedaleko Prahy taktéž hasiči čerpají vodu z nejrůznějších míst.

Vesnice Količín, část Holešova a aktuální pohled od HZS ZLK.

Valašské Meziříčí – silnice do Rožnova pod Radhoštěm a Bystřicí pod Hostýnem je uzavřena, respektive do Rožnova je sjízdná s opatrností. Třetí povodňový stupeň je na Rožnovské i Vsetínské Bečvě.

Bohumín – do centra města se dostává voda. Je přepravována evakuace.

Jihomoravský kraj – ŘSD v 10:45 uzavřelo silnici I/71 ve Velké nad Veličkou z důvodu velkého množství vody.

Jeseník – většina cest do Jeseníku je zaplavena. Probíhá evakuace osob z rizikových domů za pomoci vrtulníku W-3A Sokol.

Lovosice – problémy jsou i v Lovosicích, kde došlo k zatopení cyklostezek a očekává se zatopení lesoparku Osmička. Došlo také k zatopení ulice Přívozní.

Česká republika – nasazen byl WASAR tým v šesti družstev, nasazeno bylo i pět týmů VZS. Nasazeny jsou tři vrtulníky LS PČR Bell 412. Dva vrtulníky AČR (Sokol a MI-171) zasahují v Jeseníku a Široké Nivě. Mi-171 v počtu dvou kusů jsou ze strany AČR vyžádáni. Vyžádány jsou i dva vrtulníky DSA. V předstihu je požádáno o další dva vrtulníky Bell 412. Pomáhá i vrtulník UH-60 Black Hawk. Pohřešovány jsou čtyři osoby.

Česká republika – Pokud budete vyzváni k evakuaci, RESPEKTUJTE JEJ! Jsou místa, kde se nouzově zachraňují osoby, které evakuaci odmítli…

Na pomoc do postižených oblastí vyráží i hasiči z Plzeňského kraje a policisté z Ústeckého kraje.

Olomoucký kraj – některé obce zřídili informační krizové linky. Seznam naleznete v příspěvku HZS OLK.

Na sídlišti Kateřinky v Opavě de facto teče řeka. Až sem se dostala voda z řeky Opavy. Voda zatekla do několika panelových domů a unáší kontejnery a popelnice z okolí.

Hradec Králové – do akce byl aktivován druhý vrtulník na základně LZS. Na palubě bude letecký záchranář HZS KHK. Téměř okamžitě je tato posádka připravena pomoci.

Jeseníky – v oblasti přestalo pršet. Řeky Opava, Opavice či Odra by měly kulminovat během dneška, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Bělá pod Pradědem – v oblasti je situace kritická. Evakuovalo se zhruba 200 osob.

Na železnici na Ostravsku se očekávají několikamilionové škody. Někde jsou tratě podemleté, jinde jsou zatopené haly k údržbě vozidel.

V Jihomoravském i Jihočeském kraji taktéž prší a situace je špatná. Některé obce v JČK jsou stále zatopené, v JMK stoupají hladiny řek.

Bělá pod Pradědem – do opce ze Záchranného útvaru v Hlučíně vyrazili hasiči mimo jiné i s obojživelným pásovým transportérem PTS 10. Bude sloužit k přepravě osob a materiálu z těžce přístupných míst.

Plzeň – situace na řekách v Plzni je setrvalá, maximálně na lehce zvýšeném průtoku. Celou situaci monitoruje Městská policie Plzeň.

Česká republika – na mnohých místech padají stromy a sesouvá se půda. Opravdu NECHOĎTE DO PARKŮ A LESŮ!

Vranovská přehrada – dojde k odpouštění další vody. Správci povodí informovali starosty z okolí.

Zlínský kraj 10:16 – silnice I/50 v oblasti Buchlovských kopců je UZAVŘENA!

České dráhy prodlužuje možnost vrácení jízdenek bez storno poplatku až do 17. září!

Česká republika – od půlnoci do 10:00 hasiči v České republice řešili 3 048 událostí. Nejvíce zásahů je v MSK a OLK.

Vysočina – hasiči na Vysočině zasahovali od deváté do desáté hodiny u padesáti událostí. Většinou se jedná o odstranění popadaných stromů.

Malá Úpa je odříznuta od okolních obcí z důvodů sesuvů půdy. Silnice od křižovatky na Pec pod Sněžkou až po státní hranice JE UZAVŘENA!

Opava – MP Opava na FB stránce: Hladina sice pomaleji, ale stále stoupá. Nenechte se zmást menšími srážkami a menší oblačností. Voda sem teče z Jeseníků. Nedoporučujeme kolem toků provádět tzv. „povodňovou turistiku“.

Karlovarský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj – z Karlovarského kraje vyrazí na pomoc do krajů Moravskoslezského a Olomouckého hasiči. Z KVK vyrazí v 10:00.

Jeseník – ve městě operuje vrtulník AČR, který provádí záchranu osob.

Moravskoslezský kraj – někde probíhají záchranné práce již za pomoci vrtulníků. Nabídka vzešla i od ZZS MSK, kdy i tento vrtulník může pomoci se záchranou osob – pokud nebude na primárním zásahu. Do MSK míří další vrtulníky AČR, na pomoc mohou vzlétnout i další vrtulníky PČR.

Moravskoslezský kraj – v noci bylo evakuováno v MSK tři tisíce osob. Probíhají přípravy na další evakuace v Opavě a Antošovicích.

Krnovsko – mnoho silnic nelze projet. Obdobná situace je i na Opavsku.

Ostrava Antošovice – opět přetékají laguny.

Šumperk – očekává se další povodňová vlna z řeky Desné. MP Šumperk vyzývá všechny, kteří žijí v záplavových oblastech, byli připraveni na evakuaci! ,,Připravte evakuační zavazadlo, přesuňte se do vyšších pater nebo opusťte budovy, zabezpečte své nemovitosti. V případě výzvy buďte připraveni opustit domov,“ uvedli strážníci na FB stránce.

Moravskoslezská zdravotnická záchranná služba v některých případech při nočních výjezdech nemohla k místu dorazit. O pomoc tak záchranáři požádali hasiče.

Česká republika – dobrou zprávou je, že některé toky pomalinku klesají.

Středočeský a Moravskoslezský kraj – Letecká služba Policie České republiky společně s leteckými záchranáři HZS SČK přelétá do MSK jako pomoc při zvládnutí povodňové situace. Pohled z vrtulníku není hezký.

Moravskoslezský kraj – hasiči v MSK řešili od čtvrtečního dne do dnešní šesté ráno 2 100 událostí. Zachránit bylo třeba 53 osob. Hasiči apelují na to, aby lidé byli součinní vůči složkám IZS a respektovali jejich pokyny! Lepší je se evakuovat ve chvíli, kdy to jde dobře, než ve chvíli, kdy je problém.

Kraj Vysočina – hasiči na Vysočině od půlnoci do deváté hodiny řešili 200 zásahů. ,,Před třetí hodinou ráno jsme v ulici Strachujovská v Jimramově evakuovali tři osoby z vodou ohrožených domů,“ uvedli hasiči na síti X.

Český Těšín otevřel další evakuační místo, první bylo již zaplněno.

Zlín – řeka Dřevnice je na třetím stupni povodňové aktivity. Na některých místech se vylila z koryta.

Moravskoslezský kraj – byť na některých místech přestává pršet, vyhráno ještě není. Zítra bude pršet opět a řeky stále klesat nebudou. Srážky aktuálně jdou směrem na Čechy.

Jihočeský kraj – aktuálně z Týna nad Vltavou: ,,Příjezdová cesta do chatové oblasti v Hněvkovicích na levém břehu je zcela zaplavena, zaplavená je i cyklostezka na Břehách a mezi Břehy a Rybičků loukou je cyklostezka uzavřena. V Týně došlo např. k vylití vody v Podskalí na cyklostezku, na vývazišti lodí pod restaurací Vorař a v prostoru Na Valše. Nábřeží mezi mosty na levém břehu je uzavřeno. Očekává se možný další vzestup hladiny a vylití vody z koryta na dalších místech. Žádáme občany, aby zbytečně neriskovali, respektovali uzavírky a vyhýbali se nebezpečným místům, zejména na nábřežích,“ uvedlo město na své FB stránce.

Olomoucký kraj – HZS OLK na X doslova uvedl: ,,Strašně náročná noc a ráno! Pro obyvatele ohrožených obcí na severu kraje, pro stovky hasičů i policistů přímo v terénu… Nebezpečné záchrany na člunech, evakuace tisíců lidí, přetížené operační středisko. Taková je realita…Nyní řešíme 345 událostí v kraji!“ uvedla za HZS OLK Lucie Balážová.

Zlínský kraj – v sobotu zasahovali hasiči v ZLK u 547 událostí. Od půlnoci do osmé hodiny ráno hasiči řešili 396 událostí. Z toho nejvíce výjezdů měli hasiči na Vsetínsku, a to 138, dále na Zlínsku 109, na Kroměřížsku 82 a nejméně událostí zaznamenali na Uherskohradišťsku.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj – aktuální situace na vodních tokách. Bohužel situace je kritická na mnohých místech.

Přerovsko – na Přerovsku se zhoršuje situace z důvodu stoupání řeky Bečvy i některých jejích přítoků. Na některých místech hasiči nasazují čerpadla, aby vyčistili kanály a propustky.

Třinec – problémy jsou i v Třinci. Některé silnice jsou zaplaveny a řeka stále stoupá.

Královéhradecký kraj – JPO v KHK zasahovaly od včerejších 18:00 do dnešní šesté ráno u více jak 180ti událostí.

Opava – řeka Opava v Opavě došlo k překročení stoletého průtoku. Očekává se, že takové průtoky budou i na jiných místech v rámci povodí Odry.

Česká republika – v 07:00 bylo bez proudu přes 200 000 odběratelů. Energetici dělají vše proto, aby co nejvíce oprav zvládali co nejrychleji odstranit.

Ostrava – MHD má opět problémy. V oblasti zastávky Hornické muzeum je cesta neprůjezdná. Autobusy nejezdí!

Klimkovický tunel je uzavřen v obou směrech!

Praha, Moravskoslezský kraj – policisté ze Speciální pořádkové jednotky Praha vyrazili v noci do Moravskoslezského kraje na pomoc místním policistkám a policistům. Během dopoledne na místo vyrazí další příslušníci.

Česká republika – situace na železnici je kritická. Padají stromy, v MSK jsou zaplaveny železniční tratě. Na snímku vidíte aktuální výjezdy drážních hasičů k 08:07.

Karlovarský kraj – k 07:20 jsou uzavřeny silnice č. 21012 Nejdek – Rudné – Přebuz a silnice č. 2235, 2236, 2237 Krásný Les – Srní/ Krásný Les – Osvinov. Nově je uzavřena i silnice č. 21047 Nejdek – Pernink

Mělník – jako jediná řeka v SČK je Labe na třetím povodňovém stupni. Protipovodňové hráze byly postaveny.

Jihomoravský kraj – aktuálně 07:58 je v Jihomoravském kraji v akci 23 profesionálních a 94 dobrovolných jednotek. Zasahují u 122 událostí.

Dálnice D55 – sjízdná je s velkou opatrností průjezdný úsek na 28. kilometru ve směru od Otrokovic na Hulín.

Dálnice D1 – je uzavřena u Bohumína ve směru do Ostravy i Polska!

Dálnice D55 – Kolem 07:40 zavřeli silničáři úsek dálnice z Napajedel do Hulína. Problémy na silnicích jsou i jinde ve Zlínském kraji. Problémy dělá voda a pády stromů do cest.

Jesenicko a Šumpersko – činnost policie je v těchto oblastech zaměřena na evakuaci osob.

Jesenicko – silnice na mnoha místech jsou zaplaveny, další silnice jsou podemlety. Policie žádá, abyste do oblasti, pokud nemusíte, nejezdili!

V Praze zasahovaly složky IZS u Lužického semináře u záchrany muže, který se topil ve Vltavě. U Palackého mostu si ho všimla hlídka MP Praha, kdy proud muže unášel. Hasiči předali muže záchranářům.

Česká republika – z letištích ve Kbelích a v Náměšti nad Ostravou vyrazily vojenské vrtulníky do Moravskoslezského kraje – Mošnova. Armáda České republiky je připravena aktivovat další složky AČR.

Dálnice D1 je v Ostravě a Bohumíně uzavřena.

V Opavě Kateřinkách hasiči na člunech evakuují osoby, které do této doby neodešly.

Foto: HZS OLK, HZS HMP, HZS ZLK, HZS KV, HZS KVK, HZS PAK, HZS JMK, Město Týn nad Vltavou, ZÚ HZS ČR, PČR, MP Opava

Martin Kramer

Recent Posts

Podmáčený terén, dům téměř pod vodou a k tomu požár, aneb zásah u Třeboně byl pro hasiče a policisty opravdu náročný

Opravdu velmi náročný zásah u požáru má několik jednotek požární ochrany, policisté a příslušníci Zásahové…

15 hodin ago

Tři případy rabování v Moravskoslezském kraji, policie ve všech zasažených oblastech provádí hlídkovou činnost

Moravskoslezská policie se v rámci povodní 2024 zabývá hned trojicí případů, kdy se jisté osoby chtěly…

16 hodin ago

Česká republika se vzpamatovává z povodní, pomáhají všichni, kdo mohou. Záplavy mají čtvrtou potvrzenou oběť.

Na většině míst se situace v rámci povodňové aktivity zlepšuje. Někde voda opadá, jinde hladiny…

19 hodin ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: V Ostravě je po povodních na mnohých místech zkáza, někde stále staví protipovodňové hráze, jinde se situace lepší

I v úterý, 17. září, společně můžeme sledovat aktuální dětí v rámci povodňové situace v…

2 dny ago

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

3 dny ago

ON-LINE: Velká voda ohrožuje Českou republiku i v sobotu, někde probíhají evakuace. Policie přesouvá své příslušníky do rizikových oblastí.

Po včerejší on-line reportáži sledující situaci související s deštěm v České republice, budeme v sobotu…

5 dny ago