Co nebo kdo je to

Co je to tzv. „podčára“?

Hasičský záchranný sbor České republiky, respektive i Jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí fungují v rámci „družstev“. Družstvo jako takové může být zmenšené – v počtu 1+3 nebo v počtu 1+4, případně 1+5. Složení členů takového družstva však budeme řešit v jiném článku.

Ve většině situací právě takové družstvo s první či druhou cisternou vyjedou k zásahům. Jsou ale zásahy, kde je zapotřebí speciální techniku, případně pak velkoobjemovou cisterna nebo výškovoá technika. A právě tyto vozidla jsou obsazována v rámci tzv. „podčáry“. Jde o strojníka a hasiče (může mít specializace, příkladem lezec, chemik aj.), kteří vyjíždějí právě s další technikou k zásahům.

Obsazení techniky na CHS Přerov, zdroj: HZS OLK

Čím větší stanice je, respektive čím vyšší obsazenost směny je, tím více je „podčár“. Svou roli hraje také kategorie stanice a předurčenost na nejrůznější zásahy. Takové krajské centrální stanice těchto „podčár“ mají hned několik, centrála územního odboru má taktéž minimálně jednu podčáru, častěji však dvě (vše závisí ale na obsazenosti směny). Samozřejmostí je, že se hasiči pravidelně střídají, aby „nezapomněli“ všechny druhy činností, na které jsou školeni. A také se někdy stává, že i takový strojník je „obyčejným“ hasičem u zásahu plnícím činnost „obyčejného hasiče“.

*Ilustrační fotografie z CHS Plzeň Košutka, jde o starou fotografii*

Mohlo by se vám také líbit...