Technika Ze života složek IZS

Brněnští profesionální hasiči oslavují 160 let od založení

Rok 2024 je pro brněnské hasiče ve znamení oslav sto šedesáti let od jejich založení. Již v padesátých létech 19. století se snažili tehdejší lidé o zlepšení požární ochrany na území města Brna.

7. prosince roku 1863 byla městské radě předložena obšírná zpráva, která stála za závěrečnými jednáními o zřízení placeného hasičského sboru. „Již 9. února 1864 vypsalo město Brno konkurz na obsazení 3 míst hasičských mistrů s roční odměnou 400 zlatých a 9 hasičů s denním platem 80 krejcarů,“ je psáno v dokumentu Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje k výročí brněnských hasičů.

23. května 1864 bylo rozhodnuto o prvních profesionálních hasičích v Brně – stali se jimi Georg Gregorowitsch, Adalbert Ploschnitznik, Carl Welzhofer, Georg Maier, Franz Wiskoczil (všichni vídeňští hasiči), Carl Miller, Carl Hawlisch, Carl Mayer a Anton Kment. Tito muži tak byli prvními „profíky“.

Sídlili na radnici

Tehdejší hasiči sídlili v prostoru Staré radnice, kde byly stáje pro koně a také prostory pro samotné hasiče. Pro jejich činnost sloužila v roce 1868 zakoupená od firmy Kraus. Již v roce 1895 pak profesionální hasiči měli tři stříkačky, dva vozy pro přepravu hasičských potřeb, pěti vozidly pro přepravu hadic a také pěticí vozidel, která přepravovala vodu.

Během dalších desítek let probíhalo další zlepšování výbavy hasičů, početních stavů i zajištění nových budov. Dostaňme se nyní do novodobé historie, kdy došlo k tragickému zásahu u požáru kasina v Nádražní ulici v Brně. Při zásahu zemřeli dvaatřicetiletý David Kožuský a devětadvacetiletý Jaroslav Gargula. Tito dva borci, kteří naplnili přísahu hasiče do posledního slova, se snažili zachránit zaměstnance kasina. Při požáru zemřely dvě civilní osoby a dalších devět osob bylo zraněno, včetně dvojice hasičů. Každý rok si brněnští hasiči tyto dva hrdiny připomínají.

Požár kasina nádražní ulice

Další zatěžkávací zkouškou pro brněnské hasiče byl mimo jiné i výbuch domu v Tržní ulici. Bohužel při výbuchu domu došlo k účasti rodiny jednoho ze zasahujících hasičů. Při události došlo k úmrtí čtyř lidí (včetně čtyřleté holčičky), sedm osob bylo zraněno. Tento zásah byl pro hasiče velmi náročný psychicky i fyzicky. Samotné místo zásahu bylo pro hasiče velmi nebezpečné, i tak se ale s událostí dokázali „poprat“.

V Brně je pět stanic profesionálních hasičů

V současné době je na území města Brna pětice stanic profesionálních hasičů, kdy některé z nich jsou i centrálními stanicemi pro celý Jihomoravský kraj. Na území Brna se nachází: CHS Lidická, HS BVV, Líšeň, Přehrada a Starý Lískovec. Velkou pomocí pro profesionální hasiče v Brně jsou jejich dobrovolní kolegové, kdy na území Brna se nachází hned několik JSDH.

Centrální hasičská stanice Lidická je centrální stanicí pro Územní odbor Brno město i pro celý kraj – nachází se zde například lezci, letečtí záchranáři, vyprošťovací automobil i technika určená pro zásahy při závalech osob. Hasiči z Hasičské stanice Líšeň se pak specializují na technickou a chemickou službu, kdy místní chemici vyrazí na případnou pomoc svým kolegům na území celého kraje. Místní hasiči taktéž spolupracují s Biohazard týmem ZZS Jihomoravského kraje.

A konečně se dostáváme k nejnovější stanici profesionálních hasičů v Brně, která se nachází u přehrady v Brně – proto je název stanice Brno Přehrada. Tito hasiči jsou vzhledem ke svému místu určeni zejména na práci spojenou s vodní nádrží. Tito hasiči také velmi často zasahují u zásahů spojených se zvířaty, neboť oni jsou právě předurčeni na tyto zásahy.

Slavnostní defilé vozidel hasičů

Více o historii a současnosti profesionálních hasičů naleznete na webových stránkách HZS Jihomoravského kraje. Závěrem, prosím, vzpomeňme na dvojici brněnských hrdinů Davida Kožuského a Jaroslaa Gargulu. Stejně tak vzpomeňme na všechny předchůdce současných profesionálních hasičů z Brna.

Foto a grafika: HZS Jihomoravského kraje


Mohlo by se vám také líbit...