Co dělat, když...

VIDEO: Co dělat v případě útoku na exponovaném místě?

S pojmem aktivní střelec se v České republice setkáváme od 24. února 2015, kdy došlo kolem 12:30 k útoku v restauraci Družba v Uherském Brodě. Po tomto útoku, při kterém zemřelo sedm osob, a pachatel před násilným vstupem zásahové jednotky spáchal sebevraždu, začala Policie České republiky zřizovat prvosledové hlídky. Ty jsou speciálně vybaveny a vycvičeny na likvidaci aktivních střelců.

Jenže útok v Uherském Brodě byl začátkem něčeho, čemu se Česká republika dlouhou dobu vyhýbala. 10. prosince 2019 kolem 07:15 došlo k útoku na poliklinice FN Ostrava a k poslednímu útoku došlo 21. prosince roku 2023. Bohužel si již nemůžeme pokládat otázku, kdy dojde k dalšímu útoku, ale kde k němu dojde.

Po útoku v jedné ze základních škol v Domažlicích, kde žačka napadla své spolužáky, je více než na místě být alespoň teoreticky připraven na obdobné události. V tomto případě mnohonásobně platí přísloví „Kdo je připraven, není překvapen!“.

Specifika útoku tzv. aktivního střelce

Cílem útočníka, který použije k útoku nejčastěji střelbou zbraň, ale může použít i nůž nebo například automobil, je zabít co nejvíce lidí, případně co nejvíce osob zranit. Obdobní útočníci si vybírají místa, kde se nachází větší množství osob, avšak neplatí, že obdobný útok se odehrává jen ve velkých městech. Cílem těchto osob není vzít rukojmí, nechtějí vyjednávat – jejich myšlení je jasné – ublížit co největšímu počtu osob. Motivace takových útočníků jsou různé.

Utíkej, schovej se, bojuj!

Policie České republiky pravidelně cvičí na nejrůznějších místech problematiku útoků aktivních střelců. Je ale potřeba, aby i veřejnost byla připravena na takovou možnou situaci. I proto se rozhodla již před sedmi lety vypustit do světa video s názvem „Utíkej, schovej se, bojuj!“. Cílem tohoto videa je edukace veřejnosti.

Utíkej – vůbec nejlepší situace je, když máte možnost utéci. Při útěku se přikrčte, hledejte různé místa pro krytí, utíkejte při kraji. Z místa, odkud utíkáte, neberte žádné věci – nezdržujte se – každá vteřina hraje roli! Pakliže můžete, pomozte s útěkem dalším. Jak se dostanete do bezpečného místa, okamžitě volejte na tísňovou linku 158! Varujte před vstupem do nebezpečného místa ostatní!

Schovej se – pakliže nemůžete utéct, je nejdůležitější najít co nejbezpečnější místo, kam se schováte. Najděte nějakou kancelář, pokoj, toaletu… Pakliže máte možnost, dveře zamkněte, případně se zabarikádujte! Telefon přepněte do tichého režimu a pokud možno nevydejte ze sebe ani hlásku. Pakliže máte možnost, volejte na tísňovou linku 158 – popište operačnímu důstojníkovi situaci a místo, kde se nacházíte.

Bojuj – pakliže se k vám dostane útočník, bojujte o svůj život. Použijte cokoli k eliminaci, alespoň chvilkové, útočníka – hasicí přístroj, lampa, sklenice, věšák… Jednejte co možná nejvíce efektivně! Pakliže se vám povede útočníka alespoň na chvíli zneškodnit, okamžitě utíkejte!

Policie neví, kdo je pachatel!

Ve chvíli příjezdu první policejní hlídky nemá policie možnost vědět, kdo je pachatelem. Úkolem této hlídky je zlikvidovat botníka jakýmkoli způsobem. Hlídka policie půjde dál a dál – nebude se zastavovat u zraněných osob. Nebude vám říkat, kam máte utéci, udělí vám jasné a stručné povely – ty poslechněte a nespekulujte!

Ruce, pokud můžete, mějte zvednuté nad hlavou, aby policie viděla, co děláte. Nedělejte prudké pohyby, negestikulujte, nekřičte. Mějte na paměti, že policie ke každému v první chvílí musí přistupovat, jako by byl útočníkem. Pakliže bude docházet k evakuaci z místa, kde došlo k útoku, vyzve vás policie k pohybu za sebou a ke vztyčení rukou. Na bezpečném místě bude docházet k osobní prohlídce a ke zjišťování vaší totožnosti.

Mějte na paměti, že k obdobné situaci může dojít kdekoli, nemějte však panickou ataku z míst, kde se nachází více osob. Není v silách nikoho předvídat jednání takových osob. Vy můžete být pouze teoreticky připraveni na danou situaci, k tomu slouží i tento článek.

Martin Kramer

Share
Published by
Martin Kramer
Tags: Policisté

Recent Posts

ON-LINE POVODNĚ 2024: Situace se mění k lepšímu. V Ostravě řeší protrhnutou hráz, záchrana osob v Přívozu stále probíhá

I dnes, v pondělí 16. září, pro vás budeme mapovat situaci tak, aby na jednom…

14 hodin ago

Povodně 2024: V neděli je extrémně špatná situace v MSK a OLK, v Jeseníku a okolí padají první domy, část Ostravy se evakuuje!

Ze soboty na neděli se extrémně zhoršila situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Již v…

2 dny ago

ON-LINE: Velká voda ohrožuje Českou republiku i v sobotu, někde probíhají evakuace. Policie přesouvá své příslušníky do rizikových oblastí.

Po včerejší on-line reportáži sledující situaci související s deštěm v České republice, budeme v sobotu…

3 dny ago

ON-LINE: Pátek plný deště. Česká republika se připravuje na velkou vodu

Českou republiku od čtvrtka trápí silné deště. V pátek, 13. září, se situace ještě zhoršuje…

3 dny ago

VIDEO/FOTO: HZS Libereckého kraje předal svou techniku dobrovolným jednotkám, sám dostal trojici seskokových matrací

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje ve čtvrtek, 12. září, v prostorách CHS Jablonec nad Nisou předal…

3 dny ago

Žáci vyhrožovali útoky na školách, policie všechny dopadla

Hned tři konkrétní případy výhružky útoku na konkrétních školách řešili jihomoravští policisté na začátku září.…

3 dny ago