Co nebo kdo je to

Co je požární sport?

Mnoho z nás, kteří jsme žili v malých obcích, asi velmi dobře zná sportovní akce Sborů dobrovolných hasičů obcí, kdy malí i velcí soutěží v tzv. „požárním sportu“. O co ale v této soutěži jde? A soutěží v takové činnosti i profesionální hasiči?

Požární sport je brán jako speciální tělesná příprava profesionální hasičů HZS České republiky i HZS podniku, takže v požárním sportu mohou soutěžit i profesionální hasiči. Vrcholem těchto soutěží je Mistrovství v požárním sportu družstev HZS ČR a Mistrovství České republiky družstev Sborů dobrovolných hasičů obcí.

Součástí požárního sportu jsou požární útok, běh na 100 metrů s překážkami, výstup do čtvrtého patra cvičné věže, štafeta 4 x 100 metrů s překážkami. Cílem je samozřejmě být nejrychlejší, nejlepší a neztratit žádné body.

Historie a současnost

Historie požárního sportu v České republice sahá do roku 1967, kdy jej do naší vlastní přinesl náčelník Hlavní správy požární ochrany ČR Ing. Pavel Stoklásek. Do České republiky se dostal z bývalého Sovětského svazu, kde tento sport probíhal již od roku 1937. Od roku 2001 jsou nominováni profesionální hasiči do soutěží ředitelem HZS kraje, kdy soutěžící jsou vybráni z těch hasičů, kteří se požárnímu sportu pravidelně věnují.

V rámci tohoto sportu sportují lidé v několika kategoriích, kdy jsou odstupňovány dle věku soutěžících. Samostatnou kategorii pak mají ženy, veteráni (35 a více) a veteránky (35 a více). Zejména pro dětské soutěžící je požární sport sportem, při kterém se hýbou, vzdělávají v hasičské oblasti a je také velmi pravděpodobné, že se rozhodnou být hasiči v dospělosti.

Je třeba také podotknout a zdůraznit velkou práci vedoucích dětí a také dospělých, kteří pravidelně cvičí a snaží se být lepší a lepší. Vedoucím mládeže pak patří velký dík!  

Zajímavé informace pak můžete nalézt na tomto webu.

*Ilustrační fotografie z požárního sportu*

Mohlo by se vám také líbit...