Co dělat, když...

Co dělat při uštknutí zmijí?

Jediným jedovatým hadem v České republice, který se běžně vyskytuje v přírodě, je zmije obecná. Byť jde o velmi plachého hada, může v případě ohrožení zaútočit. Leč jed zmije obecné není až tak nebezpečný, je velmi dobré vědět, jak se zachovat v případě, kdy vás zmije uštkne.

Jed zmije je nebezpečný zejména pro alergické jedince, malé děti, starší lidi a všeobecně nemocné osoby. Ve zhruba čtvrtině případů uštknutí zmije ani nevypustí jed, i tak je ale uštknutí bolestivé a dojde po něm k otoku. „Po uštknutí jsou v místě patrné dvě drobné ranky po jedových zubech hada, většinou bolestivé a někdy lehce krvácející. Od sebe jsou vzdáleny asi 8-12 mm podle velikosti hada. Může se také stát, že se zmije nezakousne oběma jedovými zuby a na kůži se objeví ranka jedna, případně pouze škrábnutí. Pokud dojde alespoň k minimálnímu vstříknutí jedu, rána je bolestivá a okolí začne otékat. Otok může postupovat a později bývá doprovázen zduřením místních lymfatických uzlin, bolestí a pocitem napětí v končetině. Maxima většinou dosahuje do 48 hodin,“ uvádí MUDr. Jiří Valenta na webu Toxikologického informačního střediska.

Prvními příznaky po intoxikaci zmijím jedem jsou nevolnosti, zvracení, pocení, zvýšená teplota a žízeň. Může také dojít k bolestem břicha a průjmu. Tyto příznaky mohou trvat až 48 (72 jiný zdroj) hodin. Pokud jste si však vědomi toho, že vás zmije uštkla, navštivte preventivně co nejrychleji lékaře, který váš stav vyhodnotí a zváží další postup.

Při závažném průběhu intoxikace může dojít k poklesu krevního tlaku, selhávání oběhového systému, nebo ke ztrátě vědomí. V takovou chvíli OKAMŽITĚ volejte na tísňovou linku 155! Všeobecně po uštknutí zmijí zklidněte osobu uštknutou, omezte pohyb – znehybněte končetinu a místo houstnutí chlaďte. Ránu v žádném případě NEROZŘEZÁVEJTE a jed NEVYSÁVEJTE! Pokud zmije uštkne dítě, je dobré volat na tísňovou linku 155 vždy!

Zdroje informací: Krnovská nemocnice a nzip.cz

Foto: Krnovská nemocnice

Mohlo by se vám také líbit...