Aktuálně Proti zločinu!

VIDEO: Nad distributory heroinu v Dubí na Teplicku spadla klec!

V České republice je velmi rozšířená drogová problematika, takže se tomuto tématu věnují i kriminalisté z Územních odborů PČR a také z Krajských ředitelství PČR, jde o takzvané toxi týmy. Ten z KŘP Ústeckého kraje společně s dalšími kriminalisty před pár dny zasahoval v Dubí na Teplicku v souvislosti s distribucí heroinu.

Od října roku 2023 se kriminalisté začali zabývat skupinou osob distribuující heroin v oblasti Dubí. K této skupině se kriminalisté dostali operativní činnosti v souvislosti s úmrtími souvisejícími s drogami. Náročnost v dokumentaci a odhalování trestné činnosti těchto osob byla veliká, neboť k této trestné činnosti docházelo v sociálně vyloučené oblasti, kdy některé z osob mají již kriminální minulost související s drogami.

V úterý, 22. října, v brzkých ranních hodinách spustili ústečtí krajští kriminalisté realizaci, při níž se podařilo zadržet všechny hlavní organizátory drogové činnosti – došlo k zadržení celkem osmnácti osob. „V rámci této realizace bylo provedeno 12 domovních prohlídek a 3 prohlídky vozidel, při kterých kriminalisté nalezli látky, u kterých bylo po doposud provedené expertíze zjištěno, že se jedná o heroin. Nadále probíhají expertízy dalších zajištěných látek,“ uvedla por. Bc. Pavla Mašínová, tisková mluvčí PČR.

Samotnou realizací to nekončí

Do současné doby sdělili policisté obvinění 3 ženám a 9 mužům ve věkovém rozmezí od 21 do 42 let pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí 10 obviněných osob do vazby. Soud návrhu ve všech případech vyhověl. Obviněným hrozí v závislosti na stanovené právní kvalifikaci trest odnětí svobody v rozmezí od 1 roku do 12 let. S dalšími osobami i nadále pokračují procesní úkony a jejich obvinění ze spáchané trestné činnosti nelze vyloučit,“ dodala mluvčí Mašínová.

Je důležité zmínit, že na realizaci tohoto případu pracoval krajský toxi tým, toxi tým z ÚO Teplice, Národní protidrogová centrála, celní protidrogové jednotky a Městské policie Dubí. K samotnému zadržení osob byla povolána zásahová jednotka KŘP Ústeckého kraje. Prohlídka všech zadržených osob proběhla v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Co je to heroin?

Heroin, celým názvem diacetylmorfin, je silná a silně návyková látka způsobující silnou euforii, ta však postupně mizí se zvyšováním tolerance drogy – proto narkomani užívají větší a větší dávky. Pakliže dojde k předávkování touto látkou, pravidelně dochází k úmrtím osob. A na základě právě těchto úmrtí se, jak již víte, kriminalisté dostali ke skupině z Dubí.

Náhledová fotografie: z videa PČR

Mohlo by se vám také líbit...