Aktuálně Ze života složek IZS

S obnovou života po povodních pomáhají tisíce lidí, následky se budou likvidovat ještě dlouhé týdny

V týdnu od 9. září 2024 varovali meteorologové před povodněmi, které, bohužel, skutečně ve čtvrtek 12. září přišly. A právě díky předpovědím jsme se na povodně mohli připravit, někde ale ani příprava nepomohla…

Až na Karlovarský kraj, kde ale problémy dělal silný vítr, zaměstnaly povodně složky IZS ve všech krajích v Česku, ve Slezsku i na Moravě. Do akce krom základních složek IZS šla i Armáda České republiky, Vodní záchranná služba ČČK a velmi aktivně se do pomoci zapojili i členové Horské služby ČR. Zkrátka a dobře – kdo mohl, ten pomáhal.

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. Prioritou pro všechny byly záchrany životů osob a zvířat. Evakuace se za celou dobu povodní týkala 24 498 lidí, přímo zachráněno muselo být 1 516 osob – někde i za pomoci vrtulníků. Bohužel pět osob v souvislosti s povodněmi zemřelo, dalších osm osob se v souvislosti s povodněmi pohřešuje (údaj k 23. září).

Obrovská vlna pomoci

Ve chvíli, kdy velká voda opadla, Češi (a nejen ti) opět dokázali, jak umí pomoci. Materiálně i finančně pomohly již tisíce osob. Další lidé jezdí na pomoc přímo ke svým příbuzným, známým či úplně cizím lidem, kteří potřebují pomoci (pozor na organizaci cestování, někde se musíte evidovat). Hasiči i Armáda České republiky postupně opravují komunikace, zpevňují břehy řek a postupně dochází a bude docházet k řízení provizorních mostů a lávek. Několik mostů totiž velká voda odnesla, jiné se budou muset zbourat.

Obrovské problémy způsobily povodně i na silnicích. Dálnice D1 u Ostravy, která musela být dlouhou dobu uzavřena, je nyní již alespoň částečně průjezdná. Železniční provoz, který musel být z důvodu záplav zastaven v oblasti Jesenicka, Krnovska, Opavska i Ostravska a Karvinska se postupně obnovuje. Vlaky všech tří hlavních dopravců se dostanou již i do Ostravy Svinova. S obnovou železničních tratí kolem Opavy, Krnova a Jeseníka to tak rychlé nebude – někde chybí koleje, jinde „uplaval“ železniční násep.

Celkové škody se zatím odhadují na miliardy, je ale pravděpodobné, že ve výsledku půjde celkově o nižší řády desítek miliard.

Velká pomoc přišla z věznic

Během několika povodňových dnů zaznamenali profesionální i dobrovolní hasiči celkově 25 682 událostí, kdy jde podle ministra vnitra Víta Rakušana o 13 procent z průměrného počtu zásahů JPO za celý jeden rok. V akci byli profesionální i dobrovolní hasiči, kteří odvedli mnoho skvělé práce někdy i na úkor svého bezpečí. Například v Krnově musel dobrovolné hasiče z rozbouřené řeky zachránit vrtulník. Dobrovolní hasiči v Mikulovicích pak zůstali se svou cisternou taktéž ve vodě. I zde zachraňoval hasiče vrtulník.

V akci bylo zhruba 2 800 hasičů, avšak nesmíme zapomenout ani na ty příslušnice a příslušníky sloužící na KOPISech HZS krajů. Tito lidé totiž odvedli neskutečně náročnou práci. Do akce šli také hasiči věnující se krizové připravenosti, psychologové i interventi. Policie České republiky do akce vyslala do nejvíce zasaženého území v Moravskoslezském a Olomouckém kraji posily v řádech stovek příslušníků z více krajů České republiky. Nasazení Armády České republiky se počítá taktéž v řádech stovek, postupně půjde o tisíce, příslušníků. Do pomoci ostatním se zapojily i desítky podnikových hasičů ze Správy železnic. Hasiči nepomáhali jen na železnici, ale také v samotných obcích nejen s těžkou vyprošťovací technikou, ale také vozidly, které mohou jezdit po silnicích i železnici (jde o dvoucestná vozidla).

Poprvé v historii Vězeňské služby České republiky došlo během dvou dnů k vyslání více jak sta odsouzených žen a mužů z většiny českých věznic. Stále probíhá střídání vězněných osob, postupně se do akce zapojují další a další odsouzení lidé. Velká skupina těchto osob pomáhá například v Krnově, kde pomáhali uklízet mimo jiné místní nemocnici, která s velkou vodou měla také problémy.

Smutnou realitou, kterou je třeba připomenout závěrem, je skutečnost, kdy spousta osob, byť byla situace kritická, odmítala evakuaci z domů. Pro mnohé se pak museli hasiči či armáda vrátit za pomoci vrtulníků nebo na člunech. Na úplný závěr vyjadřujeme upřímnou soustrast všem pozůstalým osobám a děkujeme všem lidem za obrovské nasazení při povodních samotných i při odstraňování následků povodní.

V pátek 27. září došlo k další aktualizaci v železniční dopravě. Od soboty, 28. září, odpoledních hodin se vrátí železniční doprava i na úsek z Ostrava Svinova přes Ostravu hlavní nádraží, Bohumín až do Dětmarovic. Co se týká složek IZS, stále se v postižených oblastech střídají další a další týmy hasičů, policistů a vojáků. Pomoc také stále směřuje k lidem z výšky – připraveny k dopravě materiálu jsou stále i vrtulníky LS PČR a AČR.

Článek vychází z údajů k 23. září 2024!

Foto: HZS Olomouckého a Moravskoslezského kraje

Mohlo by se vám také líbit...