Aktuálně

U závažné intoxikace oxidem uhelnatým zasahovali hasiči a záchranáři na Opavsku – tragédii může zachránit investice v řádu stokorun!

V úterý, 24. ledna 2023, pár minut před 17. hodinou vyrazili hasiči ze stanice Opava a JSDH Sudice společně s posádkami RV a RZP z Hlučína a další posádkou RZP z Dolního Benešova do obce Sudice, kde v jednom z domů došlo k úniku oxidu uhelnatého a otravě několika osob.

V péči měli záchranáři čtyři osoby, přičemž nejvážnější byl stav u třicetiletého muže. Ten byl nalezen blízkými ležící v koupelně, kde se nacházela plynová karma. V přímém ohrožení života jej vynesli z domu hasiči. Muž byl v bezvědomí a utrpěl těžkou intoxikaci oxidem uhelnatým. U muže byl zajištěn žilní vstup, byly mu podány léky a také kyslík. Po stabilizaci stavu na místě události jej posádka RZP s lékařkou přepravili na urgentní příjem FN Ostrava.

Dalším pacientem byl třiapadesátiletý muž. I on byl intoxikovaný, avšak vystaven účinku úniku nebezpečného plynu byl kratší dobu. Po zajištění stavu na místě byl posádkou RZP přepraven na interní oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Vyšetřit bylo potřeba také dvě dívky ve věku šesti a sedmnácti let. Jejich stav nevyžadoval převezení do zdravotnického zařízení.

Není to tak dávno, kdy následkem úniku oxidu uhelnatého v Ostravě zemřela čtrnáctiletá dívka.

Proti takovýmto otravám přitom dokáže velmi účinně fungovat čidlo monitorující možný únik oxidu uhelnatého, případně je pak dobré pořídit i čidlo proti kouři. Čidla stojí několik stokorun, zvládnou ale zachránit to nejdůležitější – lidský život! Více k těmto čidlům naleznete v odkaze.

Mohlo by se vám také líbit...