Co dělat, když...

Co dělat v případě hrozících povodní?

Českou republiku již několikrát v novodobé historii zasáhly povodně, bohužel při nich zemřelo několik osob, další byly zraněny a škody byly v řádech miliard korun. Jelikož je dobré být připraven na mnoho situací, pojďme si v tomto článku představit, co je dobré dělat v případě hrozících povodní.

Základem všeho je poslouchat informace v televizi, rozhlase nebo na internetu. Vyplatí se sledovat informace Českého hydrometeorologického ústavu, hasičů, policie, případně pak ministerstev. V případě mimořádné situace ve vaší obci bude informovat obec o mimořádné události a nutnosti evakuace – v tom případě poslouchejte pokynů obce, případně hasičů nebo policie!

Pokud již tušíte možnost nařízené evakuace, připravte tzv. „evakuační zavadalo“. Do něj patří nezbytné věci: doklady, pitná voda, desinfekce, baterka, pro dítě hračku atp. Oblečení si sebou vezměte teplé a nepromokavé, případně si přibalte lehkou přikrývku.

Pakliže se není možné evakuovat, dostaňte se na výše položené místo, kde nejsou vodní zdroje! V žádném případě neprojíždějte nebo neprocházejte místem, kde jsou již záplavy! Otočte se a jeďte jinudy! Vyhněte se taktéž tunelům a podchodům. Pakliže budete mít potřebu pít, pijte jen bezpečnou vodu – balenou, řádně převařenou, chlorovanou nebo filtrovanou! Při evakuaci si s sebou vezměte telefon, a pokud ji máte, tak berte i powerbanku. Buďte ve spojení se svou rodinou a informujte je o situaci, aby věděli, že jste v pořádku.

Zdroj informací: Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor České republiky

Foto: HZS Zlínského kraje

Mohlo by se vám také líbit...