Aktuálně Ze života složek IZS

Po nálezu letecké pumy v Brně spolupracovaly všechny složky IZS

Na ulici Táborská v Brně při výkopových pracích došlo k nálezu letecké pumy. Po oznámení tohoto faktu na tísňovou linku se rozjelo rozsáhlé bezpečnostní opatření.

Na místo zamířili hasiči, záchranáři, strážníci a policisté se svými kolegy z pyrotechnické služby PČR. Pyrotechnici určili, že z okruhu 250 metrů od místa nálezu musí všichni pryč. Došlo tak k evakuaci zhruba dvanácti set osob, kdy s evakuací osob pomohli nejen profesionální hasiči ze stanic Brno Líseň a Lidická, ale také dobrovolní hasiči JSDH Brno Černovice a Židenice.

Pro efektivní informování veřejnosti jsme využili systém SMS zpráv, které byly odeslány všem osobám nacházejícím se v dané oblasti. Tento systém fungoval ve spolupráci se všemi mobilními operátory a umožnil nám rychle informovat obyvatele o nutnosti evakuace,“ uvedl Štěpán Komosný, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje. „V Dělnickém domě v Brně bylo zřízeno evakuační středisko, které využilo 14 osob. Tito lidé se nemohli samostatně evakuovat, zejména kvůli imobilitě nebo jiným omezením. Pro jakékoliv potřeby jim byl k dispozici pohotovostní příslušník z ochrany obyvatelstva. Zbytek obyvatel se rozhodl pro samovolnou evakuaci a zvolil jiný způsob opuštění ohroženého prostoru,“ dodal mluvčí.

Ze strany ZZS Jihomoravského kraje došlo k vyslání velkokapacitní sanitky, posádky RZP a také inspektora provozu, který byl vedoucí zdravotnické složky na místě události. Po zhruba třech hodinách od nálezu pumy došlo k naložení a odvezení pumy k likvidaci. Lidé se tak mohli začít vracet do svých domovů.

„Díky rychlému a efektivnímu zásahu všech složek se podařilo tuto mimořádnou událost zvládnout bez jakýchkoliv zranění či škod na majetku. Rádi bychom poděkovali všem zúčastněným i obyvatelům za spolupráci a trpělivost během této náročné situace,“ uzavírá událost Štěpán Komosný.

Foto: HZS Jihomoravského kraje, PČR a ZZS JMK

Mohlo by se vám také líbit...